Ден 27: Русия засили въздушните нападения, Украйна си върна град край Киев

Има ясни признаци, че Путин може да използва химически и биологически оръжия в Украйна, твърди американският президент Джо Байдън

OFFNews 22 март 2022 в 08:35 12147 0

Снимка БТА/АП, архив

Киев, 21 март 2022 г.

Украинската армия съобщи, че си е върнала ключовия град Макаров близо до Киев в 27-ия ден от началото на войната. В същото време Русия засили въздушните си нападения и завзе сухопътен коридор към Кримския полуостров, блокирайки украинския достъп до Азовско море. Владимир Путин е притиснат до стената - обяви американският президент Джо Байдън, но предупреди, че в тази ситуация има ясни признаци, че руският президент може да прибегне до използването на химически и биологически оръжия в Украйна.

Макаров

Рано сутринта във вторник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че след ожесточена битка украинската армия е изтласкала руските сили от града, разположен на около 60 км западно от столицата Киев. "Благодарение на героичните действия на нашите защитници над град Макаров беше издигнат държавният флаг на Украйна, врагът беше отхвърлен", пише на страницата си във Facebook.

Твърдението идва три дни след руска минометна атака срещу града, при която според местната полиция са загинали седем души.

Възвърнатата територия позволява на украинските сили да си върнат контрола над ключова магистрала на запад и да блокират руските войски да обградят Киев от северозапад, пише АП.

Но Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че руските сили, които се сражават при Киев, са успели частично да превземат други северозападни предградия - Буча, Гостомел и Ирпен, някои от които са били атакувани почти от момента на нахлуването на руските военни в края на миналия месец.

Русия засилва въздушните нападения

Анонимен високопоставен служител на отбраната на САЩ, цитиран от АП, казва, че през последните два дни Русия е увеличила броя на въздушните нападения, като е извършила до 300 за последните 24 часа, и е изстреляла повече от 1100 ракети по Украйна от началото на инвазията. Би Би Си също информира за увеличения брой на въздушните нападения през последното денонощие, като се позовава на украински военни.

Силите на руския президент все по-често съсредоточават въздушната си мощ и артилерията си върху украинските градове и живеещите в тях цивилни - пише още АП.

Мариупол

След като Москва поиска Украйна да предаде обсадения от нея бедстващ морски град, в замяна на което обеща да позволи на цивилните да го напускат, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му никога няма да се подчини на ултиматуми. Той отново призова за преки преговори с президента Путин "във всякакъв формат" за прекратяване на конфликта.

Цивилните, които се опитват да избягат от размирния южен пристанищен център Мариупол, разказват пред АП, че са бягали през улични престрелки и покрай непогребани трупове, докато постоянната руска бомбардировка се е опитвала да унищожи града.

В Мариупол, където комуникациите са прекъснати, движението е ограничено, а много от жителите се крият, съдбата на хората, намиращи се в училището по изкуства, изравнено със земята в неделя, и в театъра, който беше взривен четири дни по-рано, е неясна. Смята се, че повече от 1300 души са се укривали в театъра, а 400 са били в училището по изкуствата.

Разположен на Азовско море, Мариупол е ключова цел, която е обсадена от повече от три седмици и е свидетел на едни от най-тежките страдания по време на войната.

Азовско море

Генщабът на Украйна съобщи, че руските войски са завзели сухопътен коридор към Кримския полуостров и блокират достъпа на Украйна към Азовско море.

Украинските военни твърдят, че руските сили са загубили "офанзивен потенциал" и са принудени да призовават подкрепления от цяла Русия, които да бъдат разположени в Украйна. "Необратимите" загуби са принудили Москва да отмени планираното освобождаване на офицери и редови войници от армията - твърди още Генщабът, а също - че само в понеделник в сражения са загинали около 300 руски войници.

Тази информация също няма независимо потвърждение.

Зеленски

Във видеообръщение в понеделник вечерта украинският президент Володимир Зеленски заяви, че макар руснаците да са се опитвали да напредват "бавно", досега усилията им са били отблъснати, а силите им - "сдържани". Зеленски твърди, че още един руски самолет е бил свален от украинските сили в Харковска област. Говорейки за руските пилоти на военни самолети, той заяви: "Те определено имат дупка вместо сърце. Вместо душа. Вместо всичко, което прави хората хора." Той приветства хората, оказали отпор на Русия и допълни: "Няма нужда да организираме съпротива. Съпротивата е част от душата на украинците."

Байдън

Американският президент предупреди, че Путин е "притиснат до стената", което увеличва вероятността той да прибегне до химически или биологични оръжия. По време на бизнес кръгла маса във Вашингтон Джо Байдън допълни, че има "ясен знак" за това и обясни: Русия може да използва неверни твърдения за химически оръжия в Украйна, за да оправдае собственото си използване на такива в Украйна. По-рано през март съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан предупреди, че Москва ще се сблъска с последици, ако разположи химически или биологични оръжия в Украйна.

Взривни устройства

Към 21 март на най-малко 82 525 кв. км от територията на Украйна има взривни устройства, съобщи в понеделник Асоциацията на сапьорите на Украйна. В публикацията си във Facebook тя заяви, че вече счита тези части от земята за "опасни територии". Тя не споменава каква част от сухопътната територия е била класифицирана като съдържаща взривни устройства преди руската инвазия на 24 февруари.

Информацията е изчислена с помощта на софтуер за геоинформация съвместно с украинския оператор за противоминни действия Demining Solutions. Тези изчисления са предварителни.

Руските медии длъжни да наричат Meta "екстремистка"

след като в понеделник московският съд обяви за такава компанията майка на Facebook и забрани Facebook и Instagram. Забраната не се отнася за WhatsApp. Според руската Федерална служба за надзор на съобщенията, информационните технологии и средствата за масово осведомяване, известна още като Роскомнадзор, това наименование вече трябва да се посочва всеки път, когато Мета се споменава в медиите. Подобни правила се прилагат за "Ислямска държава" или организации, свързани с руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Facebook е блокирана в Русия от 4 март.

Украински журналисти арестувани в Мелитопол

Руски войски са арестували журналисти на местно издание в Запорожката област на Украйна и са блокирали уебсайта му, съобщи новинарският сайт Ostro. Според Ostro няколко журналисти от вестник "Мелитополски видмости" са били арестувани и отведени на неизвестно място от въоръжени мъже.

"Въоръжени лица влязоха в домовете на журналистите от вестник "Мелитополски видмости" Олга Олховска и Любов Чайка, издателя Михайло Кумок и редактора на копия Евгения Борян. Арестуваха ги и ги отведоха в неизвестна посока", цитира сайтът други журналисти от вестника.

Представители на медийния холдинг MV, който е собственик на "Мелитополски видмости", призоваха украинското ръководство и международната общност да помогнат за освобождаването на колегите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови