Индонезия забрани извънбрачния секс със закон. Година затвор за нарушителите – и местни, и туристи

OFFNews 06 декември 2022 в 15:52 3796 1

Активисти държат плакати по време на митинг срещу новия наказателен закон на Индонезия, който забранява извънбрачния секс.

Снимка БТА/АП

Активисти държат плакати по време на митинг срещу новия наказателен закон на Индонезия, който забранява извънбрачния секс.

Индонезия забрани на всички хора в страната да правят секс извън брака и ограничи политическите свободи чрез нов наказателен кодекс. Той бе приет днес единодушно от над 600-членния парламент, съобщава Би Би Си.

Ако някой бъде хванат да прави извънбрачен секс, ще го грози наказание до една година затвор.

Законодателят е осигурил тригодишен „гратисен“ период – кодексът влиза в сила след три години.

Промените се извършват след засилването на религиозния консерватизъм в страната, в която преобладаващото население е мюсюлманско, отбелязва британската медия.

Критиците им определят новите правила като „катастрофални“ за правата на човека и прогнозират, че те ще нанесат удар върху туризма и инвестициите.

Няколко групи от предимно млади хора протестираха пред парламента в Джакарта тази седмица заради законодателството. Очаква се новият кодекс да бъде оспорен в съда.

Правилата му не засягат само местното население. Те важат с пълна сила и за чужденците, които живеят в Индонезия или са там на почивка, включително във ваканционни дестинации като Бали.

Забранява се и съвместното съжителство, за каквото „извършителите“ могат да бъдат лишени от свобода за срок до шест месеца.

Прелюбодейството също се определя за престъпление, за което също хората може да бъдат лишени от свобода.

Поддръжниците на кодекса уточняват, че за да започне наказателно преследване, жалбата трябва да бъде подадена от децата, родителите или съпруга на обвинената двойка.

28-годишната мюсюлманка Адженг, живееща в Западна Ява сега се опасява, че е изложена на риск заради това, че е живяла с партньора си през последните пет години. "С новия закон и двамата можем да отидем в затвора, ако някой от семейството реши да подаде сигнал в полицията", казва тя пред Би Би Си.

"Ами ако има един член на семейството, който има проблем с мен и реши да ме прати в затвора?

Смятам, че да живееш заедно или да правиш секс извън брака не е престъпление. В моята религия това се смята за грях. Но не смятам, че наказателният кодекс трябва да се основава на определена религия", добавя жената.

Тя се е присъединила към общонационалните протести през 2019 г., когато проектозаконът е бил обсъждан за първи път.

Групи за защита на правата твърдят, че новите разпоредби засягат непропорционално жените, ЛГБТ хората и етническите малцинства.

Новото законодателство съдържа десетки нови клаузи, криминализиращи неморалността и богохулството и ограничаващи политическото и религиозното изразяване.

Директорът на Human Rights Watch за Азия Илейн Пиърсън коментира пред Би Би Си, че това е "огромен провал за страна, която се опитва да се представи като модерна мюсюлманска демокрация".

Базираният в Джакарта изследовател на групата Андреас Харсано казва, че в Индонезия има милиони двойки без брачни свидетелства, "особено сред коренното население или мюсюлманите в селските райони", които са сключили брак по време на специфични религиозни церемонии.

"Тези хора теоретично ще нарушат закона, тъй като съвместното съжителство може да бъде наказано с до шест месеца затвор", добавя той пред Би Би Си.

Той отбелязва, че изследвания от държави от Персийския залив, където има подобни закони, регулиращи секса и връзките, показват, че жените са наказвани по такива морални закони повече от мъжете.

Нови членове в кодекса за клевета също така забраняват на хората да обиждат президента или да критикуват държавната идеология. На този фон законодателите твърдят, че промените са в обществен интерес.

След демократичния преход в Индонезия през 1998 г. в някои части на 267-милионната страна бяха въведени строги религиозни закони за секса и интимните връзки.

Провинция Ацех вече прилага строг ислямски закон и наказва хората за хазарт, пиене на алкохол и срещи с представители на противоположния пол.

Предишният проект на кодекса трябваше да бъде приет през 2019 г., но предизвика протести в цялата страна, като десетки хиляди участваха в демонстрации. Мнозина, включително студенти, излязоха на улицата, а в Джакарта се стигна до сблъсъци с полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови