ФСБ твърди, че още един украинец е участвал в подготовката на убийството на Даря Дугина (допълнена)

Богдан Циганенко бил член на украинска подривна и терористична група

OFFNews 29 август 2022 в 11:21 3134 1

Дугина

Снимка Архив

Даря Дугина и баща й Александър Дугин - Мозъкът на Путин.

Федералната служба за сигурност на Русия твърди, че украинският гражданин Богдан Циганенко е участвал в подготовката на убийството на Даря Дугина, дъщеря на философа Александър Дугин, наричан Мозъкът на Путин, съобщи Интерфакс.

От ФСБ изтъкват, че той е "член на украинска подривна и терористична група", която е "подготвила" убийството на Дугина. Според спецслужбата Циганенко е предоставил фалшиви регистрационни номера и документи на украинската гражданка Наталия Вовк, която ФСБ определи като извършител на убийството, и "заедно с Вовк е сглобил" бомбата.

По данни на ФСБ Циганенко е пристигнал в Русия транзитно през Естония на 30 юли и е напуснал Русия ден преди убийството на Дугина.

"Убийството на Дугина заедно с Вовк е подготвено в Москва от друг член на украинска диверсионна и терористична група - украинския гражданин Богдан Петрович Циганенко, роден през 1978 г., който е пристигнал в Русия транзитно през Естония на 30 юли 2022 г. и е напуснал руската територия ден преди да извърши бомбения атентат срещу Дугина", съобщиха от пресслужбата на ФСБ.

Специалните служби твърдят, че Циганенко "предоставил на Вовк фалшиви автомобилни номера и документи на името на реално съществуващата гражданка на Република Казахстан Юлия Зайко и заедно с Вовк сглобили самоделно взривно устройство в нает гараж в югозападната част на Москва".

От ФСБ допълват, че въз основа на проучване на камерите за видеонаблюдение "е документирано, че извършителката на престъплението, украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г., лично е наблюдавала Дугина на паркинга за гости на фестивала "Традиция".

"След като се уверил, че Дугина е напуснала фестивала, Вовк я последвал с автомобил Mini Cooper и детонирала самоделно взривно устройство", заявиха от ФСБ.

ФСБ обяви, че е разкрила убийството на Дария Дугина два дни след като колата ѝ е взривена на Можайското шосе в Московска област. От специалната служба съобщиха, че извършителят на убийството е взривил дистанционно колата на Дугина и е заминал с дъщеря ѝ за Естония през Псков.

Даря беше убита на 20 август на Можайското шосе в Одинцовския район на Подмосковието в колата си след избухването на взривно устройство. Руските медии съобщиха за експлозив с тротилов еквивалент 400 грама.

Зад убийството на руската журналистка и политолог стоят украинските спецслужби, а изпълнител е гражданката на Украйна Наталя Вовк, която е пристигнала в Русия с дъщеря си на 23 юли, обяви два дни по-късно ФСБ, а ТАСС излезе със заглавие: ФСБ разкри убийството на Дугина. Бързината, с която бе разкрит извършителят на покушението, предизвика много коментари в социалните мрежи и западните медии.

Украйна категорично отрече да стои зад убийството.

Руският президент Владимир Путин награди посмъртно Даря с орден за храброст за "смелост и самоотверженост, проявени при изпълнение на професионалния дълг".

Александър Дугин коментира, че руските сърца жадуват не просто мъст или възмездие. "Това е твърде дребно, не по руски. На нас ни е нужна само нашата Победа. На нейния олтар положи своя момински живот моята дъщеря. Така че, победете, моля", написа той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews