Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Време разделно: БСП посегна на Възродителния процес, ДПС чака извинение

OFFNews 06 юни 2014 в 14:19 18321 14

Лютви Местан и Сергей Станишев

Седем депутати на "Коалиция за България", членове на Комисията по правата на човека, са подкрепили предложението на "Атака" за отмяна на декларацията, осъждаща Възродителния процес.

За поредното камъче в колелата на партньорските отношения между БСП и ДПС съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан.

След като ДПС категорично отхвърли идеята на Станишев за въвеждане на задължително гласуване, Лютви Местан се оплака от некоректното отношение на седем депутати от левицата. В сряда - на заседание на Комисията по правата на човека, седем депутати на КБ са подкрепили идеята на "Атака", които настояват парламентът да отмени с гласуване декларацията, приета от миналото Народно събрание, с която се осъжда Възродителния процес.

Пред медиите Местан заяви, че му е трудно да сдържа емоциите си по темата и подчерта, че ДПС е силно огорчено от този вот. Той изтъкна, че степента на демократично развитие на българското общество се определя от отношението на гражданите спрямо Възродителния процес. Той определи гласуването на седмината депутати от КБ като "абсолютно скандално и неприемливо".

Лютви Местан подчерта, че не е засегнал сам темата, а отговаря на журналистически въпрос дали е дошъл краят за целувките между Местан и Станишев (На общ митинг на БСП и ДПС на Орлов мост, организиран в подкрепа на кабинета, Сергей Станишев и Лютви Местан размениха топли прегръдки и целувки, а червеният лидер се извини за Възродителния процес на избирателите на ДПС).

"Искам да ви напомня, че отговарям на въпрос, а не поставям аз темата за гласуването в комисията. Информацията за гласуването я получих от д-р Кърджалиев още в сряда. И на срещата със Станишев аз не поставих този въпрос, не засегнах темата и на вчерашната пресконференция, защото ако бях го сторил, убеден съм, че щях да бъда уличен в опит за етнизиране на ситуацията", изтъкна Местан.

Той посочи, че партията му няма да отстъпи от ценностите си и да направи компромис по въпроса.

На въпрос кога според него Станишев е искрен - в извиненията на Орлов мост или с поведението си в парламента, Местан заяви, че за да отговори, трябва да изчака официалната позиция на ръководството на БСП.

"Ще отговоря на този въпрос, когато чуя официалната позиция за гласуването в сряда в комисията за правата на човека. Ако това е позиция само на отделни членове на ПГ и на съответната комисия, но е позиция, която не се споделя от ръководствотo на БСП, оценката ми ще е една. Тогава най-вероятно призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на ПГ и от целия актив на БСП. Ако обаче позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава вече пред нас ще възникне още по-драматичният въпрос - за какво става въпрос, какво се е случило на орлов мост", каза Лютви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews