Африка се озъби на Путин. Рамафоса: Не сме дошли тука за безплатно жито

OFFNews 30 юли 2023 в 16:41 12373 8

Снимка БТА

Прегръдките, усмивките и дори предложението за зърно без пари не спестиха на Владимир Путин унижението, което трябваше да изпита от страна на африканските лидери.

„Не ни е цел да получаваме такива подаръци от Русия“, заяви президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоса на руския си колега Владимир Путин в отговор на предложението на Москва да достави хиляди тонове безплатно зърно на Африка, с което да компенсира спирането на зърнената сделка за зърно от Украйна. Рамафоса, цитиран от „Брънсуик нюз“ посочи, че африканските страни зависят предимно от украинските доставки и призова Москва за възобновяване на зърнената сделка.

„Ние не сме дошли тук, за да искаме подаръци - подчерта южноафриканският президент, оценявайки критично предложението на руския диктатор.

Излизането на Кремъл от зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция, беше обявено на 17 юли с изявление на говорителя на Путин Дмитрий Песков, който каза, че „Русия спира участието си в споразумението“.

Решението на Русия беше критикувано силно от западните страни, но нарушаването на споразумението означаваше преди всичко лоша новина за много африкански страни , които внасят зърно за нуждите си главно от Украйна. Затова можеше да се очаква, че тази тема няма как да не попадне в дневния ред на срещата на върха Русия – Африка в Санкт Петербург. Още в навечерието имаше сигнали за видимо недоволство в Африка от Кремъл, което се изрази в предварителен отказ на част от африканските лидери да участват в мероприятието на Путин. В крайна сметка 38 от общо 54 африкански държави или не изпратиха свои представители в Санкт Петербург или снижиха участието си под ниво държавен глава, като командироваха или премиери, или вицепремиери и дори посланици.

По време на самия форум темата за зърното отвори смятания за близък до Москва президент на РЮА Сирил Рамафоса, поставен на все по-големи вътрешнополитически изпитания в страната си, където Демократичният алианс (ДА) на Джон Хенри Стеенхуизен диша във врата на Африканския национален конгрес (АНК) на самия Рамафоса и се готви за изборите през 2024 година като за мисия за спасяване на Южна Африка. ДА беше инициаторът за чрез съдебен трик във Върховния съд да принуди Владимир Путин да се откаже от пътуване до Южна Африка за срещата на върха на БРИКС.

По време на среща с Владимир Путин в края на форума Рамафоса подчерта, че африканските делегации не са дошли тук "да искат подаръци". Той добави, обръщайки се към руския диктатор, че с колегите си разбира, че „той от щедрост той е решил да достави зърно безплатно на някои африкански страни“ и разкритикува руския президент. "Не ни е цел да получаваме такива подаръци от Русия ", заяви Рамафоса и обясни значението на украинските доставки за много от африканските държави, базирали икономиката си върху тези доставки от десетилетия. Путин се опита да заиграе с африканците, като по време на речта си в Санкт Петербург обяви, че Русия е „готова да достави десетки хиляди тонове безплатно зърно на Африка през следващите месеци “.

Зад думите на Рамафоса освен изброените по-горе вътрешнополитически причини, има и чисто формални и общностни основания за търсене на баланс. Република Южна Африка е член на Общността на нациите, наричана преди Британска общност, в която влизат страни с общи ценности и цели, включващи подкрепата на демокрацията, правата на човека, правовата държава, индивидуалната свобода, егалитаризма, свободната търговия, мултилатерализма и световния мир.

Откритата критика на Сирил Рамафоса към домакина му Владимир Путин не остана незабелязана както по света, така и в Киев. Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк коментира, че руският диктатор „няма влияние върху нищо и дори африканските страни не го смятат за някой, с когото трябва да се съобразяват". Според Подоляк, с идеята си за безплатно руско жито Путин се е явил като унизен, объркан и паникьосан човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

8

Constanza

31.07 2023 в 20:56

Т.е. са си лика-прилика, вярно е, но все пак са отишли да искат отваряне на коридор за зърно, а той им предлага еднократни подаръци.

-529

7

6екеr4о

31.07 2023 в 13:47

Може би трябва да се коригира леко мнението на уважаемата Constanza, защото няма как да има приятелство с Путлер, а и става въпрос за местни африкански главорези, на които им трябва някаква подкрепа с оръжие и/или с вагнеровци и/или с някоя друга гадория!?

870

6

Constanza

30.07 2023 в 22:42

Не се гаврят, просто не приемат да се подиграват с тях.

1000

5

PaulPierce

30.07 2023 в 20:33

Вече и африканските племенни вождове почнаха да се гаврят с кремълския джуджак

870

4

Constanza

30.07 2023 в 18:17

Скоро и те няма да са му вече приятели.

2550

3

alfakentavur

30.07 2023 в 17:46

Как точно се получи това "тука" в заглавието?

Мурзилките, коментари? Великият СССРайх има приятели само в Третия свят.

2099

2

Mateevk

30.07 2023 в 17:43

Ами стойността на дареното жито е колкото компенсациите за убитите на фронта за един ден война! Какво повече да говорим. На Путин това му е нивото просто, колкото и да се надува като пуяк.

22548

1

dolivo

30.07 2023 в 17:36

Руските подаръци винаги ВИНАГИ излизат по-скъпо от най-скъпо купеното.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки