4-дневното примирие между Израел и Хамас влезе в сила

Първото освобождаване на заложниците се очаква да бъде в 16:00 часа

Кристина Минчева 24 ноември 2023 в 10:27 1149 1

Камиони с гориво

Снимка Екранна снимка/Х

Камиони с гориво влизат в Газа след началото на четиридневното споразумение между Израел и "Хамас"

Примирието между Израел и "Хамас" влезе в сила в 7 часа тази сутрин. Според споразумението, одобрено от израелското правителство и постигнато с посредничеството на Катар и Египет, "Хамас" ще освободи 50 живи израелски заложници - деца, техните майки и други жени на групи от по 12-13 души - срещу четиридневно затишие на бойните действия и освобождаването на до 150 палестински затворнички и непълнолетни. Договореността ще позволи и доставка на гориво и хуманитарна помощ в Газа през дните на примирието. Очаква се освобождаването да започне в 16:00 часа, съобщава The Times of Israel.

Първите обещания според примирието вече са факт. 

Палестински и еврейски медии съобщават за камиони с гориво, влизащи в Газа през египетския граничен пункт "Рафа". Същото потвърди и координаторът на правителствените дейности в териториите (COGAT) на Министерството на отбраната на Израел.

COGAT казва, че доставката е „с одобрението на политическия ешелон, в рамките на примирието и графика за освобождаване на заложниците, договорени със САЩ, с посредничеството на Катар и Египет“.

„Горивото и газът за готвене са предназначени за експлоатация на основна хуманитарна инфраструктура в Ивицата Газа“, добавя той.

Камиони с хуманитарна помощ също влизат в Ивицата Газа през граничния пункт "Рафа". Египетски служител е съобщил пред Си Ен Ен, че най-малко 90 камиона с хуманитарна помощ са влезли досега в Газа.

Освен доставката на гориво и хуманитарна помощ Израел изпълнява още една част от договорките с "Хамас". Съобщава се, че Израелската затворническа служба е получила списък с 39 палестинци, осъдени за тероризъм, които ще бъдат освободени днес, в замяна на пускането на 13 заложници от Газа.

Това е първият ден от четирите, в които се очаква да се проведат такива размени, като са възможни допълнителни дни на прекратяване на огъня, ако "Хамас" се съгласи да освободи още заложници.

Според съобщения в еврейските медии затворническата служба е започнала подготовката на 39-те затворници. Те ще бъдат преместени в затвора "Офер" на Западния бряг малко преди обяд, преди да бъдат освободени на Западния бряг или в Източен Йерусалим.

Преди прекратяването на огъня

Малко преди споразумението да влезе в сила, Израелските отбранителни сили (IDF) са разрушили тунел на "Хамас", открит под болница "Шифа" в град Газа, както и са завършили разполагането си по линиите на прекратяване на огъня.

В изявление на IDF  се казва, че 36-та дивизия и войници от елитната бойна инженерна единица "Яхалом" са унищожили тунела под "Шифа", както и други входове в района.

Израелските военни съобщават още, че през последния ден, до примирието в 7 часа сутринта, те са продължили да нанасят удари по цели на "Хамас" в Ивицата Газа, да търсят инфраструктурата на терористичната група. Ударите на IDF са били насочени към бежанските лагери Джабалия, Нусейрат и ал-Магази в северната част на Газа. Съобщава за размяна на огън между израелски войски и палестински въоръжени мъже в близкия Бейт Лехия.

Видео, публикувано от IDF в социалната мрежа Х, показва унищожаването на тунела при "Шифа", както и други удари в Газа.

В същото време, докато израелските отбранителни сили са предупредили жителите да не се връщат по домовете си в северната част на Ивицата Газа, тъй като районът все още остава военна зона, въпреки четиридневното прекратяване на огъня, палестинските власти призовават разселените жители на Газа да се върнат по домовете си, след като примирието започне.

Докато едната страна във военния конфликт спазва дадените обещания, то другата ги нарушава. Ракетни сирени са прозвучали рано сутринта в евакуираните градове Кисуфим и Ейн Хашлоша в Южен Израел на границата с Газа.

Това се случва 15 минути след началото на четиридневното прекратяване на огъня, което означава, че ако наистина са били изстреляни снаряди, това изглежда е първото нарушение на примирието от терористичните групи в Газа, съобщава The Times of Israel.

Израел настоява, че споразумението за прекратяване на огъня с "Хамас" включва ангажимент на всички страни да позволят на служителите на Червения кръст да посетят заложниците, държани от терористите в Газа, които не са предвидени за незабавно освобождаване.

Според високопоставен дипломатически източник, цитиран от еврейските медии, гарантите на споразумението - Катар, Съединените щати и Египет, са ангажирани с пълното изпълнение на сделката.

Вчера Катар и Червеният кръст отказаха да съобщят дали посещенията са включени в сделката, постигната с посредничеството между Израел и "Хамас".

Примирието трябваше да влезе в сила на 23 ноември в 10:00 часа, но беше отложено. Това заяви израелски официален представител пред АФП.

Коментара си неназованият служител направи малко след като съветникът по националната сигурност Цахи Ханегби заяви изненадващо преди полунощ в сряда, че нито един от заложниците - които бяха заловени по време на терористичното нападение на "Хамас" над Южен Израел на 7 октомври - няма да бъде освободен преди петък. На 7 октомври терористите убиха над 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха за заложници над 240 души.

Очакваната пауза във военните действия идва на 49-ия ден от войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки