Цветанов се обиди на Радев: Недопустимо е президент да говори така

Силата на демокрацията е разделението на властите и депутатите консултират решенията си с премиера

OFFNews 07 юли 2017 в 09:13 5101 7

Цветанов се обиди на Радев: Недопустимо е президент да говори така

Снимка Нова тв

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че няма конфликт между него и президента Румен Радев. Той обаче заяви, че е недопусимо президент да говори по този начин. Цветанов визира изказването на Радев, в което заяви, че бившият вътрешен министър не разбира от авиация, а от апартаменти и че единствената му връзка с авиацията е, че говори на автопилот, след като някой натисне копчето.

"Достатъчно работа имам, за да се занимавам с личните оценки на Румен Радев", заяви Цветанов в ефира на Нова тв. И допълни: "Смятам, че е недопустимо един президент да говори по този начин".

Той защити още веднъж версията, че парламентарната комисия, която трябва да изясни как се е стигнало до класирането на шведите СААБ в конкурса за изтребителите, трябва да изчисти всякакви съмнения и да е ясно за какво се харчат обществени средства. В същото време президентът ще е "с най-голяма удовлетвореност", ако се стигне до извода, че няма нищо нередно в подбора.

Цветанов обясни, че се притеснява от скоростта, с която е взето решението за класирането на участниците, без да уточни, че за това има предварително разписани срокове, приети от предходното правителство на Борисов. 

"Аз винаги съм се водил само от обществения интерес и от това, което трябва да правим институционално. А не от това, което президентът има като лично его или този егоцентризъм, който в момента се демонстрира", допълни Цветанов.

Цветанов заяви, че няма опит за намеса в работата на президента. В четвъртък Радев критикува последните промени в закона за отбраната, които предвиждат изслушване на кандидатите за генерали в комисията по отбрана преди да получат пагоните си от президента. Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че "силата на демокрацията е в разделението на властите". В същото време на въпрос дали премиерът Борисов е бил наясно за съставянето на комисия за избор на изтребителите, Цветанов отговори, че депутатите винаги "свеждат" решенията си до премиера.

"Смятате ли, че ще предприемем действия, които няма а бъдат съгласувани с нашия председател? Информираме премиера, когато има някаква нередност в изпълнителната власт и той прави проверка", заяви Цветанов и обясни, че отношенията му с Радев не рефлектират върху работата му като политик. Цветанов разказа, че вчера се обадил на президента, за да го уведоми, че изтича мандатът на Комисията за защита от дискриминацията и че трябва президентската институция да подготви свои кандидати. 

"Вчера, независимо от това поведение, което е недопустимо за българския президент, аз се обадих на президента Румен Радев, за да го информирам за неща, които са свързани от парламента и от президентската институция - предстоящият избор на членове на комисията по дискриминацията. Обадих, се защото независимо от това, което той се и определил като начин на поведение, трябва да има диалогичност. Аз казах:"Г-н президент, извинявам се, че ви безпокоя, независимо от вашето мнение по начина, по който изразявате и по поведението, което имате в публичното пространство, аз се обаждам, за да ви информирам, че комисията по дискриминация, мандатът ѝ изтича и трябва да влезем в процедура", разказа Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

7

aviatora

11.07 2017 в 11:06

Цветанов, ти си най-голямата несправедливост в БГ!!!

63994

5

Red or Dead

07.07 2017 в 11:33

ЦВЪКО ШЕСТОАПАРТАМЕНТЧИКА, ОСОБЕНОРЪПОНЕСТИЯТ ТИКВЕН ЛАСТУН.......видите ли се “обидил“.......СТАРХИДИЯ МУ........ДОЛНОПРОБЕН ГЪРЧАВ ГРОБАР......много скоро ще виеш като вълк на месечина, се полека,

Долу гледам са изкудкудякали 2 БУНАДЯСАЛИ МИСИРКИ с комбиниран ник моя компилация да речем.....“ултра мухльо-галфон №73“......алооооу мисирките, айде беги в кокошарника, че ГЕНЕРАЛЪТ ИДЕЕЕЕ.....с БРЪСНЕЩ ПОЛЕТ.......

11739

4

muhlio

07.07 2017 в 11:06

Дребнавост, заядливост с елементи на простащина от двете страни.

10564

3

ultra-73

07.07 2017 в 11:06

#01 Цвъки може да е за срам, но си е само един зам.-председател на политическа партия, а ти ми кажи по-напред за какво и за какъв се изявява ушатият Мъпет Решетников?
 
X

Подкастът на OFFNews