Сенатът на САЩ гласува процедурата по импийчмънт на Тръмп да продължи. Какво следва?

Ивайла Сопотенска 10 февруари 2021 в 11:46 2155 0

Снимка БТА/АР

Сенатът на САЩ гласува за продължаване на процедурата по втория импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, отхвърляйки аргумента на адвокатите му, че процесът е противоконституционен, въпреки че основната част от републиканците подкрепиха бившия президент.

Едва шестима от 50-те сенатори от Републиканската партия гласуваха за предложението Тръмп да бъде съден, въпреки, че вече не заема поста на държавен глава. Това гласуване показа отново, че шансовете бившият президент да бъде осъден за предизвикване на бунтовете и нападението над Капитолия на 6 януари, са минимални.

Вотът подготви пътя за сериозното започване на процеса в сряда, когато демократите от Камарата на представителите, т.нар. мениджъри по импийчмънта, които са в ролята на обвинители, ще изложат аргументите си срещу Тръмп. Резултатът е почти идентичен с този за започване на процедурата миналият месец, когато само петима републиканци гласуваха, че процесът срещу бивш президент не противоречи на конституцията.

56-44

Във вторник към петимата сенатори се присъедини и още един републиканец - Бил Касиди от Луизиана. Но този резултат показва колко малко вероятно е Тръмп да бъде осъден в края на процеса, тъй като за издаване на присъдата е необходима подкрепата на две трети от стоте члена на Сената. Това означава, че е необходимо общо 17 сенатори републиканци да се обърнат срещу бившия си лидер, което е малко вероятно, защото Тръмп все още има сериозно влияние.

Гласуването последва почти четиричасов дебат, започнал с показани от демократите обширни видеокадри от бунта в Капитолия, при който загинаха петима души, включително и полицай.

Десетминутното видео представлява компилация от клипове, възпроизведени в хронологичен ред, на атаката, видяна отвън и отвътре в Капитолия, включително фрагмент с Тръмп, насърчаващ тълпите да „се бият като за последно“ и да атакуват законодателите.

Впоследствие тълпата организира нападение в сградата, което прекъсна официалното обявяване на изборната победа на Джо Байдън.

„Това е сериозно престъпление“, каза Джейми Раскин, конгресмен демократ от Мериленд, който е лидер на мениджърите по импийчмънта и де факто главен обвинител по процеса, след като показа видеото. „Ако това не е нарушение, изискващо импийчмънт, тогава няма какво друго да е.“

Адвокатите на Тръмп заявиха във вторник, че бившият президент не може да бъде съден, тъй като той вече не е в Белия дом и че следователно процесът е противоконституционен.

Те посочиха като доказателство и факта, че Патрик Лий, сенатор демократ от Върмонт и председател pro tempore на Сената, ръководи процеса, а не Джон Робъртс, председателят на Върховния съд, който ръководеше първия процес на импийчмънт на Тръмп.

Конституцията предвижда председателят на Върховния съд да ръководи процеса срещу президента, докато в историята председателят pro tempore е ръководил процесите за импийчмънт на фигури, които не са били президенти.

Във вторник Раскин заяви, че адвокатите на Тръмп се опитват да направят от януарските размирици изключение, за да може предаващият властта президент да бъде свободен да действа според желанието си в края на мандата си.

„Техният аргумент е, че [ако] извършите импийчмънт престъпление през последните няколко седмици на мандата си, го правите безнаказано. Вие ще се измъкнете “, каза той.

Бил Касиди заяви, че обвинението е направило убедително представяне, за разлика от защитниците на бившия президент.

Многобройни съобщения в щатските медии информират, че Тръмп е изразил сериозно недоволство от представянето на адвокатите си, докато е следял процеса по телевизията от Флорида. 

Какво следва?

Всяка от страните има до 16 часа, за да представи позицията си, започвайки по обяд местно време в сряда.

Тези дебати се очаква да продължат до уикенда, когато сенаторите ще имат възможност да зададат въпроси и на двете страни.

Не е ясно дали мениджърите по импийчмънта след това ще удължат срока, като поискат призоваване на свидетели - въпреки че Тръмп вече е отказал доброволно да даде показания. Особено интересно в случая е, че сенаторите се явяват освен жури и свидетели по процеса, тъй като бяха засегнати от нападението над Капитолия.

Законодателите и от двете страни призовават за бърз процес, на фона на непрекъснатите усилия за одобряване на пакета мерки за облекчаване на ситуацията с коронавируса на президента Джо Байдън.

С оглед на сгъстения график се смята, че сенатът ще гласува дали да оправдае или осъди Тръмп още в понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови