Отстраниха най-близкия човек на Цветан Василев от управата на БТК

Александра Маркарян 10 март 2015 в 12:32 14281 5

Златозар Сурлеков

Снимка corpbank.bg

Златозар Сурлеков

Най-приближеният човек до Цветан Василев в управата на БТК Златозар Сурлеков е освободен от поста председател на Управителния съвет.

Това става ясно от извлечение от протокола от извънредно заседание на Надзорния съвет на компанията, проведено на 3 февруари и публикувано на 9 март в Търговския регистър.

Надзорният съвет на компанията е освободил Сурлеков и е отхвърлил предложението на негово място да бъде избрана Михаела Калайджиева.

Михаела Калайджиева е сестра на министъра по европейските въпроси при тройната коалиция Гергана Паси. Тя е дългогодишен директор на НУРТС (Национално управление "Радио и телевизионни станции", сега част от БТК), генерален секретар на Vivacom от 2008 г. до края на 2013 г.

Освен в Надзора на БТК, Златозар Сурлеков беше в Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев от септември 2000 г.

На заседанието са присъствали председелят на Надзорния съвет Владимир Пенков, новият член на НС Георги Велчев - брат на финансовия министър в кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев, Светослав Димитров, а чрез коферентна връзка са се включили Майкъл Тененбаум и Стефано Дзупет.

Имената на част от присъствалите на заседанието са засекретени, както и съдържанието и решението по първата точка от дневния ред.

Втората точка е освобождаване на Златозар Сурлеков от длъжност като член на Управителния съвет на БТК, а третата - изборът на Калайджиева на негово място в УС. Четвъртата точка е изборът на Георги Велчев за зам.-председател на Надзорния съвет на БТК.

Първата точка е одобрена с гласовете на Георги Велчев, Майкъл Таненбаум и Стефано Дзупет. "Против" са гласували Владимир Пенков и Светослав Димитров.

Изборът на Калайджиева е отхвърлен със следното гласуване: "против" са били Владимир Пенков, Светослав Димитров и Майкъл Тененбаум. "Въздържал се" са гласували Стефано Дзупет и Георги Велчев.

Георги Велчев е бил избран единодушно за зам.-председател на Надзорния съвет.

Георги Велчев бе избран за член на Надзорния съвет на 27 януари. Тогава от Надзора на БТК бяха освободени трима от членовете му, влезли заедно с мажоритарния собственик на БТК Цветан Василев (юли 2013 г.): Александър Мороз, Владимир Рангелов и Филип Гроуз. В НС бяха оставени Стефано Дзупет и Владимир Пенков, който влезе в Съвета при отстраняването на Цветан Василев през август 2014 г. Пенков е бил член на НС на БТК от май 2008 г., когато в него са още Левон Хампарцумян, Венислав Йотов, Иван Марков и Красимира  Стоянова. Пенков е освободен със стъпването на Цветан Василев в Надзора, през юли 2013 г.

Рокадите в Надзора на БТК бяха извършени едновременно с промени в ръководството на компанията, която е едноличен собственик на БТК (Vivacom) - "Вива Телеком България" ЕАД, и която е собственост на "ИнтерВ Инвестмънт С.а р.л", Люксембург.

На 27 януари Милен Велчев стана един управителите на "Вива Телеком България", а от управата бе отстранен Борис Статев. Сурлеков все още е в управата на "Вива Телеком България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови