Анонимен план за сливане на НАП с Митниците отприщва контрабандата

Юлиан Христов 24 октомври 2014 в 18:27 6839 6

Отприщване на контрабандата и невъзможност за ефективна борба с наркотрафика са само част от ефектите, до които може да доведе апокрифно разпространената по-рано през деня стратегия за сливане на НАП с Агенция "Митници". 

Проектът на стратегията няма автор. Министерството на финансите отрече да има нещо общо с подобен проект. Неведнъж обаче от ДПС и ГЕРБ са заявявали готовността си за изготвянето на подобна стратегия. По непотвърдена информация идеен двигател на проекта е Николай Попов, зам.-председател в КФН.

Плановете на авторите на проекта са новата мегаагенция да заработи от януари 2014 година, тоест в мандата на новото правителство. 

Според проекта на стратегията единната приходна агенция ще бъде структурирана, след като Националната агенция за приходите погълне митниците и стане "правоприемник на функциите, правомощията и митническите служители, както и на активите и пасивите на Агенция „Митници". Това на практика означава специфични митнически дейности да бъдат обезглавени. Въпреки че проектът предвижда запазване на дирекциите "Митнически режими и процедури", „Тарифна политика" и "Митническо разузнаване и разследване", за останалите структури на митническата администрация не се споменава нищо. В проекта нищо не се споменава за съдбата на дирекция "Акцизи", например, към която е отделът, отговарящ пряко за алкохола и цигарите - основно "перо" в контрабандата.

На фона на обезглавената ГДБОП не е ясно как новата мегаагенция ще се бори ефективно и в борбата с наркотрафика. Всъщност впечатление прави и фактът, че в концепцията думата граница не е спомената нито веднъж.  

Проектът вече беше наречен "КТБ-2" от социалиста Георги Кадиев. В коментар във Фейсбук той написа:

"Според концепцията всички митничари се преназначават в НАП (!), бизнес процесите им се "интегрират" в тези на НАП, преглед и промяна на законодателството, нови длъжностни характеристики /разбирай уволнения/. И понеже ще има протести, трябвало да се намерят "агенти на промяната", които да бъдат "гарантирани"! Т.е. предателите ще ги оставим на работа, другите - не. Това е план за унищожение на митниците. Просто и ясно. И план как да се срутят приходите. Образно казано, КТБ-2."

Пред OFFNews синдикалистът Пламен Велков обясни, вливането на митниците в НАП е равносилно на закриване на митническата администрация. Според него мястото на дейности като борбата с контрабандата и наркотрафика, които са специфични за митниците, остават под въпрос. "Това не са специфични дейности за НАП и не знам кой ще ги поеме", коментира той. 

Велков смята, че концепцията е плод на работата на работна група. "Щом Министерството на финансите отрича да е автор на проекта, аз не мисля, че и някоя партия ще седне да пише такива неща, въпреки че ГЕРБ обявиха, че това ще им е приоритет, това е писано по-дълго време и вероятно по него е работено няколко месеца. Знаете, че преди няколко месеца ДПС го лансира това нещо. А и самият начин, по който се разпространява - без автори, с това се цели да се скрие авторът", коментира още синдикалистът. 

Той припомни, че идеята се коментира от дълго време, но сега някой "услужливо" я е пуснал. Велков смята, че подобна концепция ще доведе до масови съкращения от администрацията в митниците, като се запази почти изцяло администрацията в НАП.

Миналата седмица синдикатите в митниците заплашиха с протести. Те разпространиха декларация срещу намеренията за евентуално вливане на ведомството в НАП. Оттам настояват плановете за такива промени да бъдат обсъдени с тях.

Министерство на финансите: Ние не сме автори на стратегията

По повод разпространявана в публичното пространство информация за подготвяно обединение на двете приходни администрации – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“, ви информираме следното:

Министерството на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на двете приходни агенции – Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Решение за създаване на обединена приходна агенция е извън правомощията на служебното правителство.

Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация със всички заинтересовани страни. За реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ. Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови