Кодово име Майдан 3 - Москва задейства план за дестабилизация на Украйна

Според президента на Украйна Русия ще се опита да започне и война на Балканския полуостров

OFFNews 17 ноември 2023 в 14:41 3748 1

Зеленски

Снимка БГНЕС

Володимир Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се опитва да посее разделение в украинското общество, като създава "хаос" в страната.

"Нашето разузнаване разполага с информация, която идва и от нашите партньори", заяви Зеленски в коментар за Bloomberg.

Той заяви, че новият руски план за дезинформация е с кодовото име "Майдан 3". Така се нарича централния площад в Киев, който беше огнище на въстания през 2004 и 2014 г., които белязаха пътя на Украйна към ЕС и НАТО.

Именно вторият "Майдан" изигра решаваща роля за свалянето на проруския бивш президент Виктор Янукович.

"Майдан за тях означава преврат, така че операцията е ясна", каза Зеленски.

Президентът, който отказва да преговаря с руския диктатор Владимир Путин, заяви, че Украйна няма да се съгласи на замразен конфликт.

Междувременно хърватският премиер Андрей Пленкович и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дадоха пресконференция в Загреб снощи преди работна вечеря, на която присъстваха премиерите на Италия Джорджа Мелони, на Малта - Робърт Абела и на Полша - Матеуш Моравецки.

Премиерите коментираха изказване на украинския президент Володимир Зеленски, който предупреди, че Русия планира да провокира нова война между две държави на Балканите и че това ще бъде ново руско отвличане на вниманието.

"Обърнете внимание на Балканите. Повярвайте ми, ние получаваме информация. Русия има дългосрочен план: Близкия изток и следващото отвличане на вниманието ще бъде Балканите. Ако партньорите не направят нищо сега, отново ще има експлозии. Това не е ново. Русия ще се погрижи една балканска държава да влезе във война с друга", каза Зеленски.

По повод на това изявление председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза:

"Убеден съм, че европейският път за страните от Западните Балкани е най-важната стъпка за мира тук".

Хърватският премиер на свой ред посочи, че посланието на Зеленски е много ясно.

"То е ясно в контекста на по-широката дестабилизация на целия европейски континент. А руската агресия срещу Украйна има освен всичко друго и функцията да дестабилизира държавите, граничещи с ЕС", каза Пленкович и посочи като пример Молдова и Грузия.

Той спомена и много сериозния инцидент на паравоенни групировки в Банска, Северно Косово.

"Имаме няколко потенциални огнища на нестабилност. Политиката на Хърватия винаги е била да полага максимални усилия международната общност да бъде силно ангажирана в района на Югоизточна Европа, поради което сме привърженици на разширяването към нашите съседи. Твърдото закотвяне на съседните ни страни в европейския процес гарантира мир, сигурност, стабилност и по-добри взаимоотношения", каза Пленкович.

Той добави, че "може да има повече горещи точки в нашата непосредствена близост".

"Не съм говорил с президента Зеленски през последните дни, така че не мога да посоча коя потенциална гореща точка има предвид, но предвид обстоятелствата може да има и повече" горещи точки, коментира хърватският президент.

"Последното, от което се нуждаем в Европейския съюз, е още една криза, още една война, още една точка на фокус, която да бъде в югоизточната част на Европа", добави той.

Според новия министър на отбраната на Хърватия Иван Анушич думите на Зеленски трябва да се приемат сериозно. В информационната програма на хърватската Нова телевизия той каза, че Зеленски има предвид преди всичко Косово и босненската Република Сръбска, пише БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

1

Д-р Мазникуров

18.11 2023 в 00:05

Чета в actualno.com че според германски анализатори оставали между 5 и 9 години до момента в който руската Кочина ще се опълчи на пряка война срещу НАТО. Това май е един от редките случаи когато мога да се съглася с тях. Кочината не може да съществува без война, това е заложено в нейното изначалие и зачатие, дори и с реалния риск да се самоунищожи напълно. Втори аргумент е че Кочината не е способна да създава нищо позитивно, прогресивно и добро за никого, нейният голям "гений" е да руши, да убива, да граби, да създава хаос, лъжи, митове, мизерия и смърт- основани на принципа: "Щом на нас ни е гадно и сме родени и мрем в лай*на, нека и на всички вас останалите да ви е така!". Тогава се питам, когато това се случи, да, ние всички ще страдаме, но и всички сегашни техни кирливи афро, азиатски и латиноамерикански "приятели" къде ще се дянат? С какво ще им стане по-хубаво ако "лошият Запад" го няма и пострада? Може би руските "асвабадители" и китайските "инвеститори" ще им дарят розов живот?
 
X

Да помогнем на украинските деца!