Държавната дума забрани гей пропагандата със закон

OFFNews 24 ноември 2022 в 14:07 1374 7

ЛГБТ

Снимка Интернет

Под дъгата.

Руската Държавна дума прие закон, с който напълно се забранява "пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения" сред хора от всички възрасти, а не само сред непълнолетни, както е било досега.

Законопроектът е критикуван най-вече от руската книжна индустрия, която ще бъде силно засегната от новите ограничения. Съгласно закона продажбата на всякакви информационни продукти, съдържащи "пропаганда" на теми, свързани с ЛГБТ, ще бъде забранена в Русия. Депутатите обаче така и не дадоха ясно определение за "гей пропаганда", съобщава Би Би Си.

Новите ограничения

Когато проектозаконът за "ЛГБТ пропагандата" беше внесен в Държавната дума, той предполагаше предимно по-строги забранителни мерки. Въпреки че от 2013 г. в Русия действа закон, който забраняваше "гей пропагандата" само сред непълнолетните, новият закон имаше за цел да ограничи разпространението на информация за ЛГБТ културата сред всички възрасти.

Сега става дума не само за "ЛГБТ пропаганда", но и за "пропаганда за смяна на пола и педофилия".

Основните забрани ще засегнат книжната и филмовата индустрия, медиите и сайтовете. Докато на първо четене в Думата се обсъждаше просто забрана на "гей пропагандата", на второ четене текстът на законопроекта включваше забрана за продажба в Русия на стоки (както руски, така и вносни), които съдържат "забранена информация".

Роскомнадзор също така ще може да наблюдава и блокира ресурси, в които според него се разпространява "ЛГБТ пропаганда".

Отговорността за "разпространяване на пропаганда" остава административна: глоби до 200 000 рубли за физически лица и до 5 млн. за юридически. Наказанията за "пропаганда на педофилия" ще бъдат по-високи: до 400 000 рубли и 10 млн. рубли съответно за физически и юридически лица.

В същото време Думата отхвърли поправка, която предвиждаше наказателна отговорност за повторно нарушение на закона за "гей пропагандата". Отхвърлено беше и изменение за забрана на компютърни игри, съдържащи "гей пропаганда". Друго отхвърлено изменение предлагаше новите забрани да не се разпростират върху "общоприети културни ценности": литература, изкуство и митология.

Проблемите с широката формулировка ще бъдат разгледани "в ръчен режим"

Критиците на законопроекта се опасяваха, че той ще се превърне в пълна забрана за всякакво представяне на ЛГБТ в публичното пространство: литература, кино, медии и интернет.

Както и в закона от 2013 г., новата законодателна инициатива не дава ясно определение и критерии за "гей пропаганда". Един от авторите на законопроекта, депутатът Александър Хинщайн, неведнъж е заявявал, че се стреми да наложи забрана не на "ЛГБТ като явление", а на "позитивното популяризиране на това, че ЛГБТ е нормално".

Но как да се определи коя информация е положителна и коя не - това не получи отговор в Държавната дума. Този въпрос разтревожи особено много руските книгоиздатели, които не знаят какво да правят с настоящия и бъдещия книжен тираж. Нещо повече, самият Хинщайн заявява, че много от ограниченията са въведени специално, за да се "разкрие" "гей пропагандата" на книжния пазар.

Ръководителите на най-големите руски издателства заявиха пред РБК, че основният проблем на новия закон е, че формулировката му е "твърде обща". Издателите се опасяват, че това може да доведе до забрана на всякаква литература, в която се споменават ЛГБТ теми - от научна литература до романите на Виктор Пелевин.

Моралните граници

Все още не е приет разширен закон за "ЛГБТ пропагандата", но вече се появиха жертви на новата забрана. Министерството на културата обяви, че отнема лицензите за разпространение на филми с "ЛГБТ пропаганда". В Новосибирск се оплакват от детско представление на "Принцесата и людоедът", защото принцесата се играе от мъж с мустаци. В резултат на това спектакълът е отменен на 20 ноември. Според сайта на театъра обаче представлението ще се състои през декември.

През октомври 2022 г., когато обсъжднето законопроекта вече е в разгара си, издателство "Ексмо" публикува романа на Макс Фалк "Breaking Bad". Това е книга за любовта на двама млади мъже и затова издателството предварително прави езиков преглед. На местата, където авторът казва, че описва "привличането на героите един към друг" и "запознаването им със собствената им сексуалност", те оставят редове, запълнени с черно. "За да не се скрие фактът на цензурата, тези изречения са задраскани с черен маркер - те представляват 3% от книгата", пише издателството на своя уебсайт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

24.11 2022 в 16:46

И аз това казвам. Със сигурност ще доживееш да видиш края на Путлерова Русия.
Веднъж да сме на едно мнение.

2073

4

Johnny B Goode

24.11 2022 в 16:17

Вие питате, ние отговаряме.
Няма да доживеете.
Но въпреки преклонната си възраст, със сигурност ще доживеете до края на Путлер.

14048

2

voododoll

24.11 2022 в 15:03

Скоро очаквам половината Дума да емигрира, щото ще са незаконни в собствената си държава.

345

1

Джендо Джедев

24.11 2022 в 14:11

Хахахахаха! Сталинистката кочина [in action">. Обаче при всичкото си мракобесие, нямат топките направо да почват да разстрелват, както е правил идолът им с луличката. :D
 
X

Подкастът на OFFNews