Днес в Турция и по света се отбелязва Световният ден на турското кафе – празник на една напитка, превърнала се в емблематично културно преживяване за всички, които посещават страната, съобщава сайтът turkiyetoday.com
Турското кафе изпълва домове, кафенета, офиси и улици с богатия си аромат и продължава да бъде повод хората да се събират. Не е случайно, че много разговори след хранене започват с добре познатия въпрос: „Как бихте искали вашето кафе?“.
През 2013 г. турското кафе и неговият ритуал са включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а датата 5 декември оттогава се чества като негов световен ден.
Вековна традиция, вплетена в ежедневието
От 16 век насам турското кафе заема централно място в социалния живот на региона. То се разпространява в бившите османски територии заедно с традиции, обичаи и церемонии, които надхвърлят граници и поколения.
В турската култура дори думата „кахвалтъ“ – традиционната сутрешна закуска – буквално означава „преди кафе“, което показва колко дълбоко напитката е вплетена в ежедневните навици.
Посетите ли приятели или роднини в Турция, почти сигурно ще бъдете посрещнати с чаша турско кафе – жест на гостоприемство и уважение. То присъства на сватби, годежи, празници, раждания и множество важни моменти, превръщайки една проста напитка в символ на споделяне и близост.
Изкуството да приготвиш турско кафе
Една от причините турското кафе да изпъква сред другите видове е, че методът на приготвяне остава почти непроменен векове наред. Фино смлени зърна се варят във вода в малък съд – джезве – докато се образува характерната кадифена пяна. Кафето се сервира с утайката, останала на дъното на чашата.
Традиционно то се предлага с чаша вода и малко сладко лакомство – обикновено локум – което подготвя небцето и превръща пиенето на кафе в малък ритуал, повторяем както у дома, така и на работа или в кафенета.
Регионални вкусове, които разказват истории
В различните части на Турция вкусът и начинът на приготвяне на турското кафе варират и отразяват богатото кулинарно разнообразие на страната.
Егейският регион е известен с кафе, ароматизирано с мастик (damla sakızı).
Югоизточна Турция, включително Газиантеп – родината на прочутия антепски шамфъстък – предлага мененгич кафе, направено от диви шамфъстъци.
Кафе дибек, приготвяно чрез стриване в каменен хаван, има по-лек вкус и често се комбинира с мляко.
В градовете Шанлъурфа и Мардин пък се сервира силното и горчиво мира кафе – още един локален прочит на общата традиция.
От признанието на ЮНЕСКО до ежедневните срещи в домовете и кафенетата, турското кафе продължава да обединява хората, да носи духа на древни ритуали и да предлага на гостите на Турция истинско докосване до живо културно наследство.
Антоний Тонев
Аз съм Антоний Тонев – финансовият репортер на OFFNews. Завършил съм Националната търговско-банкова гимназия със специалност Застрахователно и осигурително дело, където имах възможност да ръководя едно от учебните застрахователни дружества. Моята страст е да пиша и да следя отблизо динамиката във финансовия свят. Натрупах ценен опит и като стажант-редактор в програма „Хоризонт“ на БНР, където работих по предаванията Понеделник вечер, Нощен Хоризонт, 12+3 и Нещо повече. Вярвам, че добрата журналистика изисква точност, задълбоченост и постоянен интерес към новото.

























Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Песента, която милиони руснаци тайно припяват и плаши Путин
Внасят бюджет 2026 отново в понеделник
Захарова плаши ЕС, замразените руски милиарди са близо до Украйна
'Възраждане' се опитва да яхне антиправителствените протести