Quantcast

Време разделно: БСП посегна на Възродителния процес, ДПС чака извинение

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2014 в 14:19 16401 14

Лютви Местан и Сергей Станишев

Седем депутати на "Коалиция за България", членове на Комисията по правата на човека, са подкрепили предложението на "Атака" за отмяна на декларацията, осъждаща Възродителния процес.

За поредното камъче в колелата на партньорските отношения между БСП и ДПС съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан.

След като ДПС категорично отхвърли идеята на Станишев за въвеждане на задължително гласуване, Лютви Местан се оплака от некоректното отношение на седем депутати от левицата. В сряда - на заседание на Комисията по правата на човека, седем депутати на КБ са подкрепили идеята на "Атака", които настояват парламентът да отмени с гласуване декларацията, приета от миналото Народно събрание, с която се осъжда Възродителния процес.

Пред медиите Местан заяви, че му е трудно да сдържа емоциите си по темата и подчерта, че ДПС е силно огорчено от този вот. Той изтъкна, че степента на демократично развитие на българското общество се определя от отношението на гражданите спрямо Възродителния процес. Той определи гласуването на седмината депутати от КБ като "абсолютно скандално и неприемливо".

Лютви Местан подчерта, че не е засегнал сам темата, а отговаря на журналистически въпрос дали е дошъл краят за целувките между Местан и Станишев (На общ митинг на БСП и ДПС на Орлов мост, организиран в подкрепа на кабинета, Сергей Станишев и Лютви Местан размениха топли прегръдки и целувки, а червеният лидер се извини за Възродителния процес на избирателите на ДПС).

"Искам да ви напомня, че отговарям на въпрос, а не поставям аз темата за гласуването в комисията. Информацията за гласуването я получих от д-р Кърджалиев още в сряда. И на срещата със Станишев аз не поставих този въпрос, не засегнах темата и на вчерашната пресконференция, защото ако бях го сторил, убеден съм, че щях да бъда уличен в опит за етнизиране на ситуацията", изтъкна Местан.

Той посочи, че партията му няма да отстъпи от ценностите си и да направи компромис по въпроса.

На въпрос кога според него Станишев е искрен - в извиненията на Орлов мост или с поведението си в парламента, Местан заяви, че за да отговори, трябва да изчака официалната позиция на ръководството на БСП.

"Ще отговоря на този въпрос, когато чуя официалната позиция за гласуването в сряда в комисията за правата на човека. Ако това е позиция само на отделни членове на ПГ и на съответната комисия, но е позиция, която не се споделя от ръководствотo на БСП, оценката ми ще е една. Тогава най-вероятно призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на ПГ и от целия актив на БСП. Ако обаче позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава вече пред нас ще възникне още по-драматичният въпрос - за какво става въпрос, какво се е случило на орлов мост", каза Лютви Местан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.06 2014 в 21:33

mda,
нещо не си в час. Говорим за едни пикливи имена, а не за вяра. Техните деди са клали българите само заради дрехите и вярата, а ти ми говория измислици. Стига вече набиване на измислена вина. не говорим и за Холокоста, нали? Не е и като в Косово с танковете да бъдат избивани? Говорим за имена. И в моменат много си сменят имената , защото Мехмед не се котира добре на запад, за разлика от Николай.

06.06 2014 в 19:28

"Той изтъкна, че степента на демократично развитие на българското общество се определя от отношението на гражданите спрямо Възродителния процес."

Не съм одобрявала т.н. процес, но тъкмо екзактният да ми определя "степента на демократичното ми развитие" - НЕ!
Този търговец на наивни мюсюлмански души, агентът Павел ме кара по-скоро да си спомня за турското иго и да определя степента на наглост, отличаваща ДПС и съответните еничари... А знаменитата целувка нормалните хора от БСП едва ли ще забравят до изборите...

06.06 2014 в 18:29

Само на мен ли ми се струва,че всичко това е един голям цирк,за да могат бсп да си върнат някой и друг гласоподавател?

06.06 2014 в 17:34

Ще ме извинявате, ама "възродителният процес" е една от най-големите нечовешки глупости в съвременната българска история.

Да се репресират така български граждани на основа на тяхното вероизповедание е брутално и нечовешко. Каквито да са тези хора, те са български граждани. По-голямата част от репресираното турско-етническо население са хора родени и живяли цял живот в България, да не говорим за помаците, които са си чисти българи.
Тези хора нямат нищо общо с турското робство.
Няма да е грешно да се споменат и серията от атентати, довели до човешки жертви включително жени и деца (бомба е поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София), които също в пълна сила лежат на плещите на малоумните комунистически идеолози, на които обаче изглежда въобще не им пука.

Последиците и етническото разделение последвало от този пореден малоумен и брутален акт на комунизма виждаме и до днес.
Така че според мен българската държава дължи не само извинение, а и компенсация на тези хора, които в по-голямата си част не са заслужили с нищо отношението и действията на тогавашния комунистически апарат.

И пак повтарям - извинението е за ТЕЗИ ХОРА, не за ДПС, които не са партия, защитаваща интересите на турско-етническите българи, а тъкмо обратното - структура поддържаща етническото разделение с цел да си осигури електорат, а впоследствие да облагодетелства икономически дадени кръгове за сметка на обикновения човек, включително собствените си избиратели.

Смятам, че масата българи би трябвал са на това мнение, въпреки отделните случаи на озлобени от собствените си неуспехи и липса на интелект псевдо-националисти, за които ми е обидно дори да ги нарека съграждани.

06.06 2014 в 16:31

Само да не започнат като ДПС и Атака да си пълнят касичките един на друг с компроматна война и взаимни клевети. От това само ще си помпат електората..., а народът ще си е на същия хал.

06.06 2014 в 16:07

Съселът получава един ГОЛЯМ плюс - напипа най-слабото място на турчолята. В по-общ план, задължителното гласуване е една стъпка в правилна посока към нормализиране на политическите процеси в България. Ако се въведе и задължителен 8-ми клас, още по-добре. Няма как във века на висшите технологии неграмотни избиратели да диктуват посоката на развитие на една европейска държава.
Както виждаме, "силната карта" на турчолята е раздухване на междуетническата омраза. Това не трябва да се допуска.

06.06 2014 в 16:00

Извинение за какво бе отрепки, вие кога ще се извините за 5 века български геноцид бе, КОГА? Нали сте много модерни от ДПС, нали искате да ходите да мрънкате на неразбираем език и в Европа, кога ще си признаете, че сте ни клали като пилета 500 години без капчица жал, а сега се сърдите за няколко сменени с много по-нормални имена. Лицемери скапани.

06.06 2014 в 15:25

... и ся... деПАСЕто да не мине и през Конституционния съд, както е тръгнало...

... хахахахахахахаха

... на етническа основа... противоконституционно демек, също като задължителното гласуване, пардон, целуване!...

... хахахахахахахаха

... електоратът бавно и полека или към училищата или към градски съд... край урните работа нямал... леле леле... ква стана тя...

... хахахахахахахаха