"Ние сме държавата! Вижте какво става, когато няма полиция" (галерия)

ОFFNews 04 ноември 2015 в 18:16 22893 97

Снимка Сергей Антонов

Полицейския протест блокира София.

Служителите на МВР в цялата страна отново излязоха на протест против намерението на правителството да ореже социалните им придобивки.

От малко преди 18:00 часа до малко след 20:00 часа хиляди полицаи, пожарникари, служителите в затворите и военни в София, Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Перник, Враца, Мездра, Добрич, Хасково, Плевен, Велико Търново и други населени места блокираха кръстовища и пътища в градовете си с искане за удовлетворяване на исканията им.

За неделя, на 8 ноември, е планиран протест на служителите в сектор "Сигурност" от цялата страна в София.

Хронология от протеста може да прочетете по-долу:

19:41 часа: Приключи и протестът при "Орлов мост", като все още присъстващите полицаи са се изтеглили по тротоарите, движението е нормализирано. Служителите от сектор "Сигурност" в Пловдив също се разотиват. 

Възстановено е движението и по път I-1 Враца-Мездра, въпреки че униформените се заканиха, че ще го блокират до след 20:00 часа.

Синдикален алианс „Сигурност” в МВР организира тази вечер край Силистра - на кръстовище на околовръстен път за с. Калипетрово, Алфатар, Добрич и Русе, мирен протест на открито, който премина под формата на флашмоб, съобщи "Дарик". В Плевен и Перник стотици души също протестираха.

19:37 часа: В Добрич също имаше протест на над 200 полицаи, които спряха за кратко движението на автомобили по две от най-натоварените пътни артерии в града – бул. „3-ти март“ и улица „Отец Паисий“, което предизвика недоволството на някои шофьори, които изразиха това с непрестанно натискане на клаксоните.

"Това не са привилегии, това са компенсации, които сме ги постигнали с цената на много жертви. Лъгани сме в годините много пъти. Не искаме да влизаме в конфронтация с нашите колеги, които са по-млади и почват от нищото и не знаят дали някога ще се пенсионират по тези правила, които сега са заложени“, заяви пред "Фокус" Васил Денев Василев, служител почти 25 години в МВР, сектор "Криминална полиция".

Той допълни, че не става въпрос само за пари, но също и за остарялата материална база, „която е под всякаква критика“ и постоянните лъжи, че ще бъдат закупени нова техника, оборудване и автомобили. Той заяви също, че има недостиг на кадри и тази бройка ще се увеличава, а тепърва ще се решава как да продължат протестите съвместно с другите синдикати, но предположенията са, че следващите действия няма да са мирни както днес.

19:14 часа: Протестът на полицаите на кръстовището между бул. „Цар Борис Трети“, ул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Овча купел“ приключи, като движението започва да се нормализира. "Орлов мост" все още е блокиран. 

Пътят между Мездра и Враца отново е блокиран, като най-вероятно блокадата ще продължи до след 20:00 часа. Междувременно протестиращите пловдивски полицаи освободиха за движение бул. „Цар Борис III Обединител”.

19:02 часа: Хиляди полицаи протестират в цялата страна. Около 1000 протестиращи полицаи, пожарникари, служители на затворите и военни дълго време блокираха движението на кръговото кръстовище при Водната палата в Пловдив, като само преди минути го освободиха, предаде "Фокус".

Протестът на полицаите в Пловдив е подкрепен от военни от поделенията в Крумово, Асеновград и Граф Игнатиево. Те бяха посрещнати от полицаите с аплодисменти. В момента едно от платната на булеварда е заето от движещите се по него униформени.

В Бургас пред Съдебната палата над 300 полицаи огнеборци и надзиратели също се събраха на протест. Десетки полицаи протестират и в Хасково, съобщи БНР. Над 50 униформени протестираха и пред Областната дирекция на МВР - Велико Търново.

Във Варна над 500 полицаи, служители в затворите, пожарникари, както и служители на Министерството на отбраната затвориха кръстовището до един от големите търговски центрове в града. Пожарникарите и полицаите призовават правителството и синдикатите да направят необходимото, за да намерят нужния компромис.

Международният път Е-79 между Враца и Мездра беше блокиран от стотици служители на МВР, съдебната охрана и затвора във Враца. Над 150 полицаи, пожарникари и гранични полицаи се включиха в протестно шествие в Елхово. И в Пазарджик има протестиращи полицаи, които по-рано блокираха кръговото кръстовище на изхода на Пазарджик в посока Пловдив.

19:00 часа: Полицаи при "Орлов мост" са около 300 души, те все така седят на едно място, без да скандират нищо. Колоната от автомобили на "Цариградско шосе" започва да става много дълга, а шофьорите да нервничат.

18:52 часа:
Протестиращите при "Овча купел" вече са към 200 души, като се очаква бройката им да нарасне, тъй като много от тях все още са на работа. Засега всичко е спокойно, няма скандирания и лозунги.

18:41 часа:
Полицаи на "Орлов мост" заявиха пред репортет на OFFNews: "Ние сме държавата! Да види България какво става, когато няма полиция". Те коментираха и изказването на синдикалните лидери, че законният протест е само един - този в "Овча купел", и не подкрепят блокадата на "Орлов". На това цивилните полицаи на моста отвърнаха, че не ги интересува позволен и одобрен ли е протестът им, пак ще го направят.


18:15 часа:
 200-300 цивилни полицаи са блокирали частично движението на "Орлов мост" в посока "Младост", техни колеги, които са на работа, се опитват да ги спрат да блокират цялото движение. Те не скандират нищо, не държат плакати, а просто си стоят на пътното платно.

В същото време протест на полицаите на булевард "Цар Борис III" при "Овча купел" блокира движението в района. Блокирани са и ул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Овча купел“.

По информация на БНТ лидерите на шестте синдикални организации в МВР и на двете извън него - на Агенция "Технически операции" и на работещите в затворите, се обявиха против незаконните протести на своите колеги и призоваха за законни действия. В момента законен е само протестът при "Овча купел", но не и този при "Орлов мост".

Според последното решение на Министерския съвет новопостъпилите служители в МВР и тези с до 10 години стаж вече няма да получават до 20 работни заплати при напускане и пенсиониране.

С текстове в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина се променят 7 закона, свързани със сектор "Сигурност". От промените става ясно, че се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечната заплата ще падне с до 400 лв. Отделно от това, въпреки раздутия бюджет на МВР за догодина, няма да има пари за униформи и ремонт на автомобилна техника по границата.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!