Quantcast

„Срамно е млади хора да протестират сега за 20-те си заплати“

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2015 в 19:40 6704 17

Менда Стоянова

Срамно е млади хора да протестират за 20-те си заплати, които ще вземат след 20 години. Това обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНТ по повод полицейските протести.

Тя подчерта, че големият брой рапорти за напускане, подадени от полицаи през последните дни, са по-скоро емоционална реакция.

Проблемът ако тези служители напуснат, няма да е в парите, които трябва да се платят, а в това, че ще напуснат „хора, които са обучени, които са професионалисти, които трябва да останат в тази система“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Трябва да се прави разлика между работещите в администрацията и служителите на терен, каза тя.

Депутатът все пак посочи, че не е работа на финансовия министър да започва реформата в МВР.

Това беше опит на Владислав Горанов да повдигне темата по силов начин. Колегите полицаи обаче не са готови за дебат, допълни Менда Стоянова.

Депутатът уточни, че парите за силовите министерства се увеличават и през 2016 г. и това ще продължава, докато няма реформи в сектора. Това по думите й е причината да няма пари за други приоритетни области като образование, наука и здравеопазване.

Стоянова коментира и бюджета за следващата година.

Предвиден е бюджетен дефицит до 3,3, но няма да се стигне до това. Не е страшно увеличаването на дефицита за 2015 г., защото това е дефицит, който ще се роди от тези европейски средства, които догодина ще ни бъдат върнати. Лошото е, че 390 млн. ще отидат за текущи разходи, посочи тя.

Стоянова заяви още, че вече знае какви ще са опорните точки на опозицията, които ще бъдат обявени по време на обсъждането на бюджета. "Първата ще е, че това са подценени приходи, за да се застрахова правителството и да отчете ръст, който да разпредели. Втората е, че в бюджета няма политики, които да подпомогнат потреблението. Ще кажат и докога това правителство ще увеличава дълга", смята тя.

Анкета

резултати
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2015 в 09:58

@въодушевен Виждам, че доста си се постарал с поста си, само дето не си прав за повечето неща. По време на Вучков в МВР са работили 48 000 души, но сега според Бъчварова са вече 44 000. До края на годината ще бъдат най-много 43 000. Така таргета от 10% ще бъде реално превишен. С поправките Вучков в Закона за МВР новопостъпилите служители в администрацията реално вече се назначават само по Закона за държавния служител и КТ и няма да получат прословутите 20 заплати. Броят на полицаите на глава от населението в България е някъде по средата за Европа, а не най-висок както неверно се твърди. В състава на МВР влизат пожарната и паспортните служби, които в повечето страни са към други ведомства. От тук идва и фалшивото завишение. По отношение на съотношението администрация/"служители на улицата". Ами със сигурност не е по-лошо отколкото в другите европейски страни, има Интернет - четете, смятайте. За да може да функционира системата все пак трябва да има и администрация. Защо тези 20 заплати станаха такъв проблем след близо 30 години преход, можем само да гадаем. Може би някои не иска да се говори за прехвърлените на гърба на данъкоплатеца 4 млрд. от КТБ, или потъналите неизвестно къде 15 млрд. кредит, гласуван от парламента миналата година? Или пък за това, че все още няма реална борба с корупцията по висшите етажи на властта? Трябва да се намери някои виновен за всичко.

05.11 2015 в 07:02

След година отлагане на реформите сега всички ще страдат
ВСЕКИ финансов министър е изключително неприятен тип, който торзоми невинните хора на бюджетна издръжка с ниски заплати, а останалите с високи данъци. Владислав Горанов вероятно не прави изключение и поне за полицаите и военните в последните дни е враг номер едно.
Този път обаче Горанов е невинен. В продължение на цяла година той искаше от МВР, военното министерство и правосъдието реформи, които да премахнат чантаджиите от списъка с дълги привилегии, за да се облекчи бюджетът. И всеки път, когато заговореше по темата, Горанов предупреждаваше, че ако не получи нищо до края на годината, ще действа на своя глава през закона за бюджета.
Ако полицаите и военните трябва да се сърдят на някого, че им орязват правото на 20 заплати при напускане на службата, че им премахват добавките за прослужено време, това не е точно Горанов. Защото чантаджиите и синдикатите бяха тези, които имаха една година, за да договорят разумни реформи в сектор “Сигурност” и да ги поставят на масата. Вместо това те изхабиха това време в някаква тяхна странна игра на пакост или лакомство с финансовия министър. И си получиха пакостта точно на Хелоуин.
Защото именно чантаджиите, за съжаление, са тези, които стоят най-близо до коляното на ресорния министър, те пишат текстовете, които трябва да бъдат защитени политически. И за пореден път не написаха и буква, която да показва поне някакво желание за промяна в силовите министерства.
Какво се иска от силовите ведомства, беше ясно от началото на годината - намаляване на разходите за заплати с 10%, точно както го направиха всички останали ведомства. И ако при военните донякъде важеше оправданието, че няма вече накъде да се реже, то за МВР бившият вътрешен министър Веселин Вучков извади ужасяващата статистика, че чантаджиите са близо 1/4 от ведомството. Той преброи над 6000 типични чиновници и още над 5000 души, при които полицейската функция е доста съмнителна. При 48 000 състав на МВР тази цифра за нищонеправещите чиновници е страховита. И обяснява в голяма степен защо България се нарежда в топ 10 на най-полицейските държави в света по брой полицаи на 1000 жители, а в същото време никой не усеща това като своя сигурност.
През цялата 2015 г. силовите министерства се надпреварваха да искат допълнителни пари. И все по-често мотивите за тези искания бяха плащане на обезщетения за напускане. И те бяха неизменно отхвърляни от финансовия министър Владислав Горанов с мотива, че първо иска да види реформи. Дори посочи нов таргет колко чантаджии трябва да бъдат реформирани и склони да са само 6000. И отново срещна мълчание за реформи и искане за още повече пари. За цяла година вътрешното министерство успя да произведе само едно предложение за промени в закона, според което ще се лиши от 1000 чиновници. Плановете са те да бъдат прехвърлени в ново държавно предприятие, което пък да поеме издаването на паспорти и регистрацията на автомобили. Само че 1000 души не са 11 000, от които трябва да се отърве МВР.
В наглостта си чантаджиите стигнаха дотам, че силовите министерства останаха без пари за заплати за ноември и декември. А Горанов след нареждане от премиера Бойко Борисов трябваше спешно да намери 180 млн. лв. за МВР и 58 млн. лв. за Министерството на отбраната.
“Не можем заради неспособността или липсата на политическа воля на министри да оставим хората без заплати”, обясни финансовият министър. Единствено пропусна да каже, че зад бездействието на министрите стои и задружната работа на чантаджии и синдикати. Пропусна и че чантаджии и синдикати действат по тази изпитана схема от 25 години, защото са сигурни, че няма толкова щуро правителство, което да не плати заплатите на полицаите и военните.
Същите профсъюзи, които вдигат шумотевица сега, цяла година проспаха бедственото финансово състояние на министерствата и бяха готови да съучастват в това техните колеги в униформи да останат без заплати. При единствения опит за реформа през годината, направен между другото от социалния министър Ивайло Калфин, а не от ресорните министри, полицейските синдикати пък спретнаха протест. Не успяха, но за сметка на това обясниха, че реформата в МВР трябва да започне със социологическо проучване и да завърши по възможност след 2020 г.
Крайно време е чантаджии и синдикалисти да признаят вината си пред колегите си в униформа - полицаи и военни. Защото, ако от предложението на Горанов един полицай ще загуби 10 000 лв. от обезщетението си при напускане на системата, то всеки един от чантаджиите ще загуби 20 000 или дори 30 000 лв. Именно и заради това тези 11 000 души са и най-шумните противници на предложението на Горанов и продължават да използват колегите си полицаи като жив щит. Но след цяла година игра на пакост или лакомство е редно най-сетне да си понесат наказанието. Точно както се прави с лошите във всеки ден на годината, който не е Хелоуин.

05.11 2015 в 06:54

Да се направят заплатите на полицаите 2500 лв да се намалят от 45000 на 10000 и само някой да е лапнал рушветче вън от системата.

05.11 2015 в 01:51

psn, не дразнете хората, лелката зад гишето в паспортното не взима 20 заплати като се пенсионира и сега, заплатата й е по-малка от полицейските, не е първа категория труд

05.11 2015 в 00:02

Мнението е като гъ.ът всеки го има независимо дали и колко смърди!

04.11 2015 в 23:45

Тук има два въпроса:
Първият дали пенсиониращите се от МВР заслужават 20 заплати. Отговорът според мен е НЕ. От работещите, които познавам вероятно под 5% върхат или са върхили работа, с които да са си заслужили тези пари.
Вторият е че на онзи дебил Влади, му става навик значими неща да се вкарват подмолно в проектите на закони и да се премат без никакво реално обсъждане. Пример външния дълг, дето все едно щяхме да заемем трактор, а не милиарди евро. От тази гледна точка протестиращите са прави, и на мен да искаха да ми орежат толкова сериозно доходите, дори без да ме питат и аз щях да протестирам.

04.11 2015 в 23:34

Позорно е в това "време разделно", когато всички БЪЛГАРИ с истинско национално самосъзнание трябва да се обединят в името на оцеляването на нацията и народността (доколкото все още ни има, макар и разпръснати по целия свят ), да се всява подобен жалък популистки раздор, за да се отклони вниманието от ... истинските проблеми : дребнави, необразовани политици, "лочещи" народната кръв, докато могат, обругани държавни граници, в името на мизерно "потупване по главицата от "Велика" Европа", смляна народопсихология и прекрасни образци на икономика, образованост, държавност през вековете, с цел да не "разсърдим големите на деня" ...
Е, аз, като скромен, редови представител на всички изконни БЪЛГАРСКИ ценности, отказвам да участвам в тази пошла игра!
ПОДКРЕПЯМ всички полицаи и пожарникари, и армията в техните искания - за сегашните и бъдещите труженици!ТЕ залагат ежедневно техния живот, семейства, сила и дързост!!!!

04.11 2015 в 22:56

Daite po 20 zaplati pri pensionirane i na uchitelite, lekarite i na raboteshtite v bibliotekite! Tehnia trud e nai vazen!!

04.11 2015 в 22:47

Това е нивото на управляващите в момента! Жалка работа!
Единственото, което правят е да разделят хората - сега искат да разделят на млади и стари. Младите не би трябвало да защитават по-възрастните според тази тр..ка. Не използвам обидни думи, но тези идиоти го заслужават.
Наистина това е димната завеса на манипулацията на изборите. Не може да сме толкова изпаднали, за да избираме тези нещастници вече толкова години без някаква измама.
А това е само началото - преживях последните 26 години с надеждата, че все пак ще дойде добро време ако не за нас поне за децата ни. Вече няма никаква надежда това да стане - няма друг изход освен имиграцията и забравяне на това което остава тук. И не е толкова заради гадовете като тази фитка, а заради хората, които я подкрепят - нея и токвоподобните идиоти.

04.11 2015 в 21:58

Срамно е вие, корумпирана паплач да давате менторски съвети и мнения! Вие, които налагате корупция, комисионерство и престъпен лобзъм в България! Вие, които за един мандат си осигурявате материално поколения напред! Вие, които разграбихте и разграбвате България сега опряхте и до тези 20 заплати!!
Не ели срамно, че Волен е при вас? Не е ли срамно, че десетилетия давахте депутатска заплата на Доган? Не е ли срамно Федосова, Бисеров, Баракова и всякаква друга паплач?
И накрая е напиша, че народа си заслужава полицията и политиците !