CNN публикува аудиозаписи на жители на Газа: ''Кой ни накара да живеем в бедност? Не евреите, Хамас''

Друг запис разкрива яростта на освободените заложници срещу Нетаняху

OFFNews 09 декември 2023 в 17:43 10922 1

Жители на Газа

Снимка ynetnews.com

Жители на Газа

Записи между жители на Газа показват, че част от местните обвиняват и критикуват терористичната групировка Хамас заради начина си на живот и за гражданските войни, предаде Си Ен Ен. 

Записите са публикувани от Центъра за мир и комуникации, застъпническа група за "разрешаване на конфликти, основани на идентичност в Близкия изток и Северна Африка".

Основателят и президент на групата Джоузеф Брауде посочи, че имената на хората са защитени, а някои от записите са направени след 7 октомври.

В записите жена каза, че войните в Газа се водят от "Хамас" само по политически причини: "Ако сте гражданин на Газа, който се противопоставя на войната и казва: "Не искам война", вие сте обявени за предател".

"Те ни експлоатират под предлог за съпротива", казва друг жител на Ивицата Газа в клипа, показан по CNN. Той обвинява "Хамас", че печели от войните от 2008 г. насам: "Когато има война, когато те получават повече пари за помощ, те са тези, които печелят, а ние не получаваме нищо". 

В запис, направен на 24 октомври, мъж казва, че неговият непосредствен враг е "Хамас", а не Израел. "Нямам къща, нямам живот, нищо. Ние сме осъдени да страдаме заради тази глупава организация", допълва той.

"Кой ни накара да живеем в бедност в Газа? Не евреите, "Хамас", смята записаният мъж. 

В запис от 28 октомври жител на Газа казва, че заради събитията от 7 октомври всички вярват, че жителите на Газа са терористи, които режат главите на хората.

По-ранен запис от 18 октомври представя жител на Газа, който казва, че "Хамас" е унищожил палестинския народ.

Преди няколко дни - на 6 декември, Си Ен Ен публикува изтекли аудиозаписи от среща между освободени израелски заложници и министър-председателя Бенямин Нетаняху, които разкриват гнева поведението на правителството, както и от трайния терор от плен от "Хамас" в Газа.

Аудиото на срещата между бившите заложници, роднини на някои от които все още са задържани, и военния кабинет на Израел във вторник беше изтекло, като части от нея бяха публикувани на израелския новинарски сайт Ynet.

Усилията на Нетаняху да отговори на заложниците и роднините са посрещнати с напрегнати и гневни забележки, пише още изданието. 

Отвлечена жена, освободена с децата си – но без съпруга си, който остава в плен – се чува да казва: "Чувството, което имахме там, беше, че никой не прави нищо за нас. Факт е, че бях в скривалище, което беше обстрелвано и трябваше да бъдем изведени нелегално и бяхме ранени". 

Тя добавя: "Нямате информация. Това, че ни обстрелваха, това, че никой не знаеше къде сме… Твърдите, че има разузнаване. Но е факт, че ни обстрелват. Съпругът ми беше отделен от нас три дни преди да се върнем в Израел и отведен в тунелите ["на Хамас"] под Газа".

Жената пита Нетаняху мисли ли, че мъжете са силни. "Съпругът ми се удряше всеки ден. Удряше се по лицето... до кръв, защото това беше много за него, а сега е сам и Бог знае при какви условия", казва още отвлечената от "Хамас" израелка. 

Друга жена, държана в плен от "Хамас", обяснява, че останалите заложници живеят "назаем" - по цял ден лежат на дюшеци, повечето от тях се нуждаят от очила и слухови апарати, които са им взети при отвличането, имат проблеми със зрението и слуха.

Тя допълва, че заложниците са се почувствали два пъти изоставени: "Веднъж в събота (7 октомври), когато не ни защитихте. И втория път - всеки изминал ден, в който не ни пуснаха. Не вярвахме, че ще останем там толкова дълго". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки