Изневяра или спасяване на богатството? В Русия гадаят защо Алишер Усманов се развежда с Ирина Винер

Нюз.ру 23 май 2022 в 17:09 12766 1

Новината за развода на милиардера Алишер Усманов и старши треньора на Националния отбор по художествена гимнастика на Русия Ирина Винер, след 30 години брак, изненада мнозина. Какво би могло да причини раздялата на семейството, което близки и приятели смятаха за идеално, гадае Нюз.ру и разказва историята на 50-годишното им познанство.

"Щом отвори уста, аз се влюбих"

30-годишният брак между Алишер Усманов и Ирина Винер е преминал през огън, вода и фанфари. Първата им среща е преди 50 години, когато и двамата са ученици в родния Узбекистан. Алишер се увлича от фехтовката, Ирина от гимнастиката. Тренират в една и съща зала, а Усманов често остава след заниманията си, за да се любува на момичето, което харесва.  По онова време Винер, която е по-голяма от мъжа си с 5 години, вече е шампионка на Узбекистан и привлича всеобщото внимание с модното си за времето облекло - първа в града започва да носи черни копринени чорапи, високи ботуши и мини поли.

Младият Алишер така и не се престрашава да доближи Ирина. Запознават се в Москва, където Усманов се премества след постъпването си в Московския държавен университет по международни отношения (МГИМО). По думите на Винер тя се влюбва в мъжа си от пръв поглед.

"Щом отвори уста и аз вече бях влюбена. Тембърът му, умът, начинът, по който изговаряше думите... Аз съм си отличничка, знам наизуст две глави от "Евгений Онегин". Сърцето ми трепна, а неговото е трептяло отдавна, когато още не съм го познавала. Той беше по-малък, а аз вече бях "кралицата на шантиклера" (думата се използва от 30 г. на миналия век в Русия за модните нововъведения) – спомня си Ирина Винер в предаването „Насаме със всички“.

Ирина Винер, снимка: Getty Images

Към момента на запознанството си с Алишер, Ирина вече е разведена с първия си мъж, за когото нищо не споменава публично, и отглежда единствения си син Антон. Отношенията им се задълбочават след връщането в Узбекистан, където им се налага да преживеят първото сериозно изпитание: през 1980 г. по време на гръмкия процес срещу „златната младеж на Ташкент" съдът признава 26-годишния Алишер за виновен по дело за "подкуп, измама и кражба на социалистическа собственост", за което получава 8-годишна присъда, която трябва да излежи в колония.

Несъстоялата се сватба

Ирина не вярва в обвиненията срещу възлюбления си и обещава да го чака на всяка цена. Редовно пътува до колонията за свиждания с Алишер и при едно от посещенията си получава копринена забрадка – според узбекските традиции това означава предложение за женитба. Винер го приема.

Усманов е освободен две години предсрочно за добро поведение след като „искрено се разкайва“ (по-късно бизнесменът казва, че процесът срещу него е бил изфабрикуван, а през 2000 г. Върховният съд на Узбекистан напълно го реабилитира). Ирина и Алишер се женят през 1992 г., след като окончателно се преместват в Москва. По думите на Винер пищни тържества не е имало: "Сватбата ми беше такава - небето беше таванът, а земята-подът, разказва треньорката.

Тя признава, че винаги е смятала мъжа си за гений и го е подкрепяла в най-трудните периоди за бизнеса му. Той, от своя страна, винаги се е отнасял с разбиране към нейната отдаденост на професията. Ирина работи като треньор в Центъра по олимпийска подготовка и по цял ден е в залата за тренировки, където създава множество световни и олимпийски шампионки: Яна Батиршчина, Юлия Барсукова, Алина Кабаева, Ирина Чашчина, Евгения Канаева, Маргарита Мамун, Дина Аверинина и др. Често ученичките ѝ живеят в московския дом на Усманов и Винер.

Веднъж с мъжа ми спахме на пода, а моята състезателка на спалнята ни, защото на следващия ден имаше състезание, спомня си Винер.

Алишер Усманов и Ирина Винер в началото на семейния си живот

"Изневерявайки на жена си, мъжът изневерява на себе си"

Винер нарича всички свои ученички "дъщери", а те се обръщат към нея с "мамо". В общуването си с тях Ирина Александровна не се ограничава само със спорта, а смята за необходимо да им дава житейски съвети и лично одобрява (или не одобрява) техните приятели.

Едно от правилата, които внушава на ученичките си, звучи така: „Мъжът е полигамен, жената е моногамна и не трябва да се чувства обидена от изневерите му“ - тази "истина" по думите на треньорката е "изпитана в собствения ѝ опит".

Умният човек се учи от чуждите грешки. А глупавият – от своите. Аз, като глупав човек, се учех от своите грешки и затова предавах опита си на децата. Те много добре разбират моята философия, приемат я и не възразяват – пояснява Винер.

При това тя е убедена, че изневерявайки, мъжът ѝ изневерява не на нея, а на себе си.

Вие сте неговият избор. А ако той ви изневерява, значи изневерява на собствения си избор. Сам на себе си. И това вече не е ваш проблем. Това е негов проблем. Когато правиш нещо хубаво – това е твое дело. А когато ти отвръщат с лошо – това вече не е твой проблем, а на човека, който го е извършил – философства Ирина Винер. Тя съветва жените, които се сблъскват с мъжката изневяра, да търпят, защото "Бог е създал мъжете полигамни".

Описва съпруга си като "красив и умен мъж", възхищава се на деловите му качества.

Днес Усманов е основен акционер в групата USM (49%), сред чиито активи са "Металоинвест", "Удоканска мед", "МегаФон", руско-китайската Alibaba Group AliExpress Russia и "Акерман цимент". През 2021 г. "Форбс" оценява състоянието му на 15,7 млрд. долара и го нарежда на седмо място сред най-богатите руснаци.

Алишер Усманов, снимка: Getty Images

Защо се развеждат Усманов и Винер?

На 3 март САЩ обявиха санкции срещу прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, 19 руски бизнесмена и техните близки. В този списък попадна и Алишер Усманов, но за разлика от други олигарси, семейството му не беше засегнато от санкции. На 4 май, най-неочаквано, милиардерът подаде молба за развод с Ирина Винер след 30 години брак. 

Нюз. ру се свързват с бившите възпитанички на Винер, гимнастичките Яна Батиршчина, Маргарита Мамун и Яна Кузнецова, но те отказват да коментират личния живот на треньорката си. Фронтменът на групата "Нещастен случай" Алексей Кортнев, когото Ирина Александровна нарича "любимият зет" (музикантът от 20 години е женен за възпитаничката ѝ Амина Зарипова), също отказва коментар.

По думите на единствената близка приятелка на треньорката, певицата Мария Гулегина, Ирина Винер и Алишер Усманов са "идеална двойка".

Когато е до съпруга си дори цветът на очите ѝ се променя. Удоволствие е да ги гледаш. Тя е желязна в работата си, но когато е до него той е нейното всичко – комар не лети, муха не жужи, лист не трепва. Тя е уникален образец на източната жена – нежна, покорна, добра, топла и същевременно е треньор със смразяващ поглед и глас, който може да строи батальон – казва семейната приятелка на Усманов и Винер.

Една от вероятните причина за развода им според медиите е желанието на попадналия под санкции олигарх да спаси активите си. Семейният адвокат Марина Дубровска коментира пред Нюз.ру, че акционерите, които попадат под санкции, са принудени да напуснат бизнеса си, за да не му вредят.

Разводът и подялбата на имуществото са две различни неща, коментира Дубровска. Общото имущество може да се раздели по различни схеми – да се прехвърли от единия съпруг на другия срещу компенсация или без такава. Да се подели поравно. Има възможност и имуществото формално да се предаде на другия. Вариантите са много, казва адвокатката.

Дали ще има иск за подялба на имуществото до момента не е известно. Засега Усманов е подал само молба за развод. Пред журналисти Ирина Винер коментира, че "ако всичко мине тихо и мирно, и се разберем", няма да коментира развода си с Алишер Усманов. Заседанието е насрочено за 7 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

23.05 2022 в 17:34

Щял да спасява активите си?! Тоя ходи с некролог в джоба, бе! Хахаха...
Offnews, тази статия е лееекичко несериозна! Ще кажа и аз като Георги Марков, Бог да го прости:„Дарагой Иван Петрович… пийте, пажалусти, своего вино и не занимайте меня със сулями-пулями!“
https://chitanka.info/text/2898-zadochni-reportazhi-za-bylgarija/89
Четете бе хора! Тролът не чете, само сессре!