Кремъл финтира Европа: Ще брои Южен поток за част от стар газопровод

Владимир Йончев 26 септември 2014 в 20:53 23677 32

Южен поток

Снимка Булфото

Тържествената първа заварка на "Южен поток", преди той да бъде спрян от Европейската комисия

Кремъл е измислил начин, за да финтира забраната на Европейския съюз за строежа на "Южен поток" на българска територия.

Разкритието за готвения план беше направено от Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския болк в предаването "Очи в очи" на Би Ти Ви. OFFNews обаче се сдоби с проекта на документа, който описва как да стане това.

Подписването му е насрочено за понеделник, а в неделя българска делегация лети за Москва, за да подпише спуснатия от Русия проект, научи OFFNews.

Документът е Допълнение 15 към договора от 1998 г. за транспортиране на газ между Русия и България. По завоалиран начин той въвежда машина на времето, благодарение на която новата тръба на "Южен поток" ще бъде обявена за част от старата национална газопреносна мрежа на България и така ще бъде заобиколена забраната на Третия енергиен пакет.

Каква е схемата?

Третият енергиен пакет изисква всеки газопровод на територия на европейска страна да предостави 50% от обема си на трети страни при поискване.

Правителството на Орешарски раздели "Южен поток" на морска и сухоземна част. Морската е извън юрисдикцията на европейското законодателство, защото не минава през територията на европейска страна.

За сухоземната обаче досега се твърдеше, че ще се прави при стриктно спазване на Третия енергиен пакет.

Врътката в предложеното от Русия "Допълнение 15" е, че новият "Южен поток" се вписва като част от съществуващата газопреносна мрежа на България, което също е изключена от ограниченията на европейската директива.

В документа като "владелец и оператор" на транзитния газопровод е посочена българската фирма "Българтрансгаз" ЕАД. Така хем Русия запазва собствеността си върху тръбата, хем за пред Европа тя ще се брои за българска.

С "Допълнение 15" е финтирана и забраната на бившия премиер Пламен Орешарски БЕХ да сключва договори за "Южен поток". Споразумението се сключва с "Булгартрансгаз", на което Орешарски не е наложил изрична забрана.

Кой подписва?

Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок са изпратили писмо до служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов с настояване да разпростре забраната си за подписване на договори по "Южен поток" и над "Булгартансгаз". Двамата настояват за отговор има ли командирована делегация на "Булгартнасгаз" в Москва и с какъв мандат.

Именно след разкритията на Димитров и Славов за опитите на предишния кабинет да заобиколи европейското законодателство, ЕС стартира наказателна мярка.

Текстът на "Допълнение 15" е изпратен на България на 18.07.2014 г. В него дори са описано какви решения трябва да вземе българския ДКЕВР, за да удовлетвори интересите на Москва. Съмнения, че те са уредени очевидно няма - в документа са оставени празни места там където трябва да се запише ноера и датата на нужното решение.

Схемата вероятно е измислена отдавна, защото е подсигурена от друг документ от края на 2013 г. На 5 ноември 2013 г. ДКЕВР вмъква една алинея в Наредба 4 за присъединяване на газопреносните и газоразпределителните мрежи, която отваря пътя към последващите руски планове.

Последствията

Ако планът се осъществи ще последват огромни санкции и тежко компрометиране на българската държава като партньор. Възможно е да се стигне до спиране на всички оперативни програми, каза Мартин Димитров пред OFFNews. България в момента е в действаща наказателна процедура по "Южен поток". Когато не се съобразиш с такава наказателна процедура и направиш подобен сценарий е възможно спиране на всички европейски фондове.

Основната идея е да се заобиколи забраната на Европейската комисия да се строи този газопровод в нарушение на Третия енергиен пакет, обясни Петър Славов. Това, което са измислили хората, готвили тоя проект е следното: Да разбият на парчета "Южен поток" и да кажат - една част минава през морето. Тя е руска и не е част от Европа. Другата част, която минава през територията на България, ще я присъединим към съществуващата транспортна мрежа на "Булгартрансгаз" и така новата тръба ще стане част от старата тръба, която е съществуваща, урегулирана и към която като национална тръба пак няма да се прилага Третия енергиен пакет.

Накрая ще се получи, че имаме международен газопровод, по който ще си тече монополно газ от само един източник от Русия. България ще е с тежко нарушен национален интерес, без да има възможност за конкуренция и допълнителен трансфер на друг газ, включително и собствен. И най-вероятно ще бъде с една тежка наказателна процедура с огромни санкции на дневна база, които Европа ще наложи на българския данъкоплатец, заради поведението на група държавни чиновници, каза Славов.

Измененията в Наредба 4 в края на 2013 г. очевидно са направени, за да може да бъде заобиколена европейската забрана, смята Мартин Димитров.

Когато направихме разкритията за разбиването на "Южен поток" на морски и сухоземен газопровод, очевидно това се е правело, за да се реализира този план. Но явно това е било само половината част от истината. Втората част излиза сега наяве, коментира Славов. Според него има още 2 обезпокоителни неща - че се казва "Южен поток - България е заявил присъединяване на бъдещия газопровод към съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз". Т.е. не е ясно дали вече няма нещо подписано между тия страни и този или някой следващ кабинет да бере ядовете на това нещо.

Другото обезпокоително нещо е, че в пратения от Русия текст се цитира решение на националния ни регулатор ДКЕВР, като е оставен празно място за номера на решението, но се казва, че решението е, че одобрява това присъединяване. От Москва са им казали какво да направят, само са оставили точка да впишат датата, коментира Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!