Гардиън: Удар за унгарския премиер, опозицията спечели Будапеща

OFFNews 14 октомври 2019 в 17:25 2415 0

Гергели Карачони, Будапеща

Снимка Karacsony Gergely, FB

Под заглавие "Удар за унгарския премиер Орбан, опозицията спечели кметския вот в Будапеща" британският "Гардиън" /The Guardian/ уточнява, че победата на Гергели Карачони в столицата е едно от многото поражения за партията на Виктор Орбан.

Националистическият премиер на Унгария Виктор Орбан претърпя първата си изборна загуба, откакто дойде на власт през 2010 г., след като опозиционен кандидат спечели изненадваща победа в кметската надпревара в Будапеща.

Победата е "историческа", заяви центристко-левият проевропейски претендент Гергели Kaрачoни, 44 годишен,  подкрепен от широк кръг от опозиционни партии от целия политически спектър.

Умереният политолог води с 51% от вота пред действащия кмет Ищван Тарлош с около 44%, при преброени 82% от гласовете.
Тарлош, който е на 71 години, е на поста си от 2010 г. с подкрепата на дясната партия Фидес на Орбан. Пред аплодиращите го привърженици Карачони каза, че е бил поздравен по телефона от победения досегашен кмет. 

"Ще пренесем града от 20-и в 21-ия вeк", заяви проевропейски ориентираният Карачони, който беше един от малкото опозиционни политици, спечелили район в града на предишните избори преди 5 години. "Будапеща ще бъде зелена и свободна, ще я върнем в Европа", обяви още той. 

Карачони сравни надпреварата в Будапеща с изборите за кмет на Истанбул през март т.г, в които кандидатът на партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган беше победен от претендента на опозицията. "Истанбул гласува срещу агресивната нелиберална власт, в много отношения подобна на режима на Орбан", посочи Карачони преди гласуването.

От 2010 г. Орбан е концентрирал властта и медиите в ръцете си, и редовно се конфронтира с Брюксел по въпросите на миграцията и върховенството на закона. Той премина и през последователни убедителни победи на изборите, отчасти дължащи се на промените в изборното законодателство, извършени под негов контрол.

Партия Фидес предприе силно негативна кампания срещу Карачони заради неговата предполагаемо промиграционна позиция и неговата "неадекватност" за поста, а Орбан заплаши, че няма да подкрепя общините, където партията му е загубила.

В навечерието на гласуването фаворитите  Тарлош и Фидес, които се представят като християнски консерватори, получиха удар заради сексуален скандал, избухнал миналата седмица, в който е замесен кметът от Фидес на западния град Дьор.

"Ние признаваме това решение в Будапеща и сме готови да сътрудничим", каза Орбан на поддръжниците си на митинг.

Изборите бяха разглеждани като рядък шанс за смачканата опозиция да си върне властта от Фидес, която има супер-мнозинство в парламента, и за Орбан, който се хвали с изграждането на "нелиберална държава".
Партии от ляво до дясно обединиха сили в усилие да отнемат контрол над държаните от Фидес общини и да предотвратят поражение в изборите за първи път от почти десетилетие. В много общини срещу Фидес се изправиха общи кандидати на опозицията.

Допитванията прогнозираха само незначителни победи в национален мащаб за опозицията извън столицата, но друга изненада беше спечелването на 10 от 23-те основни градове в Унгария.

Гласуването се разглежда като лакмус за новата стратегия за сътрудничество, която може да предложи път за отправяне на сериозно предизвикателство към Орбан на следващите общи избори през 2022 г.

"Победата беше само първата стъпка по пътя към промяната на Унгария", каза Каракачони.

Андраш Биро-Нагиy, анализатор от Policy Solutions, определи като доказателство това, че новата стратегия за сътрудничество между опозицията работи, тъй като е получен най-добрият резултат от години. "Будапеща е голямата награда, но пробивът в многобройните провинциални градове е също толкова важен. Това е първата пукнатина в системата на Орбан и изглежда е гарантирано, че стратегията ще продължи за 2022.", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови