Анонимен план за сливане на НАП с Митниците отприщва контрабандата

Юлиан Христов Последна промяна на 24 октомври 2014 в 18:27 6155 6

Отприщване на контрабандата и невъзможност за ефективна борба с наркотрафика са само част от ефектите, до които може да доведе апокрифно разпространената по-рано през деня стратегия за сливане на НАП с Агенция "Митници". 

Проектът на стратегията няма автор. Министерството на финансите отрече да има нещо общо с подобен проект. Неведнъж обаче от ДПС и ГЕРБ са заявявали готовността си за изготвянето на подобна стратегия. По непотвърдена информация идеен двигател на проекта е Николай Попов, зам.-председател в КФН.

Плановете на авторите на проекта са новата мегаагенция да заработи от януари 2014 година, тоест в мандата на новото правителство. 

Според проекта на стратегията единната приходна агенция ще бъде структурирана, след като Националната агенция за приходите погълне митниците и стане "правоприемник на функциите, правомощията и митническите служители, както и на активите и пасивите на Агенция „Митници". Това на практика означава специфични митнически дейности да бъдат обезглавени. Въпреки че проектът предвижда запазване на дирекциите "Митнически режими и процедури", „Тарифна политика" и "Митническо разузнаване и разследване", за останалите структури на митническата администрация не се споменава нищо. В проекта нищо не се споменава за съдбата на дирекция "Акцизи", например, към която е отделът, отговарящ пряко за алкохола и цигарите - основно "перо" в контрабандата.

На фона на обезглавената ГДБОП не е ясно как новата мегаагенция ще се бори ефективно и в борбата с наркотрафика. Всъщност впечатление прави и фактът, че в концепцията думата граница не е спомената нито веднъж.  

Проектът вече беше наречен "КТБ-2" от социалиста Георги Кадиев. В коментар във Фейсбук той написа:

"Според концепцията всички митничари се преназначават в НАП (!), бизнес процесите им се "интегрират" в тези на НАП, преглед и промяна на законодателството, нови длъжностни характеристики /разбирай уволнения/. И понеже ще има протести, трябвало да се намерят "агенти на промяната", които да бъдат "гарантирани"! Т.е. предателите ще ги оставим на работа, другите - не. Това е план за унищожение на митниците. Просто и ясно. И план как да се срутят приходите. Образно казано, КТБ-2."

Пред OFFNews синдикалистът Пламен Велков обясни, вливането на митниците в НАП е равносилно на закриване на митническата администрация. Според него мястото на дейности като борбата с контрабандата и наркотрафика, които са специфични за митниците, остават под въпрос. "Това не са специфични дейности за НАП и не знам кой ще ги поеме", коментира той. 

Велков смята, че концепцията е плод на работата на работна група. "Щом Министерството на финансите отрича да е автор на проекта, аз не мисля, че и някоя партия ще седне да пише такива неща, въпреки че ГЕРБ обявиха, че това ще им е приоритет, това е писано по-дълго време и вероятно по него е работено няколко месеца. Знаете, че преди няколко месеца ДПС го лансира това нещо. А и самият начин, по който се разпространява - без автори, с това се цели да се скрие авторът", коментира още синдикалистът. 

Той припомни, че идеята се коментира от дълго време, но сега някой "услужливо" я е пуснал. Велков смята, че подобна концепция ще доведе до масови съкращения от администрацията в митниците, като се запази почти изцяло администрацията в НАП.

Миналата седмица синдикатите в митниците заплашиха с протести. Те разпространиха декларация срещу намеренията за евентуално вливане на ведомството в НАП. Оттам настояват плановете за такива промени да бъдат обсъдени с тях.

Министерство на финансите: Ние не сме автори на стратегията

По повод разпространявана в публичното пространство информация за подготвяно обединение на двете приходни администрации – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“, ви информираме следното:

Министерството на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на двете приходни агенции – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Решение за създаване на обединена приходна агенция е извън правомощията на служебното правителство.

Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация със всички заинтересовани страни. За реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ. Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2014 в 09:51

Ако наистина идеен двигател на проекта е Николай Попов, зам.-председател в КФН, той нищо добро не може да предложи. Познавам го лично докато беше шеф на ГДД и твърдя, че по-голямо политическо мекере от него няма. Царски плазмодий, дето уволняваше и назначаваше всеки, който му посочеха от партията на глупавия ни дедо "цар".

27.10 2014 в 14:15

до sdg:
"Чакайте да видим,дали въобще ще има такова нещо,и ако има,да видим как ще заработи." - То като отиде коня в ряката... Като знам как се правят "реформите" в България... Всичко се прави, за да се симулира дейност и активност, а после всичко носим последствията.

25.10 2014 в 19:00

Бойко се връща, нима толкова кратко помните? Сега ще ни го стовари на главите, спокойно :-(

25.10 2014 в 14:15

Тези статии превантивно ли се пускат в пространството?
Излизат някакви "експерти",и започват да ни обясняват колко щяло да бъде лошо,как всичко щяло да пропадне.Но нито са видели дали работи тази система или не,те вече са против нея.
Ама това ама онова.Чакайте да видим,дали въобще ще има такова нещо,и ако има,да видим как ще заработи.Иначе оставам с убеждението че се пазят едни места в администрацията,но иначе се реве за реформи!!!

25.10 2014 в 13:38

Значи,колкото по-мега агенция,толкова по-мини такава.Като ефективност,дейност и резултати.
Безбройни,тунеядни админастративни структури има в България.Почти не остана сфера от живота на човека,за която да няма АГЕНЦИЯ.Нещо да се е променило за добро!?
Корупцията е факторът за невървежа."Дай ми ти на мене Солунската митница......"Нарко канали,контрабандни такива,крадени коли,измами по ДДС,акцизи,каргото...КОЙ?Досегашните НАП и Митници,под чадър...на политици.
Ако и да"слеете"НАП,Митници,МВР,МО....в една"мега"Агенция-все тая.Корупцията,алчността,престъпността,до сега,с администрация,не сте преборили,многоумници!

24.10 2014 в 23:38

Кой ???
 
X