Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

73 години след дебюта си, часовникът на Съдния ден е на 100 секунди от полунощ

Ганчо КАМЕНАРСКИ 02 юни 2020 в 11:51 2535 0

Преди 73 г. учените, които допринесоха за настъпването на атомния век, създадоха „Часовник на Съдния ден”, който демонстрира колко е близо човечеството до „ядрения апокалипсис”, пише коментаторът на Forbes Киона Смит в материала си 73 years after its debut the doomsday clock is 100-seconds from midnight.

Символичният часовник се появява за първи път на корицата на пореден брой на „Бюлетин на атомните учени” през юни 1947 г. като тежко предупреждение за ядреното съперничество между САЩ и Съветския съюз. В този момент бюлетинът преценява, че стоим на около 7 минути до полунощ, което е много близо до ядрения апокалипсис.

Часовникът на Съдния ден не отброява точно времето до края на катастрофата. Това е метафора колко опасна изглежда глобалната ситуация в даден момент, според много добре информираното, но и субективно мнение на съвета на директорите на бюлетина.

През юни 1947 г. нещата изглеждат ужасно. САЩ бяха пуснали две атомни бомби върху Япония преди по-малко от две години, когато Бюлетинът на атомните учени за първи път публикува изображението на часовника на Съдния ден, изследователите все още изучават последствията от тези бомби. Междувременно Съветският съюз усилено работи по собствената си атомна програма и е само на няколко години от тестване на първата си атомна бомба през 1949 г.

През Студената война и през десетилетията след това стрелките на часовника са се местили 26 пъти, но никога не са били толкова близо до полунощ. Най-голям е бил рискът през септември 1953 г., когато стрелката е сложена на 2 минути до полунощ. Тогава СССР и САЩ тестваха своите водородни бомби. Тези тестове означаваха, че двете враждуващи суперсили разполагат с много по-мощни нови оръжия, с които да се унищожават един друг; тестовете също засилиха усещането за конкуренция на живот или смърт, което направи по-вероятно някой да реши да използва тези ужасни нови бомби.

В следващите години на Студената война часовниккът варира между 3 и 17 минути до полунощ, но през януари 2018 г. Бюлетинът на атомните учени отново определи време от две минути до полунощ - този път до голяма степен в отговор на бързо нарастващия проблем с изменението на климата.

В момента часовникът стои на 100 секунди от полунощ. Бордът на бюлетина взе това решение през януари 2020 г. точно преди пандемията COVID-19 да обхване света.

„Човечеството продължава да се сблъсква с две едновременни екзистенциални опасности - ядрена война и изменение на климата, които се съчетават от мултипликатор на заплахата, кибер-активирана информационна война, която подкопава способността на обществото да реагира“ - пише в изявление на Борда. „Ситуацията с международната сигурност е тежка не само защото тези заплахи съществуват, а защото световните лидери позволиха на международната политическа инфраструктура за тяхното управление да ерозира“.

Засега часовникът не е помръднал в отговор на пандемията, но това не е изненадващо. Часовникът може да бъде полезна метафора за политиците, но не е много пъргав или отзивчив. Бордът на бюлетина се събира два пъти годишно, за да оцени текущото време, което означава, че часовникът не се настройва бързо в отговор на отделни събития. Те не направиха изключение за Кубинската ракетна криза от 1962 г. и няма да направят такава за COVID-19. От друга страна, вероятно е пандемията да играе роля следващия път, когато таблото на бюлетина коригира часовника, и то доста скоро.

Всичко това звучи доста тревожно - и светът е на много тревожно място в момента. Но докато часовникът не реагира на отделни събития, той реагира на мащабни социални, политически и икономически промени. Всеки гражданин, всеки потребител и всеки избирател има силата да помогне да отмести часовника назад“ – пише Киона Смит за "Форбс"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови