Как Амстердам бори затлъстяването: никакъв сок в училище и достатъчно сън

OFFNews 15 април 2017 в 14:05 10990 0

Снимка Graeme Robertson/Guardian

Амстердам е един от градовете, който се справя най-добре в борбата срещу епидемията от затлъстяване по света благодарение на радикална и мащабна програма, която дава резултати дори сред най-бедните жители, които се достигат най-трудно, пише "Гардиън".

По-познатият с лалетата и велосипедите си Амстердам имаше най-високото ниво на затлъстяване в Холандия. Всяко пето дете беше с наднормено тегло и в риск от бъдещи здравословни проблеми.

Програмата изглежда е успешна, защото постига няколко цели едновременно - от популяризирането на пиенето на вода до стимулирането на физическа активност след училище. В усилията си градът отказа спонсорството за събития на компании като "Кока-кола" и "Макдоналдс".

Водена от енергичен зам.-кмет, програмата постигна следния резултат - от 2012 до 2015 г. броят на децата с наднормено тегло и затлъстяване намаля с 12%. Още по-впечатляващо е, че Амстердам направи нещо, което никой досега не е успявал, защото най-голямото намаление на броя наднормени деца е сред най-ниската социално-икономическа група.

"Белмър" е един от югоизточните квартали, в които програмата променя живота на децата. Училището е в центъра на построения през 60-те години квартал. През 1975 г., когато колонията Суринам става независима, мнозина мигрират в страната и се заселват в евтините му жилища. Колоезденето не е част от културата им, а училището там през 2007-а е в топ 3 на Амстердам по брой деца с наднормено тегло. Сега то е сред първите 100 най-успешни в програмата.

"Всички деца трябва да носят вода или мляко в училище. Не сок. Много родители бяха разстроени, имахме наистина тежки разговори с тях." Родителите мислили, че сокът е по-здравословен, защото се прави от плодове. Учителите им казвали за захарта. "Казвах им, че им правим услуга. Те могат да носят вода в училище и да пият сок вкъщи. Сега това е нормално - не е проблем", разказва учител.

Забраната за празнуване на рождени дни с нездравословни храни в клас също предизвикала препирни. "Наставаше състезание - някой носи кексчета, друг - кексчета и сок, трети - кексчета, сок и играчка". Вместо тях училището подбрало здравословни почерпки, като портокали или моркови, декорирани като личица.

"Преди няколко години имахме дете, което твърде често посещаваше тоалетната. Открихме, че крие шоколадови десерти в джобовете си. Беше наистина дебело дете и родителите му го бяха поставили на диета", разказват от училището.

Сега училището е насочено към здравословната храна и дори близкият ресторант "Макдоналдс" е приел, че на деца без родители може да продаде само ябълка, но не и пържена храна.

Европейска субсидия осигурява по един плод или зеленчук на всяко дете три дни седмично. Хладилникът е пълен с моркови и репички, от които децата си взимат.

Малките са във фокуса на вниманието, защото е по-лесно да ги предпазим от това да пълнеят, отколкото да се опитваме да решим проблема постфактум, споделят от училището.

Друга важна част от програмата е сънят. "Достатъчните часове сън са много важни", споделя зам.-кметът, ръководещ програмата - Ерик ван дер Бруг.

"Ако не спите достатъчно часове, хормоните ви се объркват и резултатът е, че сте свръхгладни. Вашите хормони ви говорят", казва Карън ден Хертог, мениджър в програмата. Затова и се организират дискусии с родители за детския сън.

За да се насърчи здравословният живот, се оргазират и курсове по готварство, където се показва например как да си направиш пица с основа от броколи, а не от традиционното тесто с брашно, как да си направиш кебап с пилешко, а не със свинско, разяснява се кои са здравословните заместители на захарта.

Семействата са насърчавани да вечерят заедно, а спортните центрове получават субсидии, за да осигуряват евтини карти за членство на хора с ниски доходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови