Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Тотю Младенов крил година злоупотребите на шефката на Агенцията по заетостта

Милен Енчев 12 септември 2013 в 22:25 19173 17

Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС
Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС

Социалният министър в кабинета на ГЕРБ Тотю Младенов цяла година е крил писмо от Брюксел, в което Европейската комисия сигнализира за злоупотребите на шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

Това съобщи днес вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. 

Тя получила информацията за писмото от Еврокомисията след встъпването си в длъжност с въпрос как се решават констатираните проблеми. Златанова тепърва ще се запознае лично с писмото, тъй като очаква да й бъде представено от Брюксел или от деловодството на министерството, обясни тя. Това, което й е известно, е, че оплакванията са за лошо отношение към бенефициенти от страна на директора на АЗ, както и немотивирано бавене на плащания.

Писмото е получено в социалното министерство веднага след разкритията през ноември миналата година, че депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова източва стотици хиляди от европрограми чрез фирма на майка си, а това става със съдействието на шефката на АЗ Камелия Лозанова.

Необичайно острото писмо от Брюксел веднага стана публична тайна и OFFNews още в първите дни на декември изпрати запитване до МТСП дали такова писмо е получавано и молба да ни бъде предоставено. Отговорът бе, че официално подобно писмо не е завеждано в деловодството.

Редакцията се свърза с тогавашния председател на социалната комисия на парламента, а сега министър на икономиката Драгомир Стойнев с молба той да изиска това писмо. Няколко дни по-късно г-н Стойнев обясни, че от социалното министерство са му отговорили същото като на нас - че такова писмо няма.

Вяра Петрова, заедно с Камелия Лозанова бяха привикани в парламентарната Комисия за конфликт на интереси, където Камелия Лозанова защити депутатката и се опита да излъже комисията, давайки й неточна информация.

Сценките бяха толкова грозни, че дори острието на БСП Мая Манолова коментира, че й е станало неудобно да разпитва Вяра Петрова и Камелия Лозанова.

Лозанова бе най-близкият човек на социалния министър Тотю Младенов. За да си общуват по-често тя дори се сдоби с апартамент в неговия вход. След като Младенов вече не е министър, близостта се прехвърли към организационния секретар на КТ "Подкрепа" Андрей Върбанов. Близостта й с КТ "Подкрепа", от чиито среди произхожда и бившия министър Тотю Младенов, бе причината Лозанова да бъде запазена и в новото правителство, въпреки ужасяващите резултати на ръководената от нея агенция.

Петрова пък беше дадена на комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) на Филип Златанов, който си водеше тефетрче с инструкции от И. Ф. кого да удари и кого не. В дните около смяната му Петрова бе оправдана, а скандалът с тефтерчето затули тази новина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!