''Аз съм психопат и трябва да се успокоя'': Момчето, убило 9 души в Белград, само́ подало сигнала (снимки)

OFFNews 04 май 2023 в 13:08 7886 2

Момчето

Снимка Getty Images

Задържаното момче

13-годишното момче, убило 9 души - 8 деца и един охранител, в основно училище в сръбската столица, само е подало сигнала в полицията, като е обяснило, че е "психопат, който трябва да се успокои". 

Това заяви началникът на белградската полиция Веселин Милич на пресконференция. 

Заради стрелбата и множеството жертви, беше обявен тридневен траур - от петък до неделя. 

Началникът на полицията допълни, че момчето е заявило, че след престъплението "е било обзето от страх, паника и странно дишане" и че е сметнал за правилно да се обади в полицията и да съобщи за инцидента.

13-годишният, убил 8 деца в Белград, отива в психиатрия

Милич добави, че 13-годишният, в присъствието на експерти от Центъра за социална работа и адвокат, е обяснил, че обществото го игнорира и че не е общуването и взаимодействано с него - "всичко, което едно дете може да има", и че това го е накарало да убие 9 души. 

Стана ясно, че 7 от убитите деца са момичета, а едно - момче. 

"Момчето е планирало извършването на убийствата. Мотивът не е установен. Веднага след пристигането си в училището извършителят е извадил пистолет и прострелял охранителя, след което се насочил към децата и дежурен учител. Прострелял е дете, стоящо до училищно бюро и дете до пиано", каза началникът на полицията.

След това 13-годишният се е отправил към кабинета по история, където по пътя е сменил посока и е влязъл в класната си стая. "От вратата е стрелял по учителката и останалите ученици. След това е излязъл от класната стая, отишъл в двора на училището, където извадил пълнителя на оръжието и повикал полиция", посочи още Милич. 

Намерен е списък с деца и плана на училището, по който са определени приоритетните цели и начина на влизане в отдела.

"Сам е работил върху план за влизане и излизане от училище, който е намерен на бюрото му, и както той ги нарече - приоритетните цели. Скицата прилича като на нещо от видео игра или филм на ужасите, което показва, че е детайлна и той е планирал как да влезе и в коя класна стая, как да ликвидира и кое дете", каза още Милич.

Десетки хора оставяха цветя и плюшени играчки пред училището през целия ден. 

Междувременно стотици хора дариха кръв в Института по трансфузия в Белград.

Оттам посочват, че вчера са имали достатъчно резерви, за да реагират незабавно и да изпратят всичко необходимо на болниците, в които са настанени пострадалите деца. 

"Вчера тук дариха кръв 479 съграждани, а от сутринта сигурно вече има 100 чакащи. Всеки ден има нужда от кръв и би било добре и те да отложат за следващата седмица, когато определено ще е необходима кръв", заяви Миряна Кнежевич от Института. 

Сръбският патриарх Порфирий призова православните да се помолят за жертвите на стрелбата на панихидата, която тази вечер ще бъде отслужена във всички храмове.

Директорът на една от болниците, в които са настанени част от ранените, заяви, че трима от четиримата ранени са добре - будни са и лекарите разговарят с тях. Будни са двама ученика и един учител. 

„Четвъртият пациент дойде с тежки, комплексни, огнестрелни травми на гръден кош, шия и гръбначен стълб, две операции са му. По-добре е, буден е, но трябва много да внимаваме и да се квалифицираме, че състоянието е критично. Днес ни предстоят редица контролни прегледи и снимки", посочи директорът.

В друга болница са настанени двете момчета с огнестрелни рани на краката, които са стабилни. Момичето, настанено там, е оперирано по спешност с травма на главата. В критично състояние е. 

Институтът за психично здраве в Белград откри две телефонни линии за психологическа помощ и подкрепа на семействата на жертвите в училището. 

Медиците, отзовали се на сигнала за стрелбата: "Стрес, за който не се подготвяш в университета"

Доктор Ивана Стефанович разказа пред RTS, че на терен е имало единадесет екипа за спешна помощ. Допълни, че всички са били потресени и са преживели силен стрес, за който университетът не е могъл да ги подготви, но са свършили изключителна работа, за да направят голямата трагедия малко по-малка, отколкото е можело да се случи.

Вчера в 8:43 сутринта е получено първото обаждане от училището във Врачар, че там се случва нещо - че има стрелба и че има ранени.

"Незабавно бяха изпратени трите най-близки екипа, които бяха там много бързо. Те ни информираха какво се случва, така че бързо реорганизирахме цялата работа, за да спасим колкото се може повече ранени", посочва д-р Стефанович.

Първият екип, който е пристигнал, се е погрижил за 13-годишно момче и го е транспортирал до Спешен център, вторият екип е спасил 13-годишно момиче, а третият екип - 13-годишно момче.

Екипите стават шест, после седем. В един момент на терен са 11 екипа, част от които са се погрижили и за родителите.

"Отидох там като родител. Ако сте ме видели без униформа, то е само защото този ден не бях на работа, отидох да си взема детето, но разбира се, помогнах на колегите, подчертава д-р Стефанович.

По-рано днес стана ясно, че 13-годишното момче няма да бъде подведено под отговорност, защото още няма навършени изискваните по закон 14 години. Майката и бащата на Коста Кечманович, които са лекари, са арестувани, а той ще бъде настанен в психиатрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

04.05 2023 в 21:57

Лузърче, девойките са му теглили майни, и малкия чекиджия решил да ги поизтрепе.

А как се е стигнало до трагедията, кой е бил безхаберен да съблюдава развитието на детето, тепърва ще се разисква...

1000

1

PaulPierce

04.05 2023 в 19:23

Ужасна трагедия, особено за сръбския народ, на който руската пропаганда доста време набива в главите, че подобни неща се случват само в "морално упадналия" запад, докато хората в Сърбия са добри, доблестни и истински щастливи
 
X

Да помогнем на украинските деца!