Танева: Заболяванията по животните не подбират кой е на власт

OFFNews 19 юни 2020 в 14:13 2417 1

Снимка МС

Решението на ВАС не поставя под съмнение наличието на чума по дребните преживни животни. Заболяванията по животните не подбират кой е бил на власт. 

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на декларация на БСП, чрез която от партията поискаха разяснение за избитите животни. 

"В момента независимото съдебно решение, което отменя заповедта за заличаването на този животновъдски обект, не поставя под съмнение наличието на заразата. Ще изпълним заповедта. Обектът ще бъде вписан с животните. Заповедта и съдебното решение ще ги комуникираме пред Европейската комисия, защото страната ни е в информационната система на Комисията и на Световната организация по здравеопазване на животните с вписани огнища на това заболяване. Това влече съответните негативи за сектора", добави министър Танева.

На 18 юни фермерката Ани Петрова спечели дело с решение на ВАС, като съдът се произнесе, че заразата не е доказана. През есента на 2018 г. областното поделение на Българска агенция по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Петрова и разпореди той да бъде заличен, а овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите, не пусна ветеринарите, а обикновени хора и опозиционни партии я подкрепиха.

"Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й", добавят от съда. 

"Поискаха да взема отношение и да дам информация по повод направената политическа декларация от г-жа Корнелия Нинова относно излязло решение №7606 от 17 юни 2020 г. от Върховния административен съд. Премиерът Борисов беше призован, за да отговори на въпроси по случая. Той е освободил всички лица от директора на ОДХБ-Ямбол до министъра към момента, в който теса били отговорни по случая. Ето защо аз ще представя актуалната информация като министър, в чийто ресор е съответния казус", обясни Танева. 

По думите й с цел да се манипулират данни и те да бъдат използвани за политически дебат, Танева заяви, че БАБХ ще изпълни съдебното решение без какъвто и да е коментар. "От данни в протокола за лабораторно изследване на животните не става ясно какъв е броят на всички изследвани от обекта на касатора, за да бъде преценено количественото съотношение между заразените и здравните животни, което да определи непосредствената опасност от болестта, след като е установено наличие на заболяването само при два броя овце", добави министърът. 

Танева заяви, че се отменя заповедта за заличаване на обекта на Петрова, но заповедта за обявяване на вторично огнище от директора на БАБХ остава в сила. 

"В мотивите на пето отделение на този състав на съда ясно се признават заразените животни", подчерта ресорният министър и добави, че през 2018 г. Европейският съюз ни е подкрепил с 417 750 евро, които са получени за разходите по ликвидирането на установените огнища и други дейности. "Разходът на държавата е бил близо 2,5 млн. лева, включително платените обезщетения на стопаните, чиито животни са били евтанизирани. 

Министърът на земеделието посочи, че 2018 г. не е единствената година с инфекциозни заболявания по животните. "2006-2008 г. - инфлуенца по птиците, нюкасълска болест - 2005 г., 2007 г., 2008 г., 2009 г. Син език - 2006 г. и 2014 г., класическа чума по свинете - 2006-2007 г., африканска чума по свинете - от 2018 г. е първото огнище", каза тя. 

Според нея това са опасни и заразни заболявания и всички мерки, които са предприемани, са били съгласно нормативните европейски атове и съответно българските. "Сами разбирате, че заболяванията не подбират кой е на власт, нито кой е бил министър или министър-председател", добави Танева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови