Разследване на Би Би Си установи: Ружа Игнатова е плащала на Таки по 100 000 евро месечно, за да я пази

Криптокралицата е сред топ 10 на най-издирваните на ФБР, но има голяма вероятност да е ликвидирана от Аманатидис, защото е знаела прекалено много за него

OFFNews 03 юни 2024 в 12:54 10087 2

Ружа Игнатова

Снимка Shutterstock

Ружа Игнатова

Криптокралицата Ружа Игнатова, която няколко служби издирват без успех, е била свързана с Христофорос Аманатидис-Таки и дори му е плащала по 100 000 евро месечно, за да я пази.

Това разкрива разследване на Би Би Си, като медията е силно заинтересована от необикновената съдба на българката. Дали Игнатова се е радвала на откраднатите милиарди, или е била убита от същите хора, на които е било платено да я защитават?

Ружа Игнатова е родена в България, но е израснала в Германия. Завършва Оксфордския университет и прави успешна кариера в областта на финансите, преди да стартира криптовалутата OneCoin през 2014 г. Игнатова убеждава милиони хора по света да инвестират в OneCoin, като обещава да задмине огромната възвръщаемост, която виждат първите инвеститори в биткойн.

Но в действителност Игнатова, позната на мнозина като д-р Ружа, създава умело прикрита инвестиционна измама. През октомври 2017 г., когато разследващите от Германия и САЩ са по петите ѝ, Игнатова поема рано сутринта с полет на Ryanair от София към Атина и след това изчезва.

През изминалата година предаванията "Eye Investigations" на Би Би Си и "Panorama" се опитват да разберат повече за това какво се е случило с нея и дали изобщо е жива. Ключово за това е да се установи кой е бил нейният близък кръг.

Ричард Рейнхард, който започна разследването на OneCoin за американската данъчна служба заедно с ФБР, разказа за ключов персонаж, който разследващите никога досега не са назовавали публично.

Ричард Рейнхард пръв разкрива връзката на Ружа Игнатова с Таки.  Снимка: Би Би Си

Става дума за мъжа, на когото е възложена ролята да пази Игнатова - Христофорос Никос Аманатидис, известен като Таки.

"Казаха ни, че уж голям наркобос отговаря за физическата ѝ охрана. Таки се появяваше неведнъж, не беше като да е било еднократно. Това бе повтаряща се тема", разказва той в първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г.

През 2019 г. американски правителствени юристи обявиха, че ръководителят на охраната на Игнатова е бил основна фигура от българската организирана престъпност, без да го назоват.

"Разполагаме с доказателства, че един много значим, ако не и най-големият наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin - той е служил като лична охрана (на Ружа Игнатова)", каза помощник-адвокат.

Това е същият "ръководител на охраната", за когото друг адвокат на американското правителство заяви, че е "замесен в изчезването" на Игнатова ден по-рано.

Според Райнхард Ружа Игнатова е била много по-изтънчен престъпник, отколкото повечето хора си мислят.

"Това е като престъпник с бяла якичка, съчетан с наркотрафикант или мафиот на стероиди", казва той.

Тази теория се потвърждава от изтекли документи на Европол, които показват, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки. Твърди се, че Таки е използвал финансовата мрежа OneCoin за изпиране на приходи от трафик на наркотици.

В родната си България Таки има почти митичен статут - на Ел Чапо или Пабло Ескобар. Широко разпространени са подозренията, че той е ръководител на българската организирана престъпност и наркотрафикант. Той и съдружниците му са разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не са били подведени под отговорност.

"Таки е главата на мафията в България. Той е изключително влиятелен", казва бившият зам.-министър Иван Христанов, който през 2022 г. разследва твърденията, че Таки е ръководил престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители. - Таки е призрак. Никога няма да го видите. Само ще чуете за него. Той ви говори чрез други хора. Ако не го слушате, просто изчезвате. Единственият човек, който може да я (Игнатова) предпази от всички разследвания, включително на чужди агенции, беше Таки."

Смята се, че сега Таки живее в Дубай, където Игнатова купи луксозен пентхаус и където в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Макар да не е известно как Таки и Игнатова са се запознали и дали той е участвал в OneCoin от самото начало, многобройни източници твърдят, че те са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ. А един от българските източници на Би Би Си твърди, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за защита. Но изглежда, че има и други финансови връзки между Игнатова и Таки.

В документите на Европол се споменава за сложна сделка за продажба на парцел на българското черноморие, която свързва една от компаниите на Ружа Игнатова със съпругата на Таки. Полицейските документи са дадени на агенцията от бившия шпионин и съветник на криптокралицата Франк Шнайдер, който изчезва след това.

Според Шнайдер старата му шефка е работила с "мошеници" и "гангстери". Когато е интервюиран, Шнайдер е бил в дома му във Франция под домашен арест в очакване на екстрадиция в САЩ във връзка с измамата с OneCoin. Но все още не е готов да посочи конкретни имена.

"Няма да ви кажа кой, защото имам семейство... Това е наистина сериозна организирана престъпност", е категоричен обаче Шнайдер.

През 2022 г. разследващият журналист Димитър Стоянов и колегите му от разследващото издание bird.bg получават доклад, който е намерен в дома на убит български полицай. В документа информатор разказва подробно, че е чул зетя на Таки да казва в пияно състояние, че Ружа Игнатова е убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото ѝ е било разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Стоянов смята, че този разказ е "много, много възможен".

Автентичността на полицейския документ е потвърдена от българските власти, а множество криминални съдружници на Таки смятат за вярна теорията, че той я е убил, казва Стоянов.

Съдружници обясняват това с факта, че издирваната Игнатова се е превърнала в отговорност за Таки, който е искал да прекрати връзките си с измамата OneCoin. Сред тях е и Красимир Каменов-Къро, издирван от Интерпол по обвинения в убийство.

По думите на Стоянов Къро му казал, че е чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Ружа Игнатова и че когато Къро го е попитал дали трябва да го прави, Таки му отвърнал: "Не се притеснявай, тя е мъртва".

Къро твърди, че е разговарял с ЦРУ за Таки, включително по въпроса, че Таки е поръчал убийството на Игнатова. Източници, близки до Каменов, са потвърдили, че срещата се е състояла в края на 2022 г.

През май 2023 г. Къро е убит в дома си в Кейптаун заедно със съпругата си и още двама души, които са работили за него. Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но българският бивш зам.-министър Христанов смята, че убийството е свързано с Таки.

"Определени хора трябваше да бъдат отстранени, защото знаеха твърде много за Таки. Това беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на изявление: Бъдете внимателни с кого си имате работа ", смята той.

Издирваният с червена бюлетина от Интерпол Таки.   Снимка: Интерпол

След като публикува твърденията за убийството на Игнатова, журналистът Димитър Стоянов казва, че той и колегите му са се сблъскали със смъртни заплахи, което го е принудило да напусне временно България за четвърти път в кариерата си.

Той не твърди, че знае мотива за предполагаемото убийство, но имотните регистри показват, а и очевидци са му казали, че след изчезването на криптокралицата редица нейни имоти в България сега се използват от хора, свързани с Таки.

Таки никога не е бил арестуван заради твърденията, че е поръчал убийството на Игнатова. Тялото ѝ така и не е намерено, а разследващите казват, че нямат достатъчно доказателства, за да го обвинят.

Но бившият следовател от данъчната служба Ричард Рейнхард смята, че Игнатова вероятно е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, които да свързват смъртта ѝ с Таки, той смята, че това отговаря на начина, по който действат наркокартелите.

"Няма чест сред крадците... знаейки колко жестоки са картелите, ако (Таки) е смятал, че тя е заплаха за него..., вероятно е щял да я ликвидира, вместо да бъде хванат", казва Рейнхард.

През 2022 г. Игнатова е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани лица, където остава и до днес.

Имението на Ружа Игнатова, което сега се ползва от хора, близки до Таки.   Снимка: Би Би СИ

Възможно е слуховете за нейната смърт да са просто поредната брилянтна маневра, която да заблуди всички. Ако случаят е такъв, с напредването на годините за нея вероятно ще става все по-трудно да остане в неизвестност.

"В един момент става все едно Елвис Пресли да е все още жив... Всъщност това не е много вероятно", казва Христанов.

Според Рейнхард ФБР "не държи хората в списъка [на] десетте най-добри само за забавление". Но те биха премахнали някого само ако има "категорично доказателство", че е мъртъв. А предвид обстоятелствата, при Ружа Игнатова такива може би никога няма да има. А това означава, че поне засега изчезналата криптокралица остава издирвана жена.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1017

    2

    IvoIvo

    04.06 2024 в 12:14

    Бълха я ухапала....

    3500

    1

    опетков

    04.06 2024 в 10:01

    Един куп глупости и "вероятни събития", изтръскани на едно място и нищо достоверно. А най-голямата глупост, всъщност две, че Таки бил босът на мафията в България и същевременно бил личен телохранител на Ружа. Другото тъпо внушение пък, че въпросната полумангалка била много "изтънчена измамница", не била проста циганка. А балъци алчни за лесно забогатяване има много по света и не е необходима да си много "изтънчен", за да ги измамиш.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16