„Срамно е млади хора да протестират сега за 20-те си заплати“

OFFNews 04 ноември 2015 в 19:40 7456 17

Менда Стоянова

Срамно е млади хора да протестират за 20-те си заплати, които ще вземат след 20 години. Това обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНТ по повод полицейските протести.

Тя подчерта, че големият брой рапорти за напускане, подадени от полицаи през последните дни, са по-скоро емоционална реакция.

Проблемът ако тези служители напуснат, няма да е в парите, които трябва да се платят, а в това, че ще напуснат „хора, които са обучени, които са професионалисти, които трябва да останат в тази система“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Трябва да се прави разлика между работещите в администрацията и служителите на терен, каза тя.

Депутатът все пак посочи, че не е работа на финансовия министър да започва реформата в МВР.

Това беше опит на Владислав Горанов да повдигне темата по силов начин. Колегите полицаи обаче не са готови за дебат, допълни Менда Стоянова.

Депутатът уточни, че парите за силовите министерства се увеличават и през 2016 г. и това ще продължава, докато няма реформи в сектора. Това по думите й е причината да няма пари за други приоритетни области като образование, наука и здравеопазване.

Стоянова коментира и бюджета за следващата година.

Предвиден е бюджетен дефицит до 3,3, но няма да се стигне до това. Не е страшно увеличаването на дефицита за 2015 г., защото това е дефицит, който ще се роди от тези европейски средства, които догодина ще ни бъдат върнати. Лошото е, че 390 млн. ще отидат за текущи разходи, посочи тя.

Стоянова заяви още, че вече знае какви ще са опорните точки на опозицията, които ще бъдат обявени по време на обсъждането на бюджета. "Първата ще е, че това са подценени приходи, за да се застрахова правителството и да отчете ръст, който да разпредели. Втората е, че в бюджета няма политики, които да подпомогнат потреблението. Ще кажат и докога това правителство ще увеличава дълга", смята тя.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!