Васил Божков намекна, че ''Българско лято'' може да не успее да участва в изборите

Александра Маркарян Последна промяна на 17 септември 2021 в 13:52 12931 2

Васил Божков

Снимка БГНЕС, архив

Васил Божков

Васил Божков намекна, че партията му "Гражданска платформа "Българско лято" може да не успее да участва в предсрочните парламентарни избори на 14 ноември.

В публикация от днес хазартният бос, санкциониран по т. нар. закон "Магнитски" пише, че "Българско лято" е "пред сериозно предизвикателство за участие в следващите избори" и призовава хората да "избират тези, които избират България преди всичко".

Заради включването на Божков в списъка със санкционираните по "Магнитски" на партията не се разрешава да открие банкова сметка в България, което предполага, че няма как да финансира предизборна кампания.

На 12 септември от "Българско лято" уверяват потенциалните си избиратели, че ще направят всичко възможно да участват във вота за 47-о Народно събрание. Днес тонът е разколебан.

"Европейската комисия най-накрая призна пълния провал на българската правосъдна система. Ако в България имаше работещ правов ред, аз щях да бъда или осъден, или оправдан. До ден днешен аз не съм дори разпитан. Удобно излиза да ме “държат на трупчета”. Аз разобличих рекетьорската схема на корумпираната хунта до самите върхове на управлението на държавата и така разклатих прогнилия модел. Никой не разследва моите разкрития. Но те имаха реални политически измерения. И хунтата успешно използва неработещата съдебна система за политически репресии в отговор. Включването ми в санкциите по закона Магнитски е политическа репресия по изрична молба на хунтата. От една страна САЩ признават за истинността на разкритията ми, от друга ме удрят, защото съм разобличил модела.

Да, наложените ми санкции по “Магнитски” са доказателство, че в България няма правова държава. Няма правова държава, в която да бъдеш осъден без съд и присъда. В пълно нарушение на Конституцията партия “Българско лято” е пред сериозно предизвикателство за участие в следващите избори, защото е в някакъв си списък. Не може да се каже същото за партия ДПС и партия ГЕРБ. Служебното правителство на Радев изигра своята главна роля в този политически линч. Видя се, че е имало защо. Всичко е част от една голяма политическа игра, в която България не е на първо място на картата на интересите.

Идват избори. Избирайте тези, които избират България преди всичко." - пише Божков.

На 30 август 2021 г. председателят на партията Борил Соколов обяви, че вече не е част от "Българско лято".

Предисторията

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и на 64 компании на 2 юни 2021 г. съгласно закона "Магнитски". Мотивът бе "злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ".

Според информацията на МФ на САЩ "българският бизнесмен и олигарх" Васил Божков "неколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включвали един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Твърди се, че "по-рано тази година Божков е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители".

В резултат от мярката бе блокирана цялата собственост, право на собственост и други собственически права на Божков, Пеевски и Желязков, които се намират в САЩ и са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ.

Законът "Магнитски" обхваща и банките, които държат пари на санкционираните. Ако някоя си позволи да им ги даде, подлежи на санкция от САЩ в трикратен размер от вложените средства на санкционирания. Тя рискува и забрана за извършване на всякакви банкови операции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-9816

2

vas_sashka

18.09 2021 в 19:08

Да шитка лятото в Канада, че там е студено

1022

1

Pi ar Sevi Boiko

17.09 2021 в 18:11

'що не разкри хунтата докато трупаше милиардите, ощетявайки държавата? Още от мутренските времена ти се носи славата на СТРАХЛИВЕЦ!!!