Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мая Манолова: Чак ми стана неудобно да разпитвам Вяра Петрова

Нели Чолашка 30 ноември 2012 в 11:52 7114 13

Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
Мая Манолова. Снимка: БГНЕС

 

- Г-жо Манолова, какво обясниха пред комисията за борба с корупцията депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова и шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова?

- Това е първият пробив на БСП в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта. За първи път управляващите се съгласиха да бъде направена действителна проверка, включително и изслушване, на сигнал, който е подаден срещу хора от властта, срещу народен представител. Това, което им изяде главите е, че формално имаше неточност в първоначално подадения сигнал по отношение на фирмата на съпруга на Вяра Петрова. Оказа се обаче, че грешката е техническа, защото става дума за сдружение "Насърчаване на заетостта", което е собственост на майката на народния представител, а съпругът й е представляващ това сдружение. 

Вероятно и Вера Петрова, и особено шефката на Агенцията по заетостта бяха решили, че могат да ни заблудят, да излязат чисти от тази история, а ние да се окажем глупаците, които нещо не са разбрали и вдигат пушилка ей така без нищо.

- Затова ли толкова бързо комисията на Яне Янев се зае с този сигнал?

- Предполагам, че затова допуснаха разглеждане на сигнала в комисията. Тяхната самонадеяност им изяде главите. При положение, че Петрова е наясно с какво се занимава семейството ù, можеше да си спести това действие, при което обясняваше, че подадения от нас сигнал не е верен и че няма никакви основания за съмнения за конфликт на интереси и за злоупотреби. Не мога да преценя докъде стига нейната самонадеяност и откъде тръгват желанията за взаимно топене сред депутатите от ГЕРБ, но вторият много активен да бъде проведено това изслушване беше депутатът Димитър Бойчев от ГЕРБ-Бургас.  

Шефката на Агенцията по заетостта се опита да успи комисията с напоителна информация колко хора са обучени по нейните програми, колко фирми са се включили, колко са прозрачни правилата, как брилянтно се справят и как в подадения сигнал до комисията няма никаква истина, защото съпругът на народната представителка никога не бил сключвал договори с Агенцията по заетостта.

- Имаше ли промяна в поведението на двете жени, когато извадихте документите за сдружението на майката на Вяра Петрова?

- Ситуацията коренно се промени в  този момент. Тези документи показват, че сдружение без история, лицензирано за тези дейности през април 2012 г. от Камелия Лозанова, за няколко месеца е усвоило сума в размер на около 700 хил. лв. по различни програми. С такъв оборот по програма "Развитие на човешките ресурси" могат да се похвалят много малко общини, т.е. това сдружение е работило като една средно голяма община.

- И тогава какво обясниха Петрова и Лозанова?

- Цялата ситуация беше повече от неудобна. Единственият, който продължи да упорства има ли връзка между депутата и обучаващата организация, беше Димитър Бойчев от ГЕРБ. Те двете даваха уклончиви отговори. Тогава му дадох документите, за да спре да пита за очевидни неща.

Наистина конфузна ситуация, но може би конфузна за хора, които имат някаква мярка, защото шефката на Агенцията по заетостта ни най-малко не беше притеснена от всичко, което се случи. 

Всъщност в цялата тази история са паднали две глави - на шефа на бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев и на шефа на регионалното звено на Агенцията по заетостта Кольо Колев. Това е направено с цел да се заметат следите. По наша информация Камелия Лозанова се е държала брутално с тези хора. Първият е бил уволнен дисциплинарно, а вторият е бил принуден да подаде оставката. И Лозанова, и Петрова много се нахвърлиха срещу единия уволнен.

- А как си обяснявате атаките към Петрова от страна на депутат от ГЕРБ?

- Това наистина е доста озадачаващо. Има две обяснения - или те наистина са толкова нагли и толкова са си повярвали, че си мислят, че са недосегаеми и всеки гаф може да бъде заметен, или че не е лошо да си поразчистят сметките помежду си по региони, включително и по този начин. Не изключвам и комбинация между двете.   

- В хода на изслушването как се промениха обясненията на Петрова и Лозанова, когато извадихте данните за фирмата?

-  Първо говориха и двете и обясниха колко не сме в час. Лозанова обясни с апломб каква е дейността на нейната агенция и по повод на сигнала ще каже, че две сдружения са правили обучения, но те нямат нищо общо с посоченото в сигнала дружество и едно от сдруженията беше точно това сдружение "Насърчаване на заетостта".  

Попитах понесли ли са някакви санкции тези обучителни фирми, защото очевидно има нещо нередно да изпишеш 200 ваучера за обучение в разгара на туристическия сезон. Тя каза, че имало нарушения с непредадени в оригинал документи, заради което част от сумите не били изплатени.

Вяра Петрова спря да говори. Ние ù спестихме повече въпроси, какво да я питаме, тя работата беше ясна. На мен ми беше неудобно да я питам. 

Когато зададохме въпроси за двете уволнения и двете много активно започнаха да обясняват, че шефът на бюрото по труда бил уволняван три пъти от различни правителства и бил връщан три пъти. Лозанова обясни, че той бил в дисциплинарно производство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!