Желязков: Азербайджан е ключов партньор за България за подобряване на енергийната сигурност в Европа (Видео)

Председателят на НС се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев

Кристина Минчева, Баку 04 март 2024 в 10:27 843 0

Илхам Алиев и Росен Желязков

Снимка Пресцентър НС

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и председателят на Народното събрание Росен Желязков

Азербайджан е ключов партньор за България в усилията ѝ за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в нашия регион и Европа. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Те разговаряха на "четири очи".

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Азербайджан по покана на председателя на Милли Меджлиса (азербайджанския парламент) проф. д-р Сахиба Гафарова.

В състава на българската делегация са народните представители от Групата за приятелство България – Азербайджан Десислава Трифонова (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид (ПГ на ДПС) и депутатите Ангел Георгиев (ПГ "Възраждане"), Драгомир Стойнев (ПГ "БСП за България" и член на Групата за приятелство) и Тошко Йорданов (ПГ "Има такъв народ").

"Отличните отношения и стратегически диалог между нашите страни придобиват още по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика и особено след военната агресия на Русия срещу Украйна", отбеляза председателят на българския парламент по време на срещата с азербайджанския президент.

Той припомни, че през октомври 2022 г. беше пусната в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България, а през миналата година и тази със Сърбия, с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ и увеличи транзитния си капацитет.

В тази връзка Росен Желязков подчерта пред президента Илхам Алиев възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север.

Желязков подчерта, че през миналата година беше подписан Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз и уточни, че пускането на интерконектора между България и Сърбия значително допринася за енергийната сигурност в Европа.

"Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки. Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт, и ние оценяваме високо партньорството в тази сфера", отбеляза Алиев.

Росен Желязков подчерта значението и интереса за присъединяване към споразумението за пренос на Зелена енергия. Според него има неизползван потенциал в търговско-икономическите ни отношения с Азербайджан, който се надява скоро да бъде оползотворен.

Председателят на НС отбеляза ключовата роля на Транскаспийския международен маршрут и значението на възможностите, които той предоставя в условията на нарушени логистични връзки между Азия и Европа.

"България приветства избирането на Баку за домакин на Конференцията на ООН по изменение на климата", посочи Росен Желязков.

По думите му това потвърждава ролята на Азербайджан като важен участник в глобалната енергийна политика и страната ни е готова активно да сътрудничи за международното събитие, включително да проведе съвместни подготвителни мероприятия в България.

След срещата си с президента, Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация отдадоха почит пред паметта на националния лидер Гейдар Алиев в Алеята на честта. Народните представители положиха и венец в Алеята на мъчениците. Очакват се и разговори с председателя на парламента на Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова.

Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация пристигнаха в Баку късно снощи. Те бяха посрещнати от Руслан Стоянов - извънреден и пълномощен посланик на България в Азербайджан, Адил Алиев - зам.-председател на Милли Меджлиса на Република Азербайджан, Рауф Алиев - председател на Групата за приятелство в Милли Меджлиса на Азербайджан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!