Анкара: Военната операция в Сирия не зависи от изтеглянето на САЩ

Вилдан Байрямова 10 януари 2019 в 18:03 1846 1

Мевлют Чавушоглу

Снимка АА

Турция не свързва операцията си против терористите от ПКК в източната част на Сирия с изтеглянето на американския военен контингент от страната, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

В интервю пред телевизионния канал NTV той подчерта, че решението за провеждането на антитерористичната операция в Сирия правителството в Анкара е взело много преди САЩ да обяви изтеглянето на войските си. Министърът акцентира и на заплахата за целия регион от действията на сирийското крило на кюрдската работническа партия ПКК. Според него Отрядите за народна защита /YPG – въоръженото крило на Партията на демократичния съюз, клон на ПКК в Сирия/ продължават да оказват натиск върху асирийците, йезидите и другите етнически малцинства в региона.

„За съжаление, когато започнеш да си сътрудничиш с терористична организация, после е невъзможно да се избавиш от нейното влияние. Недопустимо е голяма държава като САЩ по различни поводи публично да защитава терористите, за да не изтегли войската си от Сирия, без да се съобразява със съюзническите отношения между Анкара и Вашингтон в рамките на НАТО и с дългите години на двустранно сътрудничество“, коментира Чавушоглу.

Той допълни, че „щом държавата дава обещание, то тя е длъжна да го изпълни така, както турският президент Ердоган и турската република винаги изпълняват своите обещания“. Според него от изключителна важност е реализацията на пътната карта да стартира в най-кратки срокове и Отрядите за народна защита (считани от Анкара за терористична организация) да бъдат окончателно изведени от районите на изток от река Ефрат.

Външният министър съобщи, че президентите на Турция и Русия ще проведат двустранна среща. Освен това се планира и тристранна среща на лидерите Ердоган и Путин с участието на иранския президент Хасан Рохани за сирийското урегулиране, инициатор на която е Москва. Очаква се Кремъл да предложи датата. Чавушоглу предупреди, че ако САЩ опитат да изискат анулиране на руско-турския договор по сделката за зенитно-ракетните комплекси С-400 като условие за доставката на системите Patriot в Турция, договор между Анкара и Вашингтон няма да има. Американската страна вече е представила първата оферта по продажбата на Patriot.

„Колкото до сроковете, още днес Турция спешно се нуждае от системите за противо-въздушна отбрана. Ние можем да получим Patriot, ако условията съответстват на очакванията на Анкара. Това касае съвместното производство, сроковете за доставка, предаване на технологията и условията за кредитирането. Това е търговска сделка, а в търговията изискване „анулирай сделката с другите и купи от мен“ е недопустимо“, заяви ръководителят на турската дипломация. Той подчерта, че договорът за покупката на С-400 е вече подписан с Русия и реализацията му не може да бъде поставена под съмнение.

Американският сенатор Линдзи Греъм, член на комитета по международните отношения, планира да посети Турция за обсъждане на сирийската тематика, съобщава Анадолската агенция в кореспонденция от Вашингтон. Това той е съобщил след съвещанието в Сената с участието на президента Доналд Тръмп и групата на републиканците. Агенцията отбелязва като „особено впечатляващ“ факта, че в изявленията си пред Сената през 2015-2017 г. Греъм многократно е подчертавал, че ПКК е терористична организация с комунистическо-марксистка идеология и е акцентирал на тясната й връзка с Отрядите за народна защита. Но след избирането на Доналд Тръмп за президент е станал доста по-умерен в позицията си.

Според него бойците от сирийското крило на ПКК са помогнали на САЩ да отстранят заплахата от ислямските терористи от ДЕАШ в Сирия, но „Америка не може да изостави тези, които са ѝ помагали“. „Надявам се САЩ да успее да намери такова решение за Сирия, при което Турция ще бъде убедена, че нищо не застрашава нейната сигурност“, казва Греъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови