ДПС насрочи избори за 30 ноември или 7 декември

Елица Мартинова 05 юни 2014 в 10:35 36825 42

ДПС зададе краен срок на годност на кабинета на Пламен Орешарски на пресконференция днес. Коалиционният партньор на БСП се обяви "за" избори до края на годината, които да се проведат или на 30 ноември, или на 7 декември.

На брифинга присъства "тежката артилерия" на ДПС - Лютви Местан, Четин Казак, Алиосман Имамов, Камен Константинов, Рушен Риза.

Ето какво заяви Лютви Местан:

"Анализът прави невъзможна идеята за пълен мандат на кабинета "Орешарски", тази идея не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта: Първият - хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 - местни и парламентарни. Вторият - избори догодина по това време. И третият - избори до края на годината."

Местан уточни, че ДПС предпочита изборите да се проведат до края на годината. По думите му партийният интерес на ДПС диктувал управлението на Орешарски да продължи още дълго, но това не било в интерес на страната.

"Има смисъл да продължи едно управление, само ако то е в състояние да трансформира режима на оцеляване в стил на ефективно управление", каза Местан.

Лидерът на ДПС обаче изтъкна, че избори до края на годината ще донесат риск за процедурата по гласуване на бюджета за следващата година. Според Местан изборите през 2015 г. са по-уместният вариант от тази гледна точка. Лидерът на ДПС и финансовите експерти на партията са категорични, че преди да сдаде властта на служебен кабинет, правителството на Орешарски трябва да изготви подробен отчет за първите шест месеца от изпълнението на Бюджет 2014. Малко по-късно в изказването си обаче Местан заяви, че трудностите около бюджета не са причина да не се проведат избори още тази година.

Друг ключов момент, по думите на Местан, е въпросът как ще бъдат затворени преговорите на България с ЕК за новия програмен период 2014-2020.

Местан посочи, че преди днешната среща с медиите се е видял и с премиера Орешарски. Според лидера на ДПС премиерът е показал зрялост и отговорност и е доказал, че властта не му е самоцел.

Лидерът на ДПС използва случая, за да подчертае, че партията му иска предсрочни избори, но не защото дава лоша оценка за работата на кабинета.

"Искам категорично да заявя - и да е съгласието за предсрочни избори до края на годината, не трябва да се тълкува като признание за лошо управление на страната. Управлението на кабинета "Орешарски" издържа на предишното управление и разликата е със знак плюс.

На въпрос с кой политически лидер първо ще пие кафе след пресконференцията, Местан отговори: "Сега е време за кафе!" Според него предсрочните избори отварят поле за преговори между всички партии, които трябва да разговарят, за да се състави впоследствие национално отговорно правителство.

Местан коментира предпазливо въпроса дали има добра комуникация с коалиционния си партньор БСП. Той подчерта, че намира за разбираем факта, че след изборите на 25 май левицата е имала нужда от повече време за анализ.

На въпроса защо, след като са коалиционния партньори с БСП, ДПС обявяват намеренията си сами, Местан заяви, че е председател на автономна партия.

"Днес е 11-ият ден от изборите, вчера имах разговор с г-н Станишев. Коалиция или подкрепа на две партии на кабинет не означава политическа конфигурация, единен политически субект. Ние сме различни партии", посочи лидерът на ДПС.

Помолен да прогнозира какви биха могли да са коалициите след евентуалните предсрочни избори, Местан заяви, че сценарист на политическата сцена е гласоподавателят и той ще реши как да разпредели силите чрез вота си:

"Би трябвало да сме се поучили от уроците на тези 25 години и те ни казват да се въздържаме от заклинание - било по посока на "да" или по посока на "не". Не е време за заклинания и не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът. Той ще зададе управленската формула, въпрос на зрялост е да уважим волята му."

Преди да обяви позицията на ДПС за предсрочни избори, Местан направи анализ на изборните резултати. По думите му евровотът е дал някои отговори, но е оставил без отговор много въпроси, най-основният сред които е - каква е алтернативата на кабинета "Орешарски".

"Изборите до края на годината не дават добри перспективи за кабинета, но не дават и основание на никого да изпадне в еуфория. Обратното - вотът зададе много въпроси, намирането на отговорите на които е дълг на основните политически сили. Отговорите не са по силите на нито една отделна партия", констатира Местан.

В отговор на журналистически въпрос за "Южен поток" и българската позиция за проекта, Местан неочаквано зае позиция встрани от тази на правителството. "Притесних се от тезата, че "Южен поток" трябва да се строи въпреки Брюксел. Като представител на най-последователната евро-атлантическа партия в България смятам, че България не трябва да прави нищо по въпроса "въпреки Брюксел", посочи той.

Накрая Местан коментира и темата с промените с очакваните смени на министри с оглед на предстоящите предсрочни избори. Според него обхватът на промените в кабинета зависи от хоризонта на настоящото управление, т.е. за кога ще бъдат насрочени изборите. "Ако той е по-кратък, няма нужда от сериозни промени. Разбира се, това е наше мнение, а смените на министри са от изключителните компетенции на министър-председателя", добави ДПС лидерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!