Рокади на върха в БТК

Милен Велчев постави брат си да надзирава Vivacom

Александра Маркарян 03 февруари 2015 в 17:55 16198 4

Надзорният съвет на Българската телекомуникационна компания е сменен. Промените, вписани днес в Търговския регистър, са направени на 27 януари от едноличния собственик на капитала на БТК "Вива Телеком България" ЕАД.

Управител на "Вива Телеком България" от няколко дни е Милен Велчев - финансов министър в кабинета "Сакскобургготски" и представител за България на съсобственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) "ВТБ Капитал".

От Надзора на БТК са освободени трима от членовете му, влезли в Съвета заедно с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев през юли 2013 г.: Александър Мороз, Владимир Александров Рангелов и Филип Харисън Гроуз. От досегашните членове е оставен единствено Стефано Дзупет. В Надзора остава и Владимир Пенков Пенков, който влезе в Съвета при отстраняването на Цветан Василев от него - през август 2014 г.

Владимир Пенков е бил член на Надзорния съвет на БТК от май 2008 г., когато в него влизат още настоящият директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян, Венислав Александров Йотов, Иван Любомиров Марков и Красимира Йорданова Стоянова. Пенков е освободен със стъпването на Цветан Василев в Надзора, през юли 2013 г.

В новия Надзорен съвет Милен Велчев е поставил брат си Георги Велчев, също представител на "ВТБ". Другите двама нови членове на НС са Майкъл Ърнест Тененбаум и Светослав Жоров Димитров. В Съвета остава и Стефано Дзупет.

Централата на "Вива Телеком България", собственост по документи на регистрираната в Люксембург "ИнтерВ Инвестмънт С.а р.л", е в сградата, където до преди да напусне България бяха офисите на Цветан Василев - на бул. "Цар Борис III" 159.

Досега за БТК се говореше в контекста на войната за контрола над телекомуникационната компания между Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски след разрива помежду им и срива на КТБ в средата на 2014 г.

За това говори и самият Василев в интервю за в. "Банкер" от 5 януари:

"Виваком" винаги е била от първостепенен интерес не само за освирепелия финансов благодетел на ДПС без доказани доходи и неговите съмишленици, но и за много други политически хиени в българската джунгла. След като не се поддадох на изнудването да прехвърля "Виваком" на тези кръгове, а прокуратурата си затвори очите за моя сигнал срещу рекетьорите, беше даден старт на прецизно подготвения сценарий срещу банката, който се разигра професионално.

...

Носят се слухове, че наточилите се за "Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании".

Цветан Василев заявява още, че софийският клон на "ВТБ Капитал" също се е поддал на нездрави влияния.

В друго интервю, за агенция "Новините", публикувано на 22 декември 2014 г., Василев казва:

"През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия. Мисля, че през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия.

...

Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г. Крайно удобно, официален отказ получих съвсем наскоро, след почти 6 месеца професионален театър, който целенасочено доведе до краха на КТБ АД. Опитът за превземане на "Виваком" чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!