Спират се запорите на доходи. Законът за извънредното положение е готов

Ако работодателят сам преустанови работа той трябва да плаща цялото възнаграждение

OFFNews 16 март 2020 в 21:43 28764 0

Всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните се спират. Това предвижда специалният закон за извънредното положение, който трябва да бъде гласуван тази седмица. Прекратяват се всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите.

Законът е внесен в парламента от ГЕРБ и разработен от правосъдното министерство, съобщи Mediapool. С него ще се узаконят всички мерки, обявени в заповедта на здравния министър и на други членове на кабинета. Извънредното положение беше обявено на 13 март за срок от един месец. Срокът може да бъде увеличен с ново гласуване.

В закона са описани ограниченията, които вече бяха наложени със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев – забрана за посещенията на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафенета и сладкарници. Моловете също затварят, в тях остават отворени само хранителните магазини, аптеките, банките и застрахователните офиси. Ресторантите и заведеният за бързо хранене могат да доставят храна по домовете, но при "строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания".

Забраняват се учебните занятия и извънкласната дейност в училищата, университетите и другите обучителни институции и организации. Препоръчва се въвеждане на дистанционна форма на обучение. Затварят се детските градини и се забраняват "всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици", провеждани от физически или юридически лица.

В Закона за извънредното положение изрично е записана забрана за всякакви масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни като кинопрожекции, театрални постановки, концерти, посещения на музеи, конференции, СПА центрове, фитнес зали и т.н.

По-строги мерки могат да се налагат по препоръка на Националния оперативен щаб със заповед на здравния министър.

Ако по време на извънредното положение дадено предприятие временно преустанови работа, работодателите да могат да пуснат служителите си принудително в платен или неплатен годишен отпуск, предвижда проектът. Отново без съгласие на служителя, той може да бъде пратен да работи от вкъщи. Работниците, които по принцип са на пълно работно време, може да бъдат поставени на непълно.

В закона се урежда възможност държавните служители също да бъдат разпускани за работа в домовете си.

Ако работодателят сам реши да преустанови работа, то той трябва да плаща цялото възнаграждение. Ако обаче спре работа по заповед на държавен орган и служителите не ползват платен годишен отпуск – трябва да плаща обезщетение, което е 50% от брутното му възнаграждение, но не може да е може да е по-малко от 75 на сто от минималната заплата.

Работодателите не могат да откажат ползването на платен или неплатен отпуск на бременни, жени в напреднал етап на ин-витро процедури, на майка или осиновителка на дете до 12 годишна възраст или дете с увреждане. Същото важи и за самотните бащи, ненавършилите 18 години.

Законът задължава всеки българин, на който му се налага да пътува в чужбина, да сключва здравна застраховка.

Досега с пробация или с глоба от 100 до 300 лева се наказваше човек, упражняващ медицинско занятие, който не се е притекъл на помощ на болен или на родилка без уважителна причина. С внесения закон за извънредното положение обаче се предвижда, ако отказът е по време на епидемия, наказанието да е ще пробация до една година или глоба от 300 до 1000 лева.

Фалшивите новини и телефонните измами, свързани с "заразителна болест", пък се добавят в Наказателния кодекс. Ако от подобни действия са настъпили значителни вредни последици, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Личните пенсии на хората, които са придобили необходимия стаж до края на 2018 година, но все още не са подали заявление за преизчисляване, се преизчисляват служебно. Срокът на валидност на всички лични документи, които изтичат до 31 октомври тази година, се удължава с шест месеца. Това важи и за личните документи на чужденците с право на пребиваване в страната. Подобно правило има и за изтичащите към тази дата шофьорски книжки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови