Джо Байдън от Варшава: Киев се държи здраво, ще защитим демокрацията и свободата!

Красимир Крумов 21 февруари 2023 в 19:08 5601 16

Джо Байдън

Снимка Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

Джо Байдън във Варшава

Бях тук през миналата година, когато мнозина казваха, Киев ще падне. Вчера се върнах от Украйна и мога да кажа: Киев се държи здраво! Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън в градините на Кралския замък във Варшава под Арките на Кубицки, един от малкото от оригиналните елементи на замъка от началото на XVIII век, оцеляли по време Втората световна война. Това е второто посещение на американския лидер в Полша в рамките по-малко от 12 месеца. През март 2022 Байдън отново се обърна към света от Кралския замък във Варшава.

Американският президент говори пред граждани на полската столица и стотици украинци. Режимът на допуск беше със записване в интернет и с пропуски от американското посолство, като предварителната регистрация позволи на службите предварително да проверят гражданите, проявяващи интерес към участие в събитието.

Байдън пристигна в Замъка в 17:30, но се появи на трибуната след президента на Полша Анджей Дуда. „Здравей, Полшо, голям наш съюзник“, обърна се към жителите на страната Джо Байдън. „Благодаря ви, че ме приехте отново тук във Варшава. Бях тук скоро след като Путин започна най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война, каза той. Когато казваха, че Киев ще падне. Вчера се върнах от Украйна и мога да потвърдя: Киев се държи здраво! Ние сме силни, ние сме единни. Преди година се изправихме пред един фундаментален въпрос: Ще защитим ли нашите ценности, ще защитим ли демокрацията? Днес знаем. Ще защитим демокрацията, ще защитим свободата. Потвърдих това на президента Зеленски вчера“, каза Джо Байдън.

Ето още акценти от речта на Джо Байдън в Кралските градини на замъка във Варшава.

- Когато Путин нареди на танковете си да нахлуят в Украйна, той сгреши. Украинската нация е силна. Вместо финландизацията на НАТО, Путин постигна „натоизация“ на Финландия и Швеция. НАТО е единен по-единен от всякога, подчерта той.

- В ситуация на голямо изпитание е важно какво отстояваме и кой е до нас. Полша го знае. Вие го знаете по-добре от всеки друг. Знаете какво е солидарност. Подялба на териториите, окупация, унищожение от война и комунистическо управление. Вие изтърпяхте всичко.

- Една година след избухването на войната Путин вече не се съмнява в силата на нашата коалиция, но все още се съмнява в нашата вяра и подкрепа за Украйна. Но трябва да знае, че НАТО няма да се раздели и ние няма да спрем да подкрепяме Киев.

-Украйна ще спечели, защото обича свободата. Вчера донесох това съобщение от Киев.

- Президентът Зеленски ми каза, че тази битка ще определи в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци. Днес виждаме това, което хората видяха преди десетилетия – апетитите на автократа не могат да бъдат примирени, трябва да им се устои

- Казах го миналата година, ще повторя и сега: диктатор, който иска да възстанови империята си, никога няма да заличи любовта на хората към свободата. Украйна няма да падне в руски ръце. Никога!

- Никой днес не може да отвърне очи от тези мерзости, които Русия върши.

- Войната беше изборът на Путин. САЩ и НАТО не искат война. Съединените щати събраха коалиция за Украйна. Ние изпращаме модерни оръжия там, а Полша е приела повече бежанци от всеки друг в последно време. Бих искал да ви благодаря за това.

- Украйна се бори за свободата си повече от 30 години. Тя премина през Оранжевата революция и пази паметта за загиналите жертви, дали живота си за свободата, в това число и във войната в Донбас. Вчера видях мавзолея на загиналите. Ние им отдаваме почит и подкрепяме стремежа на Украйна към свобода. САЩ и Полша са заедно с Украйна

- Никога няма да забравя миналогодишната среща с украинските бежанци. Лицата на деца, които се страхуваха, че никога повече няма да видят бащите си. В този най-труден, най-мрачен момент полският народ им предложи подслон.

- Сега гледаме към бъдещето. Борбата за свобода не е въпрос на един ден или една година. Това е трудно нещо. Украйна продължава да се защитава от руската агресия и ще продължи да се бори, въпреки че предстоят много трудни дни.

Цялото мероприятие във Варшава беше издържано в Холивудски стил - с артистично влизане и също така артистично оттегляне на оратора от трибуната, което трябваше да придаде дух на триумф на събитието, коментират анализатори във Варшава.

По-рано днес американският президент Джо Байдън потвърди решимостта на САЩ да помагат за европейската сигурност в началото на срещата си с полския държавен глава Анджей Дуда в Президентския дворец във Варшава. Разговорът беше част от поредица консултации със съюзници за подготвянето за още по-усложнен етап на руската инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

„Трябва да имаме сигурност в Европа“, каза Байдън в президентския дворец във Варшава. „Това е толкова основополагащо, толкова просто, толкова значимо“, подчерта американският президент.

Байдън определи НАТО като „вероятно най-значимия съюз в историята“ и каза, че той е „по-силен от всякога“, независимо от надеждите на руския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне заради войната в Украйна.

Байдън пристигна вчера във Варшава, след като направи необявено посещение в Киев. Дуда похвали пътуването на американския президент като „вълнуващо“ и каза, че то е „повишило бойния дух на защитниците на Украйна“.

Дуда посочи, че визитата е била „знак, че свободният свят и неговият най-голям лидер, президентът на САЩ, ги подкрепят“.

По-късно днес се очаква Байдън да произнесе реч за войната, а утре той планира да се срещне с Дуда и други лидери от Букурещката деветка – група членки на НАТО от източния му фланг.

Тъй като краят на войната не се очертава, първата годишнина от началото на руската инвазия е критичен момент за Байдън, в който да се опита да укрепи европейското единство и да повтори, че нахлуването, наредено от Путин, е било фронтална атака срещу световния ред след Втората световна война. Белият дом се надява, че президентските визити в Киев и Варшава ще спомогнат за укрепване на американската и световната решимост, посочва АП.

Миналото лято администрацията на Байдън обяви, че установява постоянен американски гарнизон в Полша, създавайки трайна американска опора в източния фланг на НАТО.

„Истината е, че САЩ се нуждаят от Полша и НАТО точно толкова, колкото НАТО се нуждае от САЩ“, каза Байдън на своя домакин Дуда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

16

dolivo

22.02 2023 в 14:36

Ами Сармата нали фалира пак по време на визитата на Байдън, та кочината е ясна. Много опити и зор, ама не се прави лесно висока технология.

http://www.lbc.co.uk/news/russia-tested-ballistic-missile-joe-biden-in-ukraine/

-529

15

6екеr4о

22.02 2023 в 11:12

Бих коригирал уважаемия Алекс Т в смисъл, че Дедо Джо и неговия екип не среден пръст са показали на Путлер, а такъв свиреп ритник му надъниха, че тоя ще докуца до Хага на четири крака!
Извинявам се за фамилиарниченето с името на щатския Президент, но наистина вчера много му се израдвах, като го гледах как лежерно се разходи из центъра на Киев, той е велик!!!

-529

14

6екеr4о

22.02 2023 в 11:07

Уважаеми Анализи,
болните мозъци от КГБ са два, името на втория подполковник е Гундяев, който има превъзходен прочит на Евангилието и Библейските истини...

345

13

Джендо Джедев

22.02 2023 в 10:19

Алфа,

Ну да, что-то такое... :) Орките са 3 пъти повече от украинците, ама в атака се губят 3 пъти повече бойни единици, отколкото в отбрана. Като вземем предвид и трагичното състояние на оркската "армия", съотношението сигурно е 5:1. И към това като добавим, че украинците могат да си позволят да хвърлят цялата си армия в тая война, а Путя - не, работите за орките отиват на ептен зле. Простo математика!

-1395

12

AlexT

22.02 2023 в 09:46

Стар бил Байдън , ‘ляв” бил , но такъв СРЕДЕН ПРЪСТ показва на путин, че онзи ВЕЧЕ го е разбрал и ще си го ПОЛУЧИ , за тази АГРЕСИЯ !!
Украйна НЯМА да стане, пак, съветско- путинска КОЛОНИЯ !! И джуджето вече го знае ..
И НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС ,и на България , Полша , Румъния, и ЦЯЛА НОРМАЛНА, и ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА БАЙДЪН ЗАЩИТАВА - от Империята на злото !!!
ГОСПОД здраве да му дава , защото и НАШИЯ, БЪЛГАРСКИЯ , … а НЕ руския, копейкинския, радевския, ниновския ,боковския … …ИНТЕРЕС ЗАЩИТАВА !!!
Защото благодарение на Байдън, НАТО и ЕС, продължаваме по пътя на ИЗГРАЖДАНЕ на НОРМАЛНА , съвременна , модерна държава, а НЯМА да ставаме пак, КОЛОНИЯ на русия, копейкински , радевски, ниновски, тодорживковски МОДЕЛ на държава !

2550

11

alfakentavur

22.02 2023 в 09:43

Ну, товаришч Джедев, Джендо, что въй хотите сказат?
Что Байден бъйт воеват с Роzzию не до последний украинец, а до последний руzzкий орк?

345

10

Джендо Джедев

22.02 2023 в 09:13

Алфа,

Като гледам как "все идет по плану", орките ще се свършат преди украинците. :D

345

9

Джендо Джедев

22.02 2023 в 09:12

Я, Орди минал, нацвъкал минусчета, на себе си - плюсче (кучето само си ближе чурката, както знаем) и изтърсил поредната си глупост. 20-те копейки си ги заработи. Молодец! :D

2550

8

alfakentavur

22.02 2023 в 04:58

Верно ли?
След една година, в която Путлер с огомен зор окупира 15% от Украйна. След като 20 години трупаше стотици милиарди от износ на ресурси.
А навремето 20 години след невиждана криза и национална катастрофа за една година Хитлер е завзел:
Австрия, Чехия, Полша, Франция, Белгия, Холандия, Дания и Норвегия. Останалата част от Европа са му или съюзници, или неутрални. И единствено Великобритания все още води война срещу първите нацита.

Ей на това му се вика СПЕЦИАЛНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ :)

705

7

order

22.02 2023 в 03:42

Е така ще да е до ПОСЛЕДНИЯ ОКРАИНЕЦ... после бае Дончо ша клекне или нема да има свят!!!!