Експлозия в Киев: Подсъдим взриви бомба в Шевченковския районен съд, взе заложници

OFFNews 05 юли 2023 в 19:17 4818 1

Снимка

В Шевченковския районен съд на Киев е имало експлозия в резултат на задействане на взривно устройство, съобщи полицията на Украйна в официалния си канал в Телеграм. На мястото на взрива вече работят група следователи, полицаи от специалните части, полицейски кучета и експерти по ексползивите. Ройтерс потвърждава, че експлозията е причинена от задействане на взривно устройство. Според Киевската градска военна администрация взривът е регистриран в 17:20, а двама охранители са взети като заложници.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко потвърди, че полицията е получила съобщение за експлозия в Шевченковския съд в Киев. "По предварителна информация неидентифицираното към момента устройство е взривено от подсъдим мъж, който е бил доведен на съдебното заседание. Подробностите се изясняват. Запазете спокойствие и не приближавайте местопроизшествието. Нека съответните служби да си свършат работата ефективно", заяви вътрешният министър. 

Украински медии твърдят, че експлозията е дело на мъж, който на 31 август 2015 година взриви три гранати пред Върховната рада, парламента на Украйна, по време на сблъсъци между Националната гвардия и активисти, които не бяха съгласни с приемането на конституцията. Тогава бяха убити четирима униформени, а десетки бяха ранени. Мъжът е проникнал в сградата на съда с гранати, като е взел заложници от съдебната охрана, пишат украински медии.

В социалните мрежи се появиха и първите записи от обстановката около инцидента, виждат се полицейски коли и линейки. Според канала "Операция Киев" в Телеграм в сградата на съда е имало и стрелба.

Заподозреният за взривовете е Игор Гуменюк, потвърди говорителят на съда Ирена Флорова. Мъжът е задействал пакет със взрив. Според последните новини от Киев след престрелка с охраната Гуменюк е взел за заложници двамата конвоиращи го охранители и се е затворил с тях в тоалетните. УНИАН съобщава в 19:11 за втори взрив, но репортери смятат, че това може да е начало на щурма на украинския спецназ. Ведната след втория взрив от сградата е излязъл на бегом полицай и е поискал линейка. След това към 19:23 от съда на носилки са изнесени двама души. Има пострадали, твърди агенцията.

В 19:30 Главната прокуратура на Украйна разпространи съобщение, че е започнало досъдебно разследване на опит за бягство на обвиняем, намиращ се под арест, извършен по начин опасен за живота на много хора. От прокуратурата потвърждават, че обвиняемият е бил доведен в съда за участие в съдебното заседание и, докато е бил в тоалетната е направил опит да избяга, като е използвал взривно устройство от неустановен вид.

"В момента той се е затворил в помещенията на конвоиращите. Предприемат се мерки за задържането му. Има данни за двама пострадали сред служителите на реда. Данните се уточняват", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Малко след 19:30 специалните части започнаха щурм на сградата на съда, а в 19:51 вътрешният министър Игор Клименко обяви, че престъпникът е загинал на мястото на инцидента.

Кой е Игор Гуменюк?



През 2014-2015 Гуменюк служи в батальона "Сич", сформиран от крайнодясната партия „Свобода“ през юни 2014 г. Членува в националистическата "Свобода" от създаването й. На 31 август 2015 г., по време на разглеждането от Върховната рада на така наречения „закон за специалния статут на Донбас“, който е част от условията на Минските споразумения, мъжът хвърля гранати срещу войници от Националната гвардия, които охраняват Радата от протестиращи националисти. 4-ма наборни войници от Националната гвардия са убити, 140 души получават шрапнелни ранявания.

От 2015 г. Гуменюк е задържан и се намира в Лукяновския следствен арест в Киев. В негова подкрепа имаше създадена от националистически активисти онлайн група. Сред нейните членове Игор Гуменюк е възприеман като герой, патриот и защитник на териториалната цялост на Украйна По време на престоя на кумира им в ареста феновете му събираха дарения за него.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

2

Д-р Мазникуров

05.07 2023 в 19:49

"Смелчаци" викаш, а малък кремълски наХ-*-Йник? Да нямаш предвид "смалчаци" като теб примерно нещо, а? Очевидно твоя "смелчак" е една престъпна и Zла руZZка свиня, такъв се е родил и ще умре като такъв, което предполагам вече се е случило! Ако е толкоз смелчага, що не отиде на фронта - да се бие за Mother Russia, срещу "нацистите", или в каквото там вярва зомбираната пихтия в тиквата му? ...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки