Какво е това 'мръсна бомба', с която Русия плаши Европа

OFFNews 25 октомври 2022 в 10:28 8524 11

атом

Снимка Getty images

Радиоактивност

През последните дни от много руски политици и военни се чуха обвинения, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" и да обвини за това Русия. Министърът на отбраната Сергей Шойгу се обади на колегите си от САЩ, Великобритания, Франция и Турция, а началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов - на шефа на генщаба на Обединеното кралство Антъни Радакин и на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили.

В понеделник следобед генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на Силите за радиационна, химическа и биологическа защита, даде брифинг, на който изложи подробности за вероятните според Министерството на отбраната събития.

Руските военни твърдят, че материалите за бомбата могат да бъдат взети от три действащи украински атомни електроцентрали, неработещата АЕЦ в Чернобил, депа за радиоактивни отпадъци, предприятия от химическата и ядрената промишленост.

"Необходимо е също така да се подчертае, че Украйна разполага с научна база - Харковския физико-технически институт, чиито учени са участвали в ядрената програма на СССР, където все още функционират различни експериментални инсталации, включително термоядрената инсталация "Ураган", и Института за ядрени изследвания към Националната академия на науките в Киев, където се провеждат изследвания с високоактивни радиоактивни материали в реактора ВВЕР-М", каза Кирилов.

Руските военни твърдят, че "две украински организации имат конкретни задачи за създаване на т. нар. "мръсна бомба". Работата е на финалния етап".

Не са представени никакви доказателства, освен позовавания на информация, с която разполага Министерството на отбраната, напомня Би Би Си.

Ръководителят на службата за външно разузнаване Сергей Наришкин отговаря доста общо на въпросите на агенцията.

"Стремежът на киевския режим да притежава ядрени оръжия е бил забелязан от човечеството в продължение на няколко стъпки от деня (19 февруари), когато президентът Зеленски говори на Мюнхенската конференция по сигурността, когато амбициите му да притежава ядрени оръжия вече бяха ясни", казва Наришкин.

Това не е първият път, в който Русия обвинява Украйна, че се опитва да създаде "мръсна бомба". Тя например беше активно обсъждана в руската преса в първите дни след нахлуването на руската армия в Украйна в края на февруари.

Публикации в руската преса за възможността Украйна да създаде "мръсна бомба" или дори ядрено оръжие са се появявали и преди. Например на 17 септември 2014 г. в "Известия" е публикувана статията "Украйна може да създаде ядрена бомба за 10 г.", в която експертите говорят и за "мръсна бомба", напомня Би Би Си.

Но и тогава основните аргументи са или позовавания на някаква класифицирана информация, или думи на различни коментатори, които се появяваха по телевизията, в пресата или пишеха постове в социалните мрежи.

Украйна категорично отхвърля обвиненията на Русия.

"Първо, Украйна е лоялна страна (по Договора за неразпространение на ядрените оръжия): ние нямаме "мръсни бомби" и не планираме да имаме такива. Второ, руснаците често обвиняват другите в това, което сами планират", написа външният министър Дмитрий Кулеба в туитър на 23 октомври.

Ден по-късно Кулеба поиска от генералния секретар на МААЕ Рафаел Гроси незабавно да изпрати експерти в мирните обекти в Украйна, които Русия определя като места за разработване на "мръсна бомба".

"Той се съгласи. За разлика от Русия, Украйна е била и остава прозрачна. Нямаме какво да крием", отбеляза Дмитрий Кулеба в туитър.

Той е разговарял и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и е отбелязал, че руснаците може да се опитат да обвинят Украйна в използването на забранени оръжия, които самите те възнамеряват да използват.

Ядрено оръжие ли е "мръсната бомба"?

"Мръсната бомба" е вид радиологично оръжие за масово унищожение. Подобно на ядреното оръжия се използват радиоактивни материали.

При ядрените оръжия обаче се използва енергията от деленето на ядрото, която води до разрушителна ударна вълна, електромагнитен импулс, светлинна радиация, проникваща радиация и радиоактивно замърсяване. Те са сложен механизъм, който могат да създават само няколко държави. 

Радиологичните оръжия използват само един смъртоносен фактор: радиоактивно замърсяване. Такива оръжия просто разпръскват радиоактивен материал по повърхността на земята и в атмосферата, който след това замърсява въздуха, водата и почвата.

Радиологичните оръжия могат да бъдат няколко вида, като понякога използват ядрена реакция, и също са доста сложни. Други са сравнително прости. Например оръжието може да бъде устройство за разпръскване на радиоактивен материал или "мръсна бомба", т.е. боеприпас, който при взривяване разпръсква такъв материал около себе си.

Дизайнът на "мръсната бомба" може да е различен, но принципът е приблизително един и същ - това е контейнер с радиоактивен материал и експлозив, който го разрушава и разпространява веществото с енергията на експлозията. Бомбата може да бъде взривена във въздуха или на земята, като и в двата случая енергията на експлозията е достатъчна, за да замърси даден район. Но липсва ядрен взрив.

Тази бомба е с ниска стойност като оръжие.

Факт е, че радиоактивното замърсяване няма да доведе до бързо унищожаване на живата сила на противника или на цивилното население, ако се случи в населени места.

Комисията за ядрено регулиране на САЩ отбелязва, че "степента на локално замърсяване ще зависи от редица фактори, включително количеството на експлозива, количеството и вида на радиоактивния материал, начините на разпръскване и метеорологичните условия.

Последиците от замърсяването засягат човешкото здраве, но не веднага, а навременното откриване и разпознаване на вида на радиоактивното вещество ще помогне на местните власти да предприемат мерки за защита и евакуация от замърсения район.

Професорът в Института за международни отношения към Киевския национален университет "Тарас Шевченко" и експерт по неразпространение на ядреното оръжие Сергей Галака обяснява, че характерът и площта на радиоактивното замърсяване ще зависят от природните фактори и състава на изотопите.

"Ако има силен вятър и няма дъжд, ще има силно замърсяване. Ако има слаб вятър и проливен дъжд, валежите ще локализират замърсяването в определен район", каза експертът.

Експлозията на ядрена бомба причинява по-малко замърсяване на района и повече щети от други фактори - взривна вълна, радиация и проникваща радиация.

Психологическият фактор

Хората се страхуват достатъчно от радиацията, за да се превърне "мръсната бомба" в мощен психологически фактор. Детонацията на такава бомба, при която се отделя радиоактивен материал, може да предизвика страх сред голям брой хора и да предизвика масова паника.

Освен това, ако такава бомба бъде взривена в голям град, поне част от него ще стане необитаема, а това ще има икономически и политически последици за страната.

Ето защо се смята, че екстремистки организации могат да се опитат да се сдобият с такива оръжия.

След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. заплахата от използване на "мръсна бомба" се смяташе за реална в САЩ и други западни страни поради активизирането на джихадистките групировки. Съобщава се, че "Ал Кайда" е искала да получи достъп до радиоактивния материал.

По света са станали много аварии, свързани с изпускане на радиоактивни материали, така че наблюдението на тяхното присъствие в атмосферата е много важно за целия свят.

Най-скорошната от тези аварии е от 8 август 2019 г. на полигона Ньонокса на руския Северен флот и доведе до няколко смъртни случая.

Непосредствено след аварията в различни страни бяха отбелязани повишени нива на различни радиоактивни вещества. В началото на юни в Норвегия беше регистриран изотопът йод-131, а в Швеция и Финландия - цезий-134, цезий-137, кобалт-60 и рутений-103.

Въз основа на определен набор от изотопи експертите са установили, че експлозията най-вероятно е станала във военен обект, а не в резултат на изтичане от граждански ядрени съоръжения.

В случай на голямо изпускане на радиоактивни вещества е малко вероятно наземните станции да могат да определят точния състав на веществата, които биха били използвани в "мръсна бомба". Те ще могат да направят само общо заключение за естеството на освобождаването.

По-точна картина може да се получи само чрез специален самолет за радиационно разузнаване в близост до такова изпускане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

11

Бай Пешо от Перни 6

26.10 2022 в 07:38

#Джедо уверен съм, че всички американски лаборатории по храницата на Русия са за изследвания как доматите да растат по- бръже :)). На това и ти не вярваш.

2099

8

Mateevk

25.10 2022 в 11:59

Аз вече приех една лаборатория в моето мазе и ми плащат добър наем. А относно "мръсната" бомба какво се правят сега всички на ощипани госпожици? Навремето Украйна се отказа от ядреното си оръжие в замяна на обещания и гаранции, които сега рухнаха, на ангжиментът за откказ от ядрено оръжие остана. Не звучи ли малко несправедливо спрямо втората най-важна страна в бившия СССР?

345

7

Джендо Джедев

25.10 2022 в 11:48

Ма Пеше, то лаборатории с американско финансиране има по цял свят, бе, душа! Даже и в Рашка. И то не е от вчера. Въпросът е, че в тези лаборатории НЕ се разработват биологични оръжия (както "братушките" ти бълнуват), а съвсем други работи. Ето ти тука повечко информация:

https://www.theguardian.com/world/2022/mar/11/russia-biological-weapon-claim-us-un-ukraine-bio-labs-explainer

А иначе то и физически лаборатории с американско финансиране има навсякъде по света. Навремето имахме такава в ХТМУ. И кво, викаш, сигурно сме разработвали ядрено оръжие там? :D

-5426

6

Бай Пешо от Перни 6

25.10 2022 в 11:38

#Джендо

не са звездите, западната преса

https://mronline.org/2022/03/17/victoria-nuland-ukraine-has-biological-research-facilities-worried-russia-may-seize- them/


https://dilyana.bg/programata-na-pentagona-v-biolaborat/

345

5

Джендо Джедев

25.10 2022 в 11:17

Оооо, веждичка, ти си бил жив! Гледам, че и ти рипаш бързо на амбразурата. Молодец! :D

345

4

Джендо Джедев

25.10 2022 в 11:17

Пешко от Перни,

това звездите ли ти го нашепнаха или корабът-майка? :D

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

25.10 2022 в 11:00

За биолабориториите САЩ си призна. Преместиха ги в България и Грузия.