Станишев: Трябва ни пълна мобилизация, за да спрем пакета Мобилност

OFFNews Последна промяна на 27 март 2019 в 20:10 1728 0

"Битката за справедливост продължава! Отлагането на гласуването по пакета "Мобилност" е още една крачка към успеха, но не бива да се заблуждаваме, че въпросът е решен. Сега повече от всякога е необходима пълна мобилизация. Очите на цяла България са вперени в евродепутатите, но трябват усилия на всички нива, за да наваксаме пропуснатите възможности досега - както в Съвета на ЕС, така и в Европарламента."

Това коментира българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев по повод новината, че предвиденото за днес гласуване в пленарната зала на ЕП на пакета „Мобилност“ се отлага поради големия брой предложени изменения и редица процедурни и правни неуредици, които биха поставили под съмнение легитимността на текстовете, ако бъдат приети.

Председателят на ЕП върна трите доклада за разглеждане обратно в комисията по транспорт на ЕП, за да се направи нов опит за намиране на компромис преди следващата пленарна сесия, която ще се проведе в Брюксел на 4 април.

Отлагането е резултат от интензивните усилия на българските евродепутати от последните дни, с помощта на колеги от други страни – използвахме всички процедурни възможности, за да натрупаме аргументи за отлагането на това гласуване днес. Радвам се, че усилията ни засега се увенчаха с успех и благодаря на всички колеги за доброто сътрудничество. Силно се съмнявам обаче, че в рамките на следващата седмица е възможно да се постигне компромис, който да удовлетворява всички страни. Напрежението е огромно, всички са в предизборна кампания и никой няма да отстъпи от позициите си, коментира Станишев.

Пред сградата на Европейския парламент в Страсбург над 800 представители на транспортния сектор от няколко европейски държави се събраха на протест срещу приемането на пакета „Мобилност“. Освен шофьори и представители на превозвачите, от българска страна с протестиращите пътуваха и депутатите от БСП Манол Генов и Димитър Данчев.

Пред протестиращите Сергей Станишев заяви: „В нито един момент не сме се отказали да защитим българския национален интерес. Да, трябва да има добри условия за работа на шофьорите, добри условия за труд и за почивка и достойно заплащане. Но тези благородни намерения не може да се използват, за да се откъсне целият бранш от достъп до пазара, да се убие българската конкурентноспособност. Срещу това ние, българските евродепутати, колегите ни от Румъния, от други страни от ЕС, действаме над партийните различия в името на общите интереси и в името на справедливостта.

Жалко, че в Съвета на ЕС правителствата ни не успяха да отстоят големия интерес, там беше по-лесно. Тук, в Европейския парламент, е по-трудно, защото броят депутати от страните от центъра е много по-голям, но ние не се отказваме от битката. Жалко, че преди 3 дни не ни стигнаха 2 гласа, за да решим този въпрос. Но няма да се откажем и в следващите дни и седмици. С всички усилия, с правни аргументи, с всички аргументи на справедливостта, да спрем този пакет. Той не е добро европейско законодателство, разделя Европа и създава основания хората да са недоволни от ЕС, защото не виждат справедливост. Това се употребява от крайни сили, които искат да разрушат Европа. Не бива да го допускаме.

Затова ще се противопоставим на този пакет, ще се борим до край. Вярвам, че имаме шансовете да успеем, за да се отложи той за следващия парламент, да се намери добро, разумно и балансирано решение, което да отчете интересите и на работниците, и на икономическия бранш. Така че българският транспортен бранш, този на Румъния, на Полша и на други страни, да бъдат конкурентноспособни. Така че транспортните фирми да плащат заплатите, осигуровките, данъците в България, да развиват нашата страна. Това е нашата обща позиция, от която няма да отстъпим. Продължаваме битката. Имайте кураж. Научил съм се на едно нещо в живота – никога да не бягам от битка. Колкото и невъзможна да изглежда, продължавам, ако имам кауза. Ние имаме кауза, тя е справедлива и затова ще успеем."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови