Бийте се като за последно - вторият ден от процеса срещу Тръмп

Ивайла Сопотенска 11 февруари 2021 в 14:51 10731 0

Снимка БТА/АР

Вторият ден от процеса по импийчмънт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп донесе нови шокиращи кадри от охранителните камери и записи от полицейските радио честоти от деня на щурма на Капитолия.

Демократите от Камарата на представителите, т.нар. мениджъри по импийчмънта, които са в ролята на обвинители, опитаха да свържат насилието с многократните твърдения на Тръмп за измама в изборните резултати и речта му от същия ден - 6 януари. Те представиха и богат набор от неговите постове в Twitter преди профилът му да бъде блокиран.

"Той им каза да се „бият като за последно“ и те това и направиха в онзи ден", заяви демократът Джейми Раскин, главен мениджър по импийчмънта, когато започна своята презентация.

В усилията си да докажат, че г-н Тръмп несъмнено стои зад атаката, мениджърите по импийчмънта използваха кадри на бившия президент в Twitter. Този път обаче публикациите му бяха маркирани като "Доказателства на прокуратурата".

„Голям протест в окръг Колумбия на 6 януари. Бъдете там, ще бъде диво! ”пише в поста му от 19 декември, който мениджърите многократно наричаха през целия ден като „запазване на датата“.

След това на 26 декември, той пише „Министерството на правосъдието и ФБР не са направили нищо по отношение на измамата на президентските избори през 2020 г., най-голямата измама в историята на нашата нация, въпреки огромните доказателства. Те трябва да се срамуват. Историята ще запомни. Никога не се отказвайте. Ще се видим в окръг Колумбия на 6 януари. "

Изминаха 33 дни, откакто светът видя последния пост на Тръмп в Twitter, след почти четири години, в които той използва платформата за социални медии, за да изгради своя база от поддръжници и да изстрелва нефилтрираните си съобщения.

Twitter въведе постоянна забрана на профила на Тръмп на 8 януари, като се обоснова с „риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“.

Показването на колекцията от публикации на Тръмп в сряда напомни колко всъщност е отнет гласът му след като загуби най-мощния си мегафон. За сравнение, на втория ден от процеса за импийчмънта му преди година той публикува и сподели 142 туита.

Тази седмица бившият президент беше до голяма степен скрит от погледите в частния си клуб в Палм Бийч, Флорида. Той е бил много ядосан от защитата на адвокатите си във вторник, казаха запознати с реакцията му.

„Това сега на практика е бунт“.

Мениджърите по импийчмънта показаха на сенаторите невиждани досега кадри от нападението, заснети на охранителни камери в Капитолия. Те също така пускаха записи на смразяващи молби на служителите по сигурността за подкрепление, докато хаосът се разгръща около тях, и ги замерят с парчета от метални стълбове.

„Това сега на практика е бунт“, казва охранител минути преди бунтовниците да нахлуят в сградата, разкъсвайки полицейския кордон и чупейки прозорци. Някои от нападателите носят щитове.

Докато сенаторите слушаха радио комуникацията между служителите на реда и гледаха сцени на депутати и други служители, които се опитват да се скрият в безопасност, мнозина се напрягаха, за да виждат по-добре. От републиканската страна на залата сенаторите гледаха, без емоции и на моменти се извръщаха, за да си водят бележки.

В едни от ключовите кадри, излъчени през деня, се вижда как полицай от Капитолия насочва Мит Ромни далече от тълпата, а лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и някои служители по сигурността вървят по рампа са принудени бързо да сменят посоката и да избягат обратно натам, от където са дошли. Виждат се полицейски служители на Капитолия, които затварят вратата зад Шумър и се облягат на нея, за да я държат затворена.

Мениджърите по импийчмънта разкриха за първи път в сряда, че председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, е евакуирана извън комплекса на Капитолия по време на бунта и е заведена на сигурно място.

"От самите бунтовници знаем, че ако бяха намерили председателя Пелоси, щяха да я убият", каза Стейси Пласкет, един от мениджърите по импийчмънта.

Демократите показаха как бунтовниците търсят Пелоси, докато се придвижват из залите на Капитолия, преди да покажат и нови кадри на хора от екипа на Пелоси, които се барикадират в конферентна зала, малко преди нападателите да влязат в нейния офис, опитвайки се насила да отворят вратата където се крият колегите й.

Демократите оставиха кадрите на Тръмп и поддръжниците му да говорят

В своето изложение в сряда, мениджърите по импийчмънта представиха мултимедийни аргументи, че Тръмп по никакъв начин не е невинен наблюдател на събитията от 6 януари, опровергавайки твърдението, което защитата на бившия президент направи ден по-рано.

Мениджърите подсилиха аргументите си с примери от продължилата месеци кампания на Тръмп за посяване на недоверие в изборната система на страната и усилията му да убеди своите привърженици в това, което той многократно и погрешно наричаше измамни, откраднати избори .

През целия ден мениджърите на практика оставиха Тръмп и неговите поддръжници да говорят, показвайки кадри от предизборни митинги, екранни снимки на коментарите на президента и клипове от интервюта за новини с поддръжници, които казват, че са отишли ​​във Вашингтон на 6 януари в отговор на неговия призив.

Един от коментарите на Тръмп се появи многократно в сряда:

„Ние се бием като за последно и ако не се биете като за последно, вече няма да имате държава“, казва Тръмп на тълпа от поддръжници точно преди да ги изпрати на изток към Капитолия.

Подстрекаване към бунт в четири действия

Мениджърите по импийчмънта поставиха четири точки в поведението на Тръмп, преди и след изборите, които според тях са довели до насилствената атака на тълпата на 6 януари.

Първото действие е още по време на кампанията, когато Тръмп осъзна, че има истинска вероятност да изгуби изборите и започна да убеждава поддръжниците си, че е възможно да изгуби само ако вотът е манипулиран.

След загубата си през ноември, Тръмп подложи на оспорване преброяването на гласовете на местно и държавно ниво, като през цялото време се обръщаше към поддръжниците си.

И когато това не даде резултат, президентът предприе изключителната стъпка, като притисна длъжностните лица в Джорджия да „намерят 11 780 гласа“, подадени за него. Сенаторите чуха запис на шокиращия разговор между Тръмп и отговорникът на избирателната комисия в Джорджия. (В момента има наказателно разследване за опитите му да отмени резултатите от изборите в държавата.)

Когато планът пропадна, Тръмп видя една последна възможност да „спре кражбата“: бюрократичното преброяване на гласовете на 6 януари.

„Той подбуди тази атака и знаеше, че ще се случи“, каза Раскин. „За нас това може да е усещано като хаос и лудост. Но този ден в лудостта имаше метод. "

Някои републикански сенатори похвалиха презентацията

Някои членове на Републиканската партия похвалиха презентацията в сряда, а републиканецът Джон Тюн от Южна Дакота заяви, че мениджърите на импийчмънта на Парламента са свършили "ефективна работа" и "свързват точките" от думите на Тръмп към бунта.

Републиканката Лиза Мурковски, Аляска, която вероятно ще гласува за осъждането, заяви, че доказателствата са доста силни.

Бил Касиди, който промени мнението си в хода на процеса и вчера гласува, че процесът срещу Тръмп не противоречи на конституцията, заяви, че опитът да се осуети мирното предаване на властта трябва да е проблем, който да разтревожи всеки, който обича Америка.

И все пак няма признаци, че републиканците в Сената ще обмислят да осъдят Тръмп, независимо колко убедително е представянето на демократите. Четиридесет и четири от 50-те републиканци в Сената гласуваха във вторник, че процесът е противоконституционен, защита, която повечето, ако не и всички от тези сенатори вероятно ще цитират, ако гласуват за оправдаването на Тръмп.

Защитата отвръща на удара

Един от адвокатите на Тръмп, Брус Кастор, твърди, че мениджърите по импийчмънта не са успели с представянето си да свържат действията на бунтовниците с Тръмп.

"Не научих нищо, което вече не знаех. Знаем, че тълпа е стигнала до Капитолия и е опустошила сградата. Чакам да свържат това с президента Тръмп и досега това не се е случило ," заяви адвокатът.

Запитан дали се притеснява, че видеото ще окаже емоционално въздействие върху журито, той каза: "Това би имало емоционално въздействие върху всяко жури. Но има две страни на монетата и ние не сме изиграли нашата."

Другият адвокат на Тръмп Дейвид Шон ще има до 16 часа в продължение на два дни, за да изнесе по-подробна презентация срещу обвинението за импийчмънт, започвайки в петък, въпреки че не се очаква да използват цялото време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови