Спаси София не дава Визия за София на Фандъкова

Форум в НДК за развитието на столицата до 2050 г. открива гл. архитект Здравко Здравков

OFFNews Последна промяна на 26 август 2019 в 11:57 3814 0

Как да се развива София в следващите 30 години и какви са целите пред столицата и крайградските територии ще представят на форум в зала 2 на НДК от Визия за София. 

Форум “София: 2050” ще се проведе на 2 септември от 15 до 20 часа в театър "Азарян". Екипът на Визия за София ще представи за първи път дългосрочните цели за развитие на Столична община. Визия за София е резултат от двугодишна работа по инициативата на Столична община за създаване на дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии. Форумът е с вход свободен и ще бъде излъчван и във Facebook страницата на инициативата с възможност за коментари на живо. 

Целите, които ще бъдат представени за първи път на събитието, са формулирани на основата на много обработена информация в хода на работа по Визията през последните две години:  данни, анализи и изследвания (близо 3700 ресурса, събрани и анализирани в рамките на инициативата); дискусии (над 700 експертни срещи и събития с участието на над 10 000 представители на различни заинтересованите страни), множество активности за събиране на обратна връзка от гражданите (срещи в различни квартали на София, постоянна точка за контакт на Ларгото, дигитална анкета и представителни социологически изследвания), припомнят от Визия за София. 

Програмата:

15:00 - 15:30 - Откриване от Здравко Здравков, главен архитект на Столична община и представяне на процеса по създаване на Визия за София и получената обратна връзка от Любо Георгиев, ръководител на екип Визия
15:30 - 16:00 - Представяне на цели в направление Градска среда
16:00 - 16:30 - Представяне на цели в направление Икономика
16:30 - 17:00 - Представяне на цели в направление Околна среда
17:00 - 17:30 - Представяне на цели в направление Транспорт
17:30 - 18:00 - Представяне на цели в направление Идентичност и култура
18:00 - 18:30 - Представяне на цели в направление Хора
18:30 - 19:00 - Представяне на цели в направление Управление
19:00 - 19:30 - Представяне на изследване на нагласите към предложените цели
19:20 - 20:00 - Как ще прилагаме Визията?
20:00 - Закриване

След форума продължава работата по оформлението на Визията и пълният резултат с всички цели, мерки и индикатори, ще бъде представен с голяма изложба през октомври и ноември 2019. Финалният стратегически документ Визия за София ще бъде предложен за приемане в новия мандат на Столичен общински съвет след октомври 2019 г., заедно с първи пакет от мерки и с предложение за механизъм за актуализацията и координация на изпълнението му занапред. Новоприетата Визия за София ще послужи и за основа при подготовката на актуализацията на действащия Общ устройствен план на Столична община.

Визия за София е инициатива на Столична община за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на града и крайградските територии. Стратегията цели да обедини като върхов стратегически документ всички стратегии на Столична община и да предложи цели, мерки и индикатори за дългосрочното развитие на града и общината с хоризонт 2050 г. Методологията на работа по Визията стъпва на няколко основни принципа - събиране на всички съществуващи данни за състоянието на средата, изследвания и анализ, и информиран диалог за бъдещето на София с участието на максимален брой граждани и заинтересовани страни.

Визия за София цели създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София. Нашият екип взе дейно участие на всеки етап от нейното развитие - още когато беше инициатива на гражданския сектор, а и след това - когато бе припозната от Столичната община. За близо 3 години работа, "Визията" събра над 3600 набори от данни за състоянието на града и направи 50 изследвания и десетки дискусии с гражданите, в много от които, участвахме и ние, обявиха от неправителствената организация Спаси София. 

Това е основа, на която да се определят дългосрочните посоки за развитие на София и да се набележат необходимите мерки за достигането им. В процеса на разработване на нашия План за София, ние цитирахме и стъпвахме върху някои данни и анализи, изведени в хода на работа по Визия за София, уточняват от неправителствената организация, чийто кандидат за кмет на столицата е Борис Бонев. 

Затова трябва да е ясно, Визия за София не е проект на Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, а на всички софиянци. Тя ще трябва да се изпълнява в следващите няколко десетилетия от множество кметове на Столичната община! Затова смятаме, че всички участници в предстоящата кампания дължат ясна и категорична позиция по темите, разглеждани в нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови