Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

13-годишният, убил 8 деца в Белград, отива в психиатрия

Момчето няма да бъде подведено под отговорност, президентът Вучич иска промени в закона

OFFNews 04 май 2023 в 07:30 5956 0

Трагедия в Белград

Снимка novosti.rs

13-годишното момче, убило 8 деца и 1 възрастен, няма да бъде съдено

13-годишното момче, което уби 8 свои съученици в Белград, няма да бъде подведено под отговорност, защото още няма навършени изискваните по закон 14 години. Майката и бащата на Коста Кечманович, които са лекари, са арестувани, а той ще бъде настанен в психиатрия. 

При кървавата стрелба са ранени шест деца и учителка, за която вчера се появи информация, че също е починала.  

„Едно от децата е с тежки мозъчни увреждания, има опасност за живота му. В момента е в интензивното отделение в много тежко състояние”, коментира директорът на детска клиника в Сърбия д-р Синиша Джукич, цитиран от Нова тв. 

„Единият от учениците беше докаран в тежко състояние. Първо беше в реанимация, а веднага след това го взехме на операция. Раните му са в областта на врата и гърдите. Другото дете беше прието с огнестрелни рани под коляното. Сред ранените има и момиче, което е с рани на стомаха и двете ръце. Хоспитализираната учителката е с огнестрелни рани в областта на корема и двете длани”, поясни началникът на Спешно отделение в Белград Милика Ашанин.

Сърбия обяви тридневен траур. Стотици хора оставяха цветя и свещи пред училището. 

Заради трагедията президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години, съобщи РТС.

Вучич предлага в следващите две години да се въведе мораториум за притежаване и носене на оръжие, както и да се извърши ревизия на всички издадени разрешителни за притежаване на оръжие, както и контрол на начина на съхранение на оръжие. 

Вучич предлага въвеждане на контрол на стрелбищата в Сърбия и достъпа на малолетни лица. По думите му част от проблема е семейството на детето. Бащата на ученика е задържан за срок от 48 часа по подозрение в извършване на престъпление срещу обществената сигурност. Президентът предлага и определяне на наказателна отговорност за лица, които дават достъп на малолетни лица до огнестрелни оръжия.

„Една от новите мерки ще бъде да имаме още повече полицаи в училищата“, каза още Вучич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews