COVID-19 вече е погубил повече хора в САЩ, отколкото войната във Виетнам

Два щата разхлабват мерките. Тръмп издаде указ, с която нарежда на месопроизводителите да не затварят врати

OFFNews 29 април 2020 в 08:23 3834 0

Двата американски щата Уайоминг и Тенеси ще разхлабят ограниченията си от 1 май. 

В щата Уайминг ще бъдат отворени спортните зали, фризьорските и козметичните салони. Това беше обявено на пресконференция от губернатора Марк Гордън. Условието е собствениците да следят за спазване на безопасната дистанция, като не допускат струпването на повече от 10 човека и да събират данните на клиентите си.

Заведенията за хранене продължават ще продължават да изпълняват само поръчки за вкъщи, а клиентите могат да изчакат да ги получат в самия ресторант или на бара. Клиентите в заведенията не трябва да бъдат повече от 5 души едновременно.

Щатът Тенеси също ще има своите облекчения, като спортните зали в голяма част от окръзите на щата отново ще отворят врати на 1 май. 

Губернаторът на Тенеси Бил Лий обяви, че броят на спортуващите трябва да бъде намален с 50%, а уредите за съвместно ползване трябва да бъдат махнати. Дистанцията също трябва да се спазва.

В Тенеси врати ще отварят и някои от ресторантите, както и фирмите за търговия на дребно.

Изданието The Hill пише, че всъщност в една част от щатите никога не са издавани заповеди за престой вкъщи. 

В Аляска заповедта за престой изтече на 21 април, а в първата фаза на отварянето на щата губернаторът Майк Дънливи позволи на ресторантите и магазините да отворят врати отново с капацитет 25%. Фризьорските салони са длъжни да поддържат съотношението служител/клиент 1:1, а събранията в църквите да са с ограничения до 20 души или по-малко.

Арканзас е от щатите, в които никога не е имало заповед за престой вкъщи, но ресторантите, фитнесите и търговските обекти са затворени до 4 май. 

В Минесота някои развлекателни дейности, като голф, риболов, лов и туризъм се възобновиха на 18 април. Губернаторът Тим Уолз  позволи на някои работници от офиси, промишлени и производствени предприятия да се върнат на работа на 27 април. 

В Оклахома има препоръка "по-безопасно у дома", която е за хората над 65 години. На 24 април природните паркове и зоологически градини, както солариумите са отворени. Салоните за красота също се отвориха врати, но само с предварително записан час.

Според данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ заболелите от коронавирус надхвърли 1 милион, а броят на починалите е близо 59 хиляди. 

В същото време американският президент Доналд Тръмп цитира експерти, според които най-лошото вече е преминало. 

Междувременно той подписа указ, с която нарежда на месопроизводителите да не затварят врати. Това нареждане дойде, след като 20 предприятия от отрасъла се е наложило да спрат производството си заради коронавируса, предаде Блумбърг.

Според Тръмп "подобни затваряния заплашват нормалното функциониране на доставките на месо и птици".

Според Белия дом указът цели да предотврати недостиг на храна в търговската мрежа. Американското правителство ще предостави допълнителни защитни облекла за производителите на месо.

В рамките на два месеца починалите от коронавирус в САЩ вече надхвърля този на американските войници, убити при продължилата 20 години война във Виетнам, предаде Франс прес.

По време на войната във Виетнам (1955-1975 г.), по официални данни от националните архиви 58 200 американски военнослужещи са изгубили живота. 

Макар и двете събития да нямат нищо общо, този праг има символично значение, тъй като войната във Виетнам си остава една от най-тежките травми, преживени от американците през 20-ти век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови