Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Властта даде назад: Запазват привилегиите на полицаите

Юлиан Христов 04 ноември 2015 в 10:43 31848 49

Снимка БГНЕС

Привилегиите за служителите в системата на МВР ще бъдат запазени.

Това стана ясно по време на заседанието на Министерски съвет днес.

Лично премиерът Борисов е разпоредил да се запазят всички социални придобивки на служителите в МВР, които първоначално бяха орязани от бюджета за 2016-та година.

Пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че работещите в системата при пенсиониране ще продължат да получават до 20 заплати накуп.

Новопостъпилите след приемането на бюджета за 2016-та г. обаче вече ще получават до 10 заплати.

Запазва се и порционът, като единственото, от което кабинетът не отстъпи е добавката към заплатата за прослужено време. Това на практика означава, че заплатите на полицаите ще бъдат замразени за неопределено време.

"Премиерът каза, каквото имаше да казва, имам заповед да изпълнявам. Заповедта е да се спазват стриктно служебните задължения. Що се отнася до поводите за напрежение - категорично не следва да има такива, тоест социалните придобивки, които имат колегите, остават, а ограничаването на размера на обезщетението, което предлага МС, касае хората, които тепърва ще дойдат в нашите редици", заяви пред журналисти Георги Костов.

Той обясни, че "всички колеги, които в момента работят, при прекратяване на служебното си правоотношение с МВР, получават толкова брутни заплати, колкото прослужено време имат в министерството, но не повече от 20".

"Порционът за храна категорично се запазва. Прослуженото време е точният термин, който премиерът определи - консолидират се в основното месечно възнаграждение. Това е реформа, която е провеждана и в други структури на държавната администрацията, етап от нея. С течение на времето това ще се уравновеси, не съм експерт, така ми е обяснено", заяви Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!