Вяра Петрова от тефтерчето на Златанов оправдана

Последна промяна на 29 юли 2013 в 13:13 7546 5

Вяра Петрова

Ексдепутатът от ГЕРБ Вяра Петрова не е в конфликт на интереси. Това реши Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която разследва Петрова от ноември миналата година. 

Тогава срещу депутатката от ГЕРБ беше подаден сигнал за това, че е източила близо 700 хил. лв. от европрограми, предназначени за безработни. В сигнала, подаден от областния лидер на БСП в Бургас Атанас Зафиров, се твърди, че майката на Петрова – Нели Димитрова Симова, е усвоила най-много средства - нейната фирма Център за професионално обучение “Насърчаване на заетостта” е получил 250 000 лева, за да обучи персонала на Курортен комплекс “Елените”. 

В сигнала се твърди, че Центърът е усвоил 400 хил. лв. по схема "Адаптивност", 100 хил. лв. по схема "Развитие", по "Първа работа" - 18 600 лв. и още 180 хил. лв. за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Според сигнала депутатката е оказала натиск върху регионалното бюро по труда в Бургас. Така от схемата се облагодетелствала и фирмата на съпруга ù, която получила ваучери за преквалификация на работници по европрограмата. 

Срещу името на Петрова в станалото скандално тефтерче на бившия шеф на комисията Филип Златанов е записано "да се удари". 

След половин година разследване КПУКИ излезе с решение, че Вяра Петрова не е в конфликт на интереси. Според комисията тя не е упражнила "властническо правомощие", а в същото време липсват данни за какъвто и да било частен интерес - нито Петрова, нито съпругът ѝ или майка ѝ, са облагодетелствани от това, че тя е била депутат. 

За съпруга на Петрова е установено, че фирмата, в която той е съдружник, не е подавала заявление в Агенцията по заетостта за доставчик на услуги. По този начин дружеството не е извършвало обучения с ваучери и съответно не са му изплащани средства по ОПРЧР. Дружеството на майката на Петрова Нели Симова обаче е имало споразумение с агенцията, като е извършвало обучение срещу ваучери по схемите „Адаптивност“, „Развитие“ и „Първа работа“ по Приоритетни оси 1 и 2 на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Като доставчик на обучение, сдружението обаче е получило едва 99 200 лева. На Нели Симова не са изплатени възнаграждения или хонорари, като това се установява от писма на директора на РУ „Социално осигуряване“ в Бургас и на директора на Териториалната дирекция на НАП. Именно това се приема от Комисията като достатъчно основание да се смята, че липсва частен интерес по смисъла на Закона за конфликт на интереси. 

"От събраните към момента на постановяване на настоящото решение доказателства, Комисията не е установила лицето, заемащо публична длъжност да се е разпореждало с държавно имущество, да е разходило средства на от фондове, принадлежащи на Европейския съюз (ЕС) или предоставени от ЕС на българската държава, да е издавало разрешения или лицензии или да е осъществявало контрол по тези дейности в интерес на сдружение „Насърчаване на заетостта“, се казва в решението на комисията.

Прокуратурата има право да протестира решението на Комисията, което е взето от трима от членовете ѝ - Катя Станева, Паскал Бояджийски и Николай Николов.

Междувременно стана ясно, че Вяра Петрова е подала заявление за напускане на ГЕРБ. В края на ноември 2012 година тя подаде оставка като депутат и координатор на ПП ГЕРБ-Карнобат пред партията си. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2013 в 22:28

Очевадна гавра с правосъдието и народа ... :(

29.07 2013 в 20:28

С мирни "протести" и разходки - толкова. По този начин пък вие поощрявате комисии работещи на тоя принцип.

29.07 2013 в 15:53

ХАЙДЕ ТОГАВА ,ДА ВЪЗСТАНОВЯТ НА РАБОТА ВЕДНАГА ДИРЕКТОРА НА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ КЪМ АЗ БУРГАС- КОЛЬО КОЛЕВ,ДИРЕКТОРА НА ДБТ БУРГАС -ЖИВКО ЯНАКИЕВ КОИТО БЯХА УВОЛНЕНИ ЗАРАДИ ТОЗИ СЛУЧАЙ И ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА ДРУГИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В ДИРЕКЦИИТЕ В ОБЛАСТ БУРГАС ЗА ТОВА ЧЕ,ГИ ПОБЪРКАХА ЗАРАДИ ВСИЧКО ТОВА!СЛЕД КАТО ВСИЧКО Е ЧИСТО,ТОЧНО И ПОЧТЕНО-ЗАЩО ГИ НАКАЗАХА ХОРАТА? ЕТО ЗА ТОВА ДЪРЖАВАТА НИ Е НА ТАКЪВ ХАЛ- НЕЩО КОЕТО И СЛЕПИТЕ ВИЖДАТ-ПРАВОСЪДИЕТО НЕ ГО ВИЖДА!ОТИДЕТЕ В КАРНОБАТ И ЩЕ ВИ СТАНАТ МНОГО НЕЩА ЯСНИ!МЪЖЪТ И НА ГОСПОЖАТА Е ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ-АМА БЕЗ ЗЕМИ-НО,СИГУРНО С ДОБРА СУБСИДИЯ,МАЙКА И УПРАВИТЕЛ НА ФИРМА-АМА НЕ ЗНАЕ С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА И АКО Я ПОПИТАТЕ КАКВИ СА ТЕЗИ ПРОГРАМИ И ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ-ДВЕ ДУМИ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВИ КАЖЕ! НО,АКО ИМА ВОЛЯ ПРОКУРАТУРАТА И СЛЕДСТВИЕТО-ЩЕ СТИГНАТ КЪДЕТО ТРЯБВА!НО,НАДАЛИ!

29.07 2013 в 15:02

ТОГАВА ВЕДНАГА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ХОРАТА ОТ ДИРЕКЦИЯ "БЮРО ПО ТРУДА" В БУРГАС И ДИРЕКТОРА НА РЕГИОНАЛНАТА ИМ ДИРЕКЦИЯ КОИТО БЯХА УВОЛНЕНИ ТОЧНО ЗАРАДИ ТОЗИ СЛУЧАЙ,А ЕДНА ОТ СЛУЖИТЕЛКИТЕ БЕШЕ ПРИНУДЕНА САМА ДА НАПУСНЕ! ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ,ЧЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ГНИЛА ОТВСЯКЪДЕ!ОТИДЕТЕ В КАРНОБАТ И ПРОВЕРЕТЕ ТАЗИ ГОСПОЖА ОТКЪДЕ ТРЪГНА И В МОМЕНТА КЪДЕ Е!СЪПРУГА И НЕ Е РАБОТИЛ ОТ СТО ГОДИНИ-ТРЪБИ ,ЧЕ Е ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ-САМО ДЕТО НЕ СЕ ЗНАЕ КЪДЕ МУ СА ЗЕМИТЕ!А,ПЪК АКО Е ВЗЕЛ И СУБСИДИИ ЗА ТОВА-ЕВАЛА!

29.07 2013 в 13:54

Крайно време е всички тези комисии да спрат да работят на принципа Гарван гарвану око не вади. Вместо да ни защитават от корупция, те я поощряват.