С второ гневно писмо Брюксел иска оставката на шефката на Агенция по заетостта

Владимир Йончев 20 септември 2013 в 15:01 55684 45

Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС
Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС

Ново и още по-остро писмо е изпратила Европейската комисия за злоупотреби в Агенцията по заетостта.

В него се казва, че Европейската комисия изпитва съмнения в управленския капацитет на Агенцията по заетостта. На дипломатически език това е възможно най-острата формула, с която да се каже, че ръководството на Агенцията в лицето на председателя й Камелия Лозанова е най-малкото некомпетентно. Формулировката би могла да се тълкува и като препоръка за смяната на Лозанова, а останалата част на писмото потвърждава тази насока.

Основните критики в писмото са, че в Брюксел продължават да постъпват множество сигнали за злоупотреби, нередности и забавени плащания, изпратени от участници в програми на Агенцията по заетостта. Европейската комисия напомня, че още преди близо година е изпратила препоръки лошите практики да бъдат отстранени. Но въпреки тях, нередностите продължават, политиката не е насочена към отстраняването на принципните проблеми, а по случаите се реагира поединично, след като оплакванията стигнат до Брюксел.

Информацията си за новото писмо OFFNews получи от източници в администрацията на Европейската комисия, към които се обърна по повод противоречивите твърдения на бившия социален министър Тотю Младенов за укритите от него забележки от Еврокомисията. 

В петък вицепремиерът Зинаида Златанова съобщи, че близо година Тотю Младенов е крил безпрецедентно острото писмо от Брюксел. В него се описват нарушенията на най-близкия му човек Камелия Лозанова.

Злоупотребите в Агенция по заетостта започнаха да се разплитат след разкритията на сайтовете "Бесове" и "Флагман", че съпругът на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова точи пари за обучение на безработни. Публикацията стана повод за разследване на OFFNews, в което се доказа, че чрез фирми на майка си Вяра Петрова е източила 700 000 лева от парите за безработни. По случая се сезира парламентарната комисия за борба с корупцията. На заседанието й Камелия Лозанова се опита да прикрие Вяра Петров и да даде подвеждаща народните представители информация. Емблематичен остана моментът как Вяра Петрова тича по коридорите на парламента, за да избяга от въпросите на журналистите.

Чак ми стана жал за нея, призна няколко дни по късно Мая Манолова в интервю за OFFNews.

След разследването на OFFNews, Европейската комисия изпрати първото си писмо до социалния министър, което е адресирано до социалния министър Тотю Младенов. След като опитите на редакцията да го получи удариха на камък, се обърнахме към тогавашния председател на социалната комисия, а сега министър на икономиката Драгомир Стойнев, да го изиска. Няколко дни по-късно Драгомир Стойнев каза, че от министерството са му казали, че няма такова писмо.

Официално писмото е пристигнало на 9 януари 2013 г., но опорните точки от него са се знаели близо месец по-рано, тъй като практиката на Европейската комисия е да информира по и-мейл за ключови документи, още преди те да бъдат изведени официално.

Писмото е било адресирано към Камелия Лозанова и Тотю Младенов и е подписано от Филип Хат. В него се казва, че е изпратено по повод зачестилите медийни публикации и сигнали до Европейската комисия, свързани с дейността на Агенцията по заетостта в качеството й на бенефициент по ОП "Развитие на човешките ресурси", финансирана от Европейския социален фонд.

В писмото изрично е спомената депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова, а Хат пише, че е убеден, че Лозанова и министър Младенов са запознати с действията и бездействията на Агенцията по заетостта в Бургаска област по повод конфликта на интереси, свързан с депутатката Вяра Петрова.

"Общ знаменател на всички публикации и сигнали до Европейската комисия е липсата на навременна и компетентна реакция на отговорните лица в Агенцията по заетостта", пише Хат.

В писмото на Европейската комисия се съдържа и завоалирана заплаха, че заради действията на Камелия Лозанова могат да пострадат и бъдещите оперативни програми, по които ще получаваме пари от Европа през 2014-2020 година.

"Наличието на адекватен административен капацитет на Агенция по заетостта е едно от най-важните предварителни условия, което също ще бъде обект на детайлен анализ от страна на ЕК през 2013 г., в контекста на предстоящите преговори за бъдещите оперативни програми, съфинансирани от структурните фондове на ЕС в период 2014-2020 г.", пише Хат. 

Той изразява готовност за среща с ръководството на Агенцията по заетостта на 28 януари. От отговорът на Тотю Младенов след разкритията на Зинаида Златанова става ясно, че такава среща се е състояла през февруари.

За нея Тотю Младенов пише:

Такава среща проведохме през февруари. В последствие имаше одит от ЕК, който не установи нарушения и даде добри оценки за работата на Агенцията по заетостта. 

Второто писмо показва, че думите му са твърде далеч от истината, а в новото писмо вместо за "административен капацитет" вече се говори конкретно за липсата на "управленски капацитет" в Агенцията.

Лозанова, която бе най-довереното лице на доскорошния синдикалист Тотю Младенов, остана шеф на АЗ и в новото правителство с протекцията на "Подкрепа" и заради близостта си с организационния секретар на синдиката Андрей Върбанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!