Луксозните играчки на държавните мъже

Марин Николов 24 януари 2017 в 07:25 15260 7

Държавните и общинските администрации имат нужда от автомобили. Винаги е било така и е напълно нормално данъкоплатците да поемат и този разход. Проблемите започват, когато масово чиновниците изготвят така обществените поръчки, че на изискванията да отговори точно определен модел автомобил. И най-често това са най-луксозните и най-скъпите модели. Въпреки публичните скандали по такива случаи практиката продължава.

Вероятно не са останали българи, които да не си спомнят скандала с неоправдано скъпите и луксозни коли на кметовете на знайни и незнайни общини в България. За него разказа екипът на „Разследване” по Нова телевизия. (1)

Годината е 2015-а. В Несебър кметът Николай Димитров кара втори мандат и… лимузина за 184 000 лв. Средно толкова струват два двустайни апартамента в София.

В Балчик кметът Николай Ангелов държи здраво кожения волан на поръчков автомобил, клас „Дипломат” за 150 000 лв. Срещу тази сума може да си позволи и да сменя предавките направо от кормилото. Кметът е купил и моторна лодка без мачта и платна за ветроходния клуб.

Седемте хиляди жители на Община Неделино са купили на кмета Стоян Беширов марков джип за 130 000 лв. В Община Хитрино живеят около 6000 щедри българи. Те дарили кмета си Нуридин Исмаил с чисто нова лимузина за 112 хиляди лева.

МОРАЛЪТ КАТО РАЗТЕГЛИВО ПОНЯТИЕ

„Въобще не смятам, че е неморално”, това казва рекордьорът по цена на служебен автомобил – кметът на Община Балчик Николай Ангелов. Той се вози в луксозно БМВ за 150 000 лв., с мощност от над 310 конски сили. Поръчката е направена по точно определени спецификации, на които отговаря само един модел на престижната германска марка.

На кмета му трябвала такава кола, за да изглежда убедителен на важни делови срещи, обяснява самият той.

Дали бившият кмет на Лондон Борис Джонсън беше по-малко убедителен? Виждахме го да кара колело в компанията на актьора и ексгубернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер, а също и с бившия кмет на Джакарта и настоящ президент на Индонезия Джоко Уидодо. Но моралът е разтегливо понятие. Законът не наказва за неморалност.

КАК КМЕТОВЕТЕ ЗАОБИКАЛЯТ
ЗАКОНА И СИ ИЗБИРАТ КОЛИ

Схемата е, че повечето от поръчките са много конкретни и специфични. Красноречив пример за начина, по който кметовете в България си избират коли, е случаят в Община Завет (2) – поръчката за кола на кмета тук налага машината да е с дължина 4750 мм, широчина 2013 мм и обем на багажника 550 л. Не е посочена само конкретната марка.

Тя „изненадващо” ще стане ясна след конкурса. А конкурсът не поднася изненади. Лукс за 110 000 лв. от джоба ни.

Още по-лошото е, че и да се докаже, че има нарушение в поръчката, санкцията е минимална. Както каза по този повод вицепремиерът Томислав Дончев:

„Ако се докаже нарушение на Закона за обществените поръчки, глобата за кметовете ще е по 1500 лв.“

Този вид обществени поръчки имат още една черта – много са устойчиви във времето като схема. Повтарят се и повтарят къде ли не. Дори и един от тези случаи да бъде осветен в медиите, само дни по-късно на друго място се появява подобен.

СЪС СКЪП ДЖИП В ПЛАНИНАТА

Само няколко месеца след скандала със скъпите автомобили на кметовете дойде новината за джиповете от висок клас и цена за горските предприятия в Смолян, Габрово, Благоевград и Сливен. 4 от 6-те големи предприятия, отговорни за горите по райони в страната, се сдобиха с луксозни джипове за по около 200 000 лева всеки. В изискванията на поръчката на предприятието в Габрово например е включен и критерият за задължително наличие на кожен салон с климатизирани седалки за предните места. А в Смолян изискват и монитори за задните места, и паркинг сензори с камера за обратно виждане.

„Джиповете са за скъп ловен туризъм”, обясни министърът за земеделието Десислава Танева.

Тя подчерта, че няма да спре обществените поръчки на горските предприятия. Ловната дейност била доходоносен бизнес за предприятията и луксозните джипове са добро условие за нея, обясниха държавниците. Малко по-късно offnews.bg разкри и връзка между власт и бизнес (3) – че всички поръчки за скъпи джипове, и то на максималната възможна цена, са спечелени от фирма на съученик на земеделския министър Десислава Танева от Сливен. От Министерството отричат за връзка, но пък поръчките се изпълняват. Други обаче – не. Например скъп джип със спецификация едно към едно с конкретен модел на БМВ в Габрово не е доставен, защото не е избран. А не е избран, защото на конкурса не се явила нито една фирма.

Скандалът с горските и колите им позатихна в края на 2015 г. В началото на следващата година обаче се появи нова поръчка, която „уж“ бе спряна заради нарушения в закона.

ЕДИН ДИРЕКТОР И ЕДИН „ЛЕКСУС“

Поръчката е за скъпа хибридна кола, но под наем – с държавни пари – 72 000 лв. годишно. Горските от Северно-централното държавно предприятие в Габрово са обявили поръчката още в края на 2015 година на сайта си. Не е обявена другаде, защото по закон се води малка – за под 66 000 лв. Доставка на употребяван автомобил под наем (4)– нищо особено на пръв поглед. Четем обаче сумата – 60 000 лв. без ДДС. С ДДС това са 72 000 лв. държавни пари от джоба ни само за година – за една кола. Четем и изискванията – търси се бензино-електрически пълен хибрид над 220 конски сили, с куп големи и малки екстри, които насочват към конкретна марка и модел. Ясно предопределена кола, още преди официално да изберат доставчика x – хибриден „Лексус”.

Още през зимата, дни след като горското пуска публична покана за кандидатите, интернет медия пише статия за поръчката, а след това горските я свалят от страницата си. В нарушение на закона 7 месеца те държат в сянка резултата – взели ли са колата, или са спрели поръчката. Директорът на директорите на горските стопанства в Северноцентралния район Иван Недков заявява, че поръчката е оттеглена със заповед – нищо, че никъде не е публикувана. Пред Нова телевизия той отрича да кара служебен хибриден автомобил „Лексус”. Няколко дни по-рано обаче точно този автомобил е заснет паркиран пред Северноцентралното предприятие ДП в Габрово, където Недков е директор. Кадрите го показват зад волана, как паркира пред дома на свои близки и излиза от колата. Засечен е и на паркинг в Габрово до спрелия хибрид. Заснет е и в друг ден отново да кара лексуса из града – пътува с него и към имота си в близко село.

Веднага след това липсващата информация за поръчката в интернет отново се появява на страницата на предприятието. Вече има и заповед за прекратяване, подписана от Недков – кола нямало да се взима, бил нарушен принципът на конкуренция в Закона за обществените поръчки.

Файловете в сайта обаче съдържат в себе си електронна информация – кога и на чий компютър са съставени. Метаданните на файла показват, че появилата се заповед на Недков за спиране на поръчката е създадена като файл не преди 7 месеца, както би следвало, а едва няколко дни по-рано – на 1 юли, точно след едно от посещенията на екипа на Нова телевизия в Габрово. Друг файл от документацията – бланка за договор за наем за колата от ноември, е съставен не от горските, а в голяма габровска фирма за търговия с коли. Името на фирмата излиза на екрана като автор на файла. То е изписано и върху регистрационния номер на хибридния автомобил, който директорът скри, че кара.

Този разказ за колите и лукса на държавна или общинска издръжка би могъл да продължи с още истории – все свежи и цветни примери. Едно е важно – желанието за лукс понякога излиза твърде скъпо на всички ни.


1 https://goo.gl/tRb68k


2 Възлагане на обществена поръчка за услуга: „Доставка на лек автомобил за нуждите на Община Завет” -https://goo.gl/j3JccE, https://goo.gl/eb8qKY


3 https://goo.gl/l4Rg5p

4 „Доставка на МПС втора употреба за нуждите на Община Габрово, https://goo.gl/tSGL5

________

Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2016", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

7

косата

25.01 2017 в 12:36

Човешката наглост на мутрите, които си имат държава не знае граници ... Докога ще ги търпим?

17439

2

мнение от IP

24.01 2017 в 08:28

Не разчитам на морал. Ще гласувам за този, който предложи промяна за обществените поръчки. Още ми е пресно учудването, че изработване на сайт, за който се плаща окоо 1000 лв струва 42000. Може ли OFFnews да ни разкаже нещо за тази уникална разработка?

29585

1

Izalina

24.01 2017 в 07:52

Меткаме през ден хилядарки през терасите, само да ни звъннат; возим си управата в каляски за шестцифрени суми дори в най-малките населени места, всяка трета слушалка(и пр.) е ай- ...

Да не съм чула 'мрън' за благосъстоянието на българина.
/Нито пък за менталното му здраве/