Киев обвини журналист от NYT, че е руски агент след разследване за нападението над Константиновка

OFFNews 19 септември 2023 в 16:04 4356 3

Константиновка

Снимка УНИАН

Константиновка

Службата за сигурност на Украйна обвини журналистът Томас Гибънс-Неф от Ню Йорк Таймс за руски агент. Причината е статия на Неф за нападението над Константиновка, Донецка област, в началото на септември, в което загинаха 16 души и бяха ранени 30. 

"По-малко от два часа след атаката президентът Володимир Зеленски обвини руските "терористи" за нападението, а много медии последваха примера му. По време на инвазията си в Украйна Русия многократно и систематично атакува цивилни граждани и нанася удари по училища, пазари и жилища като умишлена тактика за всяване на страх сред населението. През април в Костантиновка те обстрелваха домове и детска градина, като убиха шестима души", пише изданието.

Доказателствата, събрани и анализирани от Ню Йорк Таймс, включително фрагменти от ракети, сателитни снимки, разкази на свидетели и публикации в социалните мрежи, категорично сочат, че "ударът е резултат от заблудена украинска ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна от пускова система "Бук".

СБУ обаче отрича твърденията. 

"Според разследването врагът е ударил целта с С-300. Това се доказва по-специално от идентифицираните фрагменти от ракети, иззети на мястото на трагедията", отбелязва пресслужбата на СБУ.

В момента разследването проучва и редица други материали, които показват участието на противника в обстрела.

"Тече досъдебното производство, назначени са редица експертизи за установяване на всички обстоятелства по това военно престъпление", допълват от СБУ.

Авторът на разследването на NYT популяризира руски наративи

Според източник от правоприлагащите органи в Украйна, цитиран от УНИАН, авторът на гореспоменатото разследване Томас Гибънс-Неф многократно е използвал руски наративи. "По-специално, той систематично подготвя антиукраински материали в Ню Йорк Таймс, където се опитва да дискредитира Украйна и нейната армия", казва източникът.

Авторите на разследването обаче са шестима - Томас Гибънс-Неф, Джон Исмей, Хейли Уилис, Малачи Браун, Кристоф Колет и Александър Кардия. 

"Първоначално украинските власти се опитаха да попречат на журналисти от NYT да получат достъп до отломките от ракетата и зоната на удара непосредствено след удара. В крайна сметка обаче репортерите успяха да стигнат до мястото на инцидента, да интервюират свидетели и да съберат останки от използваното оръжие", допълват от там.

Източникът от украинските правоприлагащи органи твърди, че Неф е писал и че украинските въоръжени сили използват касетъчни боеприпаси в населени места, както и че продават танкове и артилерия. Журналистът е обвинил американските доброволци, които помагат на Украйна, в прахосничество.

Украйна дава и примери с някои заглавия от статии на Неф: "За да отблъснат руснаците, украинците удариха село с касетъчни боеприпаси", "Сенчеста икономика на фронтовата линия: украинските части търгуват с танкове и артилерия", "Открадната доблест: американските доброволци в Украйна, които лъжат, прахосват и се карат".

Освен това журналистът вече два пъти е бил лишен от прескартата си от украинските въоръжени сили за нарушаване на правилата за работа в райони на бойни действия.

Отговор на разследването дойде и от канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Според президентството публикацията предизвиква увеличаване на теориите на конспирацията и ще изисква допълнителна правна оценка от страна на разследващите органи. От там подчертаха още, че Русия е започнала войната, следователно тя носи отговорност за нея.

Какво пише в разследването 

Американското издание припомня за атаката от 6 септември, като обяснява, че е последвала светкавична реакция от Володимир Зеленски, който е обвини руските терористи за нападението.

"По време на инвазията си в Украйна Русия многократно и систематично атакува цивилни граждани и нанася удари по училища, пазари и жилища като умишлена тактика за всяване на страх сред населението. През април в Костантиновка те обстрелваха домове и детска градина, като убиха шестима души", пише изданието.

Журналистите от Ню Йорк Таймс описват и какво показват кадри от охранителни камери - ракетата е летяла към Костантиновка откъм контролираната от Украйна територия, а не откъм руските линии.

"Когато се чува звукът от приближаващата се ракета, поне четирима пешеходци едновременно обръщат главите си към идващия звук. Те са обърнати с лице към камерата - по посока на контролираната от Украйна територия. Минути преди удара се вижда отражението на ракетата, която преминава над две паркирани коли, което показва, че тя се движи от северозапад", повтаря NYT.

Бойната глава на ракетата се взривява на няколко метра над земята малко преди удара, изхвърляйки метални фрагменти. Според експерта по експлозиви на NYT получените кратер и щети, простиращи се от мястото на детонацията, съответстват на ракета, идваща от северозапад.

Допълнителни доказателства разкриват, че минути преди удара украинските военни са изстреляли две ракети земя-въздух към руската фронтова линия от град Дружковка, на 10 мили северозападно от Костантиновка, описва още Ню Йорк Таймс. 

Репортерите на NYT  са били в Дружковка, когато чуват изстрелване на ракета, последвано няколко минути по-късно от втора: "Случайно един от членовете на екипа записва първото изстрелване в гласово съобщение".

Жителите на Дружковка също съобщават за изстрелване по това време в местна група в Telegram. "Още една", се казва в съобщение в 14:03 ч., което се отнася до второто изстрелване на ракета. Местните жители, намиращи се в близост до изстрелванията, ги описват като необичайно силни - отвъд звуците на войната, с които са свикнали - което съвпада с разказите на свидетели за предишни изстрелвания на "Бук".

Времето на тези изстрелвания съвпада с това на ракетата, която поразява пазара в Костантиновка, около 14:04 ч.

Според NYT това означа, че украинската ракета вероятно не е попаднала в целта.

След нападението украинските власти заявиха, че руските сили са използвали ракета, изстреляна от системата за противовъздушна отбрана С-300, която Русия използва както за прехващане на самолети, така и за нанасяне на удари по наземни цели.

"Но ракетата С-300 е с различна бойна глава от тази, която се взриви в Костантиновка. Металните фасади на сградите, намиращи се най-близо до експлозията, са пробити със стотици квадратни или правоъгълни дупки, вероятно направени от кубовидни предмети, издухани от ракетата", пише Ню Йорк Таймс. 

Измерванията на дупките и фрагментите, намерени на мястото на инцидента, съответстват по размер и форма на едно оръжие: ракетата 9М38, която се изстрелва от мобилната зенитна установка "Бук".

Системата "Бук" се използва и от Украйна, и от Русия. 

Двама независими военни експерти по обезвреждане на бомби, поискали анонимност, "за да могат да говорят откровено", са заявили, че фрагментите и щетите на мястото на удара отговарят най-вече на 9M38.

"Не е ясно защо ракетата, чийто максимален обсег е малко над 17 мили, може да се е приземила в Костантиновка - макар че е възможно да се е повредила и да се е разбила, преди да порази планираната цел", заключва Ню Йорк Таймс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

19.09 2023 в 23:40

Ами в случая тези от НЙТ са прави, когато си се осрал е редно да си признаеш. Щети от приятелски огън има и ще има във всички войни, в случая, чисто репутационно трябваше да си признаят.

Като лъжат, просто приличат на руснаците, а това хич не увеличава симпатиите към тях.

710

2

Д-р Мазникуров

19.09 2023 в 18:22

Всички тези Кремълски подгласници и полезни идиоти, хеле пък NYT - отдавна компрометирана, манипулативна и левичарска медия, пряко виновна за възхода на лъжеца Тръмп, нека ми отговорят на следния казус! Добре, при такава тотална и безпощадна ракетна война наистина в различните случаи не е много лесно и еднозначно да се установи доколко щетите, разрушенията и жертвите са резултат от действията на еднатс страна - агресора който напада, или на другата - ПВО, която отразява атаката. Това е ясно. Но тук е казуса. Какво точно предлагат тези "мили хора"? Украинската ПВО да си кротува и да си натиска парцалите, понеже като стане обстрела и последващата трагедия, да се знае със сигурност че туй не е от тях, та да им е "чиста съвестта" и всичко да е точно, така ли?...Ай ти да видиш, да'е--а и сладурите...

1000

1

foreigner66

19.09 2023 в 16:46

Абсолютни излишни статии и коментари по медиите, но какво да се прави с това си изкарват хляба хората. Война е и разбира се има и косвени жертви, Украйнската армия се бори за страната си на своя територия с какви средства, решават те. Населението на градовете и селата където се водят бойни действия беше предупредено да се евакуира,който остава си носи сам отговорноста.
 
X

Да помогнем на украинските деца!