Как излизането от ЕС ще промени Великобритания

OFFNews 24 юни 2016 в 17:18 9530 2

Гласовете референдума за излизане от ЕС вече са преброени и резултатът е политическо земетресение. Обаче какво означава това за икономиката на Великобритания? Как ще повлияе това, че държавата напуска ЕС, на стандарта на живот и възможностите за младите? Невъзможно е да се даде точен отговор, пише Independent.

Защото всичко много зависи от уменията на политиците в следващите часове и действията, които те ще предприемат в предстоящите месеци и години. Зависи също и от политическите лидери в Европа, както и от огромния брой чуждестранни инвеститори.

В краткосрочен план има опасност от финансова паника, защото стойността на паунда рязко падна.

Дефицитът във Великобритания е около 7%. Ако валутата не се стабилизира, ще избухне инфлация, което ще доведе до вдигане на лихвите от страна на Bank of England и до рецесия. Всичко това ще има отражение в намаления приход, работните места и ще навреди на стандарта на милиони британци.

Сривът на паунда евентуално може и да доведе до изтегляне на финансовите институции във Великобритания, което ще доведе до загуба от трилиони. Най-голямата отговорност на Bank of England в следващите няколко часа е да стабилизира валутата и финансовия пазар.

Bank of England обещава да снабди финансовите институции с краткосрочните заеми, от които се нуждаят. От Европейската централна банка, Федералния резерв и други големи централни банки в света също се очаква подобна реакция, защото излизането на Великобритания от ЕС може да е глобална финансова заплаха. 

Дори и финансовата паника да бъде предотвратена, опасността от рецесия за Великобритания все още е налице.

Въпросът е дали компаниите, които не искаха да рискуват с инвестиции, преди да стане ясен резултатът от референдума, сега трябва да вземат решение дали да инвестират, или да прекратят проектите си. Ако цените на акциите на компаниите се сринат през следващите дни, фирмите може и да оттеглят проектите си. Ако това се случи, националната продукция на Великобритания ще пострада веднага.

The Bank of England може да намали лихвите, за да подкрепи търсенето и да окуражи тегленето на заеми и така да възобнови печатането на пари. Но ако паундът падне прекалено много, то тогава Комитетът по парична политика на банката ще трябва да вдигне цените на лихвите. Това следва да доведе до вдигане цените на ипотеките на милиони собственици на жилища.

Финансовият министър Джефри Озбърн може и да не остане на поста си задълго. Неговият „наследник“ може да приеме традиционния Кейниянски отговор на заплаха от рецесия, позволяващ теглене на държавни заеми.

Съдбата на големи фактори в британската икономика банки, производители на коли, фермери и др., виси на косъм. Тяхната съдба зависи от характера на сделките, които политиците ще споразумеят с другите държави от ЕС в следващите години.

Въпросът е дали останалите държави в ЕС ще искат да сключат сделка с Великобритания. Икономическият им интерес може да ги подтикне към сключване на сделка, защото много от тях внасят стоки от Англия. Политическият им интерес - да разубедят други държави членки от напускане на ЕС, може и да ги поведе в друга по-отговорна посока.

Дългосрочната перспектива също зависи от характера на всякакъв вид сделки, които държавата ще сключи с останалия свят. Дали Барак Обама наистина е блъфирал, когато каза, че Великобритания „ще бъде последна на опашката“ при преговори за сделки със САЩ?

Това е от голямо значение, защото при отсъствие на такъв вид сделки Великобритания ще бъде изправена пред много високи мита при изнасянето на продукти. Това силно ще повлияе на печалбите им, принуждавайки ги да забавят заплатите и да намалят работните места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!