Иран отряза социалните мрежи и заплаши протестиращите: Ще си платите цената!

Американският президент Доналд Тръмп се намеси и обяви, че потисническите режими не могат да траят вечно

OFFNews 31 декември 2017 в 16:43 7283 4

Иран временно ще ограничи достъпа до някои социални медии и приложения за изпращане на съобщения, за да контролира протестите, обяви иранската държавна телевизия, цитирана от Reuters.

"На най-високото ниво по сигурността беше решено да се ограничи достъпът до Telegram (приложение за изпращане на съобщения) и Instagram", казва източникът, цитиран от медията.

Демонстрациите започнаха преди три дни с икономически искания, но те вече прераснаха в политически - за оттеглянето на върховния водач на Иран - аятолах Али Хаменей. Митингуващите подпалиха сгради, на което властите отговориха с насилие.

Днес Иран предупреди, че протестиращите ще си "платят цената" след трите нощи на безредици и масови демонстрации в цялата страна, при които двама протестиращи бяха убити, а десетки - арестувани. Властите признават за убийствата на двама души в събота вечерта в малък западен град, но отричат да са отговорни за смъртта им.

Видеоклипове в социалните медии показват хиляди маршируващи по улиците на страната през нощта по време на най-големия тест за ислямската република от масовите протести през 2009 година.

Къде има протести в Иран?

Държавната телевизия започна да излъчва кадри на протестиращи в неделя, а във фокуса на репортажите бяха плячкосвания на банки и автомобили, над зала в Техеран.

"Тези, които разрушават обществено имущество, нарушават реда и погазват закона, трябва да носят отговорност за поведението си и да платят цената", обяви вътрешният министър Абдолрахман Рахмани Фазил чрез държавната телевизия.

Със сигурност ще се противопоставим на насилието, страха и терора, добави той.

Американският президент Доналд Тръмп също зае страна, казвайки, че "потисническите режими не могат да траят вечно".

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс пък предупреди: "Дните, в които Америка търсеше друг начин.... свършиха".

Тръмп написа още:

"Големи протести в Иран. Хората най-накрая помъдряха за това как техните пари и богатство се крадат и прахосват за тероризъм. Изглежда като че ри те няма да го търпят повече. САЩ наблюдава много отблизо за нарушаване на човешките права!"

Не се горещете, написа в отговор на Тръмп в Туитър парламентарният директор за международните дела Хосеин Амир-Абдолахян. Безредиците и хаосът са нещо различно от събиранията и мирните протести, свързани с препитанието на хората, допълни той.

След САЩ и Великобритания изрази позицията си. Външният министър Борис Джонсън написа, че следи с тревога събитията в Иран и заяви, че е от жизненоважно значение гражданите да могат да протестират свободно.

Протестите започнаха във втория по големина град Машхад с икономически искания, но бързо се разпростряха в цялата страна - вече с искания срещу ислямската система на управление като цяло, а протестиращите издигнаха плакати с надписи "Смърт за диктатора!". Последваха и контрапротести, включващи студенти от Университета в Техеран.

Общият брой на арестуваните остава неясен, но държавни служители в Арак, град на около 300 км югозападно от Техеран, твърдят, че 80 души са били задържани само за една нощ.

Иранските власти твърдят, че протестите са разпалени от външни сили. Твърдят, че въпросните "външни сили" са с източник Саудитска Арабия и групи, базирани в Европа.

От началото на протестите президентът Хасан Рухани не е правил изявление. Той дойде на власт през 2013 г. с обещания за икономически подем и намаляване на социалното напрежение, но гневът заради високите разходи и 12-процентната безработица оставят усещането у мнозина, че процесите на подобрение текат с твърде бавна скорост. Безработицата е особено висока сред младите хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

31.12 2017 в 20:36

Още по-никакво е. Нормалните хора, и интелигенцията там, мразят поповете и в червата. Светскостта е силно условна, чалмите са аналог на партийните секретари от 30-те - 50-те в Съюза - мрачна работа. Така че, там общо взето няма "добри".
Някога, Щатите бастисаха шаха, понеже взе да си върти очите към СССР, и да играе независим от американците. Онова управление беше светско. Смениха го с квото имаше, с идеята че поповете ще са зависими от тях, понеже те са ги турили на власт. А се оказа, че загубиха всичко.
В момента, Иран прави каквото прави, дружи с когото дружи, и американците са съвсем наясно, че след няколко години там ще имат по-малко влияние, отколкото на Марс. Заради което, и им палят цветна революция. Сега, дали революционерите ще им легнат, или ще тръгнат по свой път - аз поне нямам представа. Тия дни все ще се намери специалист по Персия - ще каже.

8931

2

AnderXale

31.12 2017 в 17:46

Хаха, и кой ФАЩ ли са най - големите морални стожери? Нали целия свят ги видяхме миналата седмица как се опитаха да си наложат мнението в ООН със заплахи и шантаж! Големите борци за демокрация... А всъщност окупатори и масови убийци! Не са ли достатъчни Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и Йемен? Нали Тръмп щеше да спира експанзионната политика и да се съсредоточи върху вътрешните им работи?! Или сигурно нещо се е пообъркал. А на оффнюз не им прави чест, че ни заливат с тази кървава пропаганда! Не ви ли е страх, че колелото ще се завърти и лошото което подкрепяте, ще се стовари върху вас самите?

25665

1

Victimized

31.12 2017 в 17:45

Ами те иранците които знаят, разбират по-добре и от нас, че САЩ си търсят кого да отстрелят.
Не е някак си нормално, и е извън всякакви норми на поведение от страна на САЩ, да са вече почти на първата година от първия мандат на новия си президент, а да не са влезли в сериозен военен конфликт.
Само слепите не виждат последователността.
Като започнеш от Буш старши, който започна войната в Залива, след това Клинтън който с влизането си окупира Сомалия, за да помогнат на населението, това е 1993-та,
всички виждаме колко са напреднали вече...После продължи с Югославия, и беше първия който спомена терористите и Садам.
Буш младши дойде, довърши Ирак, скочи и на Афганистан, подписа резолюция срещу Асад, много преди да започне войната там, която беше подхваната от Обонго, който помежду другото прегази Кадафи, заедно с другата част от Клинтън.
Иран отдавна са им трън в очите, а и още им държи влага на англосаксонците относно AIOC "Англо-иранска петролна компания".
ТЪЙ че, ще видим....