Кремъл финтира Европа: Ще брои Южен поток за част от стар газопровод

Владимир Йончев Последна промяна на 26 септември 2014 в 20:53 23216 32

Южен поток

Снимка Булфото

Тържествената първа заварка на "Южен поток", преди той да бъде спрян от Европейската комисия

Кремъл е измислил начин, за да финтира забраната на Европейския съюз за строежа на "Южен поток" на българска територия.

Разкритието за готвения план беше направено от Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския болк в предаването "Очи в очи" на Би Ти Ви. OFFNews обаче се сдоби с проекта на документа, който описва как да стане това.

Подписването му е насрочено за понеделник, а в неделя българска делегация лети за Москва, за да подпише спуснатия от Русия проект, научи OFFNews.

Документът е Допълнение 15 към договора от 1998 г. за транспортиране на газ между Русия и България. По завоалиран начин той въвежда машина на времето, благодарение на която новата тръба на "Южен поток" ще бъде обявена за част от старата национална газопреносна мрежа на България и така ще бъде заобиколена забраната на Третия енергиен пакет.

Каква е схемата?

Третият енергиен пакет изисква всеки газопровод на територия на европейска страна да предостави 50% от обема си на трети страни при поискване.

Правителството на Орешарски раздели "Южен поток" на морска и сухоземна част. Морската е извън юрисдикцията на европейското законодателство, защото не минава през територията на европейска страна.

За сухоземната обаче досега се твърдеше, че ще се прави при стриктно спазване на Третия енергиен пакет.

Врътката в предложеното от Русия "Допълнение 15" е, че новият "Южен поток" се вписва като част от съществуващата газопреносна мрежа на България, което също е изключена от ограниченията на европейската директива.

В документа като "владелец и оператор" на транзитния газопровод е посочена българската фирма "Българтрансгаз" ЕАД. Така хем Русия запазва собствеността си върху тръбата, хем за пред Европа тя ще се брои за българска.

С "Допълнение 15" е финтирана и забраната на бившия премиер Пламен Орешарски БЕХ да сключва договори за "Южен поток". Споразумението се сключва с "Булгартрансгаз", на което Орешарски не е наложил изрична забрана.

Кой подписва?

Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок са изпратили писмо до служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов с настояване да разпростре забраната си за подписване на договори по "Южен поток" и над "Булгартансгаз". Двамата настояват за отговор има ли командирована делегация на "Булгартнасгаз" в Москва и с какъв мандат.

Именно след разкритията на Димитров и Славов за опитите на предишния кабинет да заобиколи европейското законодателство, ЕС стартира наказателна мярка.

Текстът на "Допълнение 15" е изпратен на България на 18.07.2014 г. В него дори са описано какви решения трябва да вземе българския ДКЕВР, за да удовлетвори интересите на Москва. Съмнения, че те са уредени очевидно няма - в документа са оставени празни места там където трябва да се запише ноера и датата на нужното решение.

Схемата вероятно е измислена отдавна, защото е подсигурена от друг документ от края на 2013 г. На 5 ноември 2013 г. ДКЕВР вмъква една алинея в Наредба 4 за присъединяване на газопреносните и газоразпределителните мрежи, която отваря пътя към последващите руски планове.

Последствията

Ако планът се осъществи ще последват огромни санкции и тежко компрометиране на българската държава като партньор. Възможно е да се стигне до спиране на всички оперативни програми, каза Мартин Димитров пред OFFNews. България в момента е в действаща наказателна процедура по "Южен поток". Когато не се съобразиш с такава наказателна процедура и направиш подобен сценарий е възможно спиране на всички европейски фондове.

Основната идея е да се заобиколи забраната на Европейската комисия да се строи този газопровод в нарушение на Третия енергиен пакет, обясни Петър Славов. Това, което са измислили хората, готвили тоя проект е следното: Да разбият на парчета "Южен поток" и да кажат - една част минава през морето. Тя е руска и не е част от Европа. Другата част, която минава през територията на България, ще я присъединим към съществуващата транспортна мрежа на "Булгартрансгаз" и така новата тръба ще стане част от старата тръба, която е съществуваща, урегулирана и към която като национална тръба пак няма да се прилага Третия енергиен пакет.

Накрая ще се получи, че имаме международен газопровод, по който ще си тече монополно газ от само един източник от Русия. България ще е с тежко нарушен национален интерес, без да има възможност за конкуренция и допълнителен трансфер на друг газ, включително и собствен. И най-вероятно ще бъде с една тежка наказателна процедура с огромни санкции на дневна база, които Европа ще наложи на българския данъкоплатец, заради поведението на група държавни чиновници, каза Славов.

Измененията в Наредба 4 в края на 2013 г. очевидно са направени, за да може да бъде заобиколена европейската забрана, смята Мартин Димитров.

Когато направихме разкритията за разбиването на "Южен поток" на морски и сухоземен газопровод, очевидно това се е правело, за да се реализира този план. Но явно това е било само половината част от истината. Втората част излиза сега наяве, коментира Славов. Според него има още 2 обезпокоителни неща - че се казва "Южен поток - България е заявил присъединяване на бъдещия газопровод към съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз". Т.е. не е ясно дали вече няма нещо подписано между тия страни и този или някой следващ кабинет да бере ядовете на това нещо.

Другото обезпокоително нещо е, че в пратения от Русия текст се цитира решение на националния ни регулатор ДКЕВР, като е оставен празно място за номера на решението, но се казва, че решението е, че одобрява това присъединяване. От Москва са им казали какво да направят, само са оставили точка да впишат датата, коментира Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2014 в 15:56

мухоебец, цените петрола се отразяват на руската икономика повече от колкото на американската защото е в по-голямата си част (над 50%) се състои от експорт на суровини, докато за американската икономика това не е валидно.

11.12 2014 в 15:41

Защо бе ваща мама форумни тъпаци си мислите, че цените на суровия петрол се отразяват само на руската икономика?
Да не би фирмите в Тексас да са застраховани от фалит?
Тъпанари.

08.10 2014 в 12:41

"кремъл" може да финтира само себе си , като се нае..бе отзад...сам.

03.10 2014 в 00:34

българските хуйловци остават бели полета в които да се допълни, Хуйло нареди така, Хуйло нареди онака........, да, ама не, в Европа не пасат трева хуйловщините не минават.........

30.09 2014 в 17:08

Формалният Птепъни-камък е предоставянето на 50% от капацитета на тръбата на "трети".
Ала, бала.
Погледнете откъде ще тръгва тръбата.
А сега кажете, от къде ще се вземе "третият" там?

29.09 2014 в 01:09

В резултат на големия добив на газ в Щатите междунариодната му цена се срина, което докара Кремъл до паника. Същото става и нефта - индийски гуру по цените на горивата предрече, че барел нефт може да слезе до $30. Ако това стане Путлер, ще трябва да скочи в Москва река завързан с въже за барел нефт. Иначе Южен Оток е едно голямоп недоразумение, от което България няма никаква необходимост.

28.09 2014 в 13:25

Продължавам да си мисля че вкарването на тръбата на ЮП е дпобре за Бг, защото, няма да има строителство,няма да има нови плащания, няма да има отчуждавания и все дуги от сорта.
А на Мартин Димитров който иска да се изкара по католик от папата, какво да кажа, прекален светец и богу не е драг. В желанието си да се докара пред хамерикосите ще ни извади очите

27.09 2014 в 19:50

Строго секретно КАА/08.113
Москва, 2.04.1947 г.
Инструкция НК/003 47

В сградата на посолството да не се приемат местни ин¬форматори. Срещите да се организират от наши специални служ¬би на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби.
Да не се допуска контакт между нашата войска и цивилни лица от страната. Забраняват се посещения на местни лица от нашия офицерски състав, контакт на войници с местни жени или на войници с войници от страната и нашата войска.
Да се ускори ликвидирането на граждани, които участват или симпатизират на партии и организации отпреди войната и възстановили се след нея без нашето съгласие. Да се използват за тази цел всички конфликти и недоразумения между тях, а съ¬що така и въоръжена опозиция.
В политическите репресии да се използват войници от армията (възстановена на наша територия) и след това да се ликвидират тези войници.
Да се ускори съединяването на всички социалистически партии в една – комунистическа, като всички водачи на тази пар¬тия да бъдат предварително утвърдени от органите на нашите специални служби.
Да се обединят всички младежки организации в една -комсомолска – с водачи, утвърдени от нашите служби. Преди обединяването да се ликвидират всички водачи на бивши юно-шески и младежки организации.
Делегатите на партийните конгреси да нямат мандат след конгреса. Да се елиминират делегатите, които са активни. За все¬ки следващ конгрес да се избират делегати, утвърдени от наши¬те служби.
Да се прави системно разследване на хора – добри орга¬низатори и специалисти, които са популярни. Тези хора да се привличат към нас, а ако откажат – да не се допускат до ръко-водни длъжности.
Да се организира всички държавни служители, освен ми¬лиционери и миньори, да получават ниски заплати. Това специ¬ално да се отнася до здравните служби, съдебно-изпълнителс-ките служби, просветата и културата.
10. Към всички органи на властта и всички значителни за¬води да се включат хора, които сътрудничат на КГБ. Това да се осъществява без знанието на държавните местни власти.
11. Да се обърне внимание на печатната преса да не цитира сумарни количества и видове на стоки, които се изпращат в СССР. Да се посочва, че това е обменна търговия.
12. Местните власти да не издават на купувачите на земя, къщи и парцели нотариални актове, а актове за получаване.
13. Да се приложи такава специална икономическа полити¬ка към частното селско стопанство, че то да бъде с ниска прои¬зводителност и неефективно. При втория етап да се започне ко¬лективизация на селското стопанство. Ако се появи силна опо¬зиция, да се намали доставката на средствата за производство и се увеличат данъците към държавата. Ако и това няма ефект, то селското стопанство да се доведе до състояние да не може да изхранва държавата и да разчита на внос на храна.
14. Да се формулират всички закони, укази и разпоредби за организация, икономика и право така, че да не се дава точно и прецизно тълкуване (с изключение на военните).
15. За всеки проблем да се създават комисии, съвети, инст¬рукции и т. н. така, че никои от тях да няма право на окончател¬но решение без консултации с останалите.
16. Самоуправляващите органи на заводите да не могат да имат влияние върху дейността и развитието на предприятието. Те могат да се занимават само с изпълнение на полученото за¬дание.
17. Профсъюзите не могат да имат противоречия с разпо¬режданията на дирекцията. Да се натоварят профсъюзите с дру¬ги задължения – организиране на почивка, просвета, културни и други развлечения, екскурзии, разпределяне на дефицитни сто¬ки и потвърждаване на мнения и характеристики от политичес¬ките власти.
18. Да се авансират само такива сътрудници и началници, които образцово изпълняват получените служебни задания, но без склонност към анализ на проблемите извън заданията.
19. На всички отговорни ръководители на партийни, дър¬жавни и стопански дейности да се създадат условия, които да ги компрометират в очите на подчинените им, като се изключва възможността да се върнат в средата, от която са излезли.
20. Офицерският кадър от местната армия може да получи отговорни длъжности само при условие, че там има наши сът¬рудници от КГБ.
21. Да се организира специален надзор за количеството му¬ниции за всички видове оръжие на всеки арсенал. Учение с бой¬ни патрони да се прави само при строг контрол.
22. Да се обхванат под специален надзор всички лаборато¬рии към НИИ (научно-изследователски институти – бел. ред.).
Да се обръща специално внимание на всички изобрета¬тели и рационализатори, като всички по-важни изобретения и предложения да се регистрират в нашите централи. До реализа¬ция да се допускат само изобретения, засягащи експлоатацията на минното дело. Важните изобретения да се продават в чужби¬на. Да не се допуска до публикация стойността на изобретение¬то.
Системно да се нарушава графикът на транспорта в стра¬ната (с изключение на нашия специален транспорт).
Да се провеждат симпозиуми и конференции и да се за¬писват предложенията и докладите, като се регистрират док¬ладчиците, но за реализацията да се спазва само нашата инст-рукция.
Да се популяризират интервюта с работници за актуал¬ни производствени проблеми, като се критикува безпорядъкът, но не трябва да се ликвидират причините за тези проблеми.
Всички обръщения към народа от официални служите¬ли и водачи да обхващат исторически и народни акценти, но да не се проповядва дух на обединение на целия народ.
Да се обърне внимание на всички новостроящи се гра¬дове и квартали да не се изгражда друг освен главен водопро¬вод. Всички стари кладенци и локални водопроводи да се ликви¬дират систематично.
При модернизиране и разширение на заводите да се оси¬гури изтичането на замърсени води да става в реки, които могат да бъдат резерв за питейна вода.
В новостроящите се апартаменти и къщи, а така също и при възстановяване да не се строят помещения за запасяване с хранителни стоки и за отглеждане на животни.
Частните работници и предприятия да се снабдяват с лошокачествени суровини и оборудване, което да осигурява про¬изводството на лошокачествена продукция на цени, по-високи от държавните.
Да се създадат условия за максимално развитие на ад¬министрацията по всички нива – районни, общински, градски.
Може да се допуска критика на администрацията, но това да не влияе на нейното намаляване или по-прецизна работа.
Да се контролира само изпълнение на плана на предп¬риятия, произвеждащи суровини и други производства, включе¬ни в нашата инструкция. Забранено е изпълнението на плана за продукти и стоки за вътрешния пазар.
Специално да се наблюдава църквата, като се създават условия и програми за обучение на младежта за наслагване на омраза към нея. Специален контрол да се упражнява над цър-ковните печатници, библиотеки, архиви, проповеди и т. н.
От всички основни, професионални и средни училища да се уволняват учителите, които имат голям авторитет и се пол¬зват с уважение от учениците и населението. На тяхно място да се назначат нови. Учебните програми да се направят така, че да се прекъсва връзката между изучаваните предмети. Да се огра¬ничи производството на учебни помагала. Да се премахне изу¬чаването в средните училища на латински, гръцки, обща фило¬софия, логика, генетика.
По история да не се обяснява какво са правили царете за доброто на страната, а да се изтъкват тиранията и борбата на потискания народ. В професионалното обучение да се набляга на тясната специализация.
Да се организират държавни митинги при годишнини на борбата против завоевателите (с изключение на руснаците), като се подчертава борбата срещу германците, а преди всичко борбата за социализъм.
Забранява се да се поместват в средствата за информа¬ция и издаваните книги данни за местни хора, живели в Русия преди революцията и по време на Втората световна война.
Ако се възстановят или създадат организации, които под¬държат дружбата със СССР, но се опитват да контролират дей¬ността на държавните органи – да се обвинят в шовинизъм и на¬ционализъм (нашите действия са независими от органите на дър¬жавата). Начин на действие: унищожаване на нашите гробища и паметници, публикуване и размножаване на позиви, в които се осмива руският народ, руската култура и договорите между СССР и страната. Към тази пропаганда да се ангажират граждани от страната и да се използва съществуващата ненавист към СССР
Да се прояви грижа за строителството на пътища и мос¬тове, за да са готови при налагаща се интервенция така, че на¬шите войски най-бързо и от всички посоки да се придвижат до центровете на опозиционните сили.
Да се арестуват всички политически противници. Специ¬ално да се преследват противниците, които имат авторитет сред населението. Да се ликвидират всички политически противници и след това да се обвинят в тежки криминални престъпления.
Да не се допуска реабилитация на хора, съдени на поли¬тически процеси. Ако се наложи такава да се допусне, но при условие, че това е съдебна грешка, без започване на разследване и обвиняване на виновните за съдебното решение.
Не може да се изправят пред съд хора с длъжности, да¬дени от партията – независимо че тези хора са виновни за ико¬номически загуби и са мразени от подчинените си. В драматич¬ни ситуации трябва да се преместват на друга равностойна или по-висока длъжност в друга област или град. В крайни ситуации тези хора да се назначават на неначалническа служба, като се използват за кадрови резерв за друго време.
За хора, които не са съгласувани от нашите специални служби, може да се публикуват съдебни процеси (специално това се отнася за кадри от армията, генерални директори, минист¬ри), в които се обвиняват в дейности против народа, социализ¬ма, индустриализацията. Това ще увеличи подозрителността и ще мобилизира работническата класа.
Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация.
Да се проявява постоянна грижа за систематически под¬бор за висшите институти на хора, които произхождат от най-ниската категория от населението или незаинтересувани профе¬сионално хора, стремящи се само към диплома.”

27.09 2014 в 12:26

Абе още не можете да разберете ,че американците имат интерес да не се строй южен поток ,за да си продават скъпия шистов газ,за тва идваха тримата конгресмени в бг.,не че за нас не е изгодно ,защо какъв е проблема бе ,една тръба да минава кво толко има тва дето ни баламосват ,че уш да сме независими от руския газ ,ама ти бай ганьо нямаш нищо бе как да си независим то Америка зависи от Китай бай ганьо ще е па независим ,а в Европа сме за да ни оправляват територията не че много им дреме за нас и да ни помагат,те имат интерес да сме зле за да ходим да им берем ягодите в англия гроздето в италия и т.н за смешни пари да ни искарат душата ,тва са кръвопиици пиявици ,дето само гледат да смучат те мразат православните повече от мюсолманите и негрите ,нищо хубаво няма да видим от тоя запад,брюкселски разбоиници на едро,само си гледат интересите и друго нищо не ги интересува,не им пука че умират невинни в сиря ирак и украйна само за фалшива демокрация говорат и за цялоста на украйна а за масовите гробове дето намират в последните дни на цивилни от фашистите украинци никой нищо не говори,важното е да искарат Русия виновна да я учернят и Путин ,ама хората гледат и преценяват кой какъв е .