Служебният министър на отбраната: Не купуваме Грипен, само събираме оферти

OFFNews 07 октомври 2022 в 01:14 366 0

Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Димитър Стоянов

"Служебното правителство не купува самолети "Грипен". Служебното правителство събира оферти и целта на събирането на тези оферти е да бъдат представени в Народното събрание." Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Целта била да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация на България.

"Още на пресконференцията на 2 август заявих, че изтребителната авиация на България е в изключително тежко положение. Полагаме невероятни усилия, за да придобием 6 двигателя от Полша. Вървят разговорите, в напреднал етап сме, но все още окончателно решение няма. Тези двигатели обаче ще стигнат изтребителната авиация да се използва до края на 2023 г. В тази връзка предприехме действие, с което сме поканили 4 страни да ни предоставят оферти за самолети втора употреба от Швеция, Франция, САЩ и Израел. Към момента сме получили отговори от Франция и Швеция, а останалите две страни очакваме информация, не са откликнали още на нашите писма и очакваме информация", обясни Димитър Стоянов.

Стоянова обясни, че преди изпращането на писмат той е разговарял с посланиците на тези страни или с представители на техните посолства и те са предварително информирани.

По думите на Димитър Стоянов все още нямаме оферта от Швеция и Франция за закупуване на самолети от българска страна.

В същото време Асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана съобщи, че Швеция е изпратила на 1 октомври офертта на българското министерство на отбраната за 8 нови бойни самолета "Грипен". Става дума за най-новата конфигурация MS20 на модела Jas 39 Gripen C/D, която е съвместима със стандартите на НАТО. Първият самолет може да бъде доставен в рамките на 24 месеца след подписването на договор.

"След като получим офертите, те трябва да бъдат анализирани, да бъдат представени в НС с проект за инвестиционен разход, този проект да бъде предварително одобрен, чак след това договор и този договор отново трябва да мине през НС", обясни закона за купуване на военна техника служебният министър на отбраната . Според него изглежда смешно да се изказват и да критикуват служебния кабинет хора, които не разбират Закона за отбраната и въоръжените сили.

"Желанието на Министерството на отбраната е да бъде запълнен този период от 2023 година до въвеждането в оперативна готовност на самолетите F16. Това няма да стане по-рано от 2027-2028 година даже. Така че това е един период от 4 години, в който период някой трябва да ни носи бойното дежурство, ако не сме ние. А нима това искат нашите политици", попита риторично Стоянов.

Стоянов каза, че България е поискала оферти за придобиване на самолети, втора ръка; два плюс осем самолета - два учебно-бойни и осем бойни, за десет години.

По думите му предварителните прогнози за цената на тези самолети ще е не повече от 100-120 млн. на година, но се очакват конкретни оферти. 

По-рано днес бившият премиер Кирил Петков заяви, че решението за закупуване на самолети "Грипен" трябва да е на новото Народно събрание, а на служебното правителство "не е работа да взима решения". От Изпълнителното бюро на БСП също подкрепиха мнението на Петков, че такова решение трябва да се вземе от НС. Страната се намира в тежка социално икономическа криза, висока инфлация, бедност и нарастващи неравенства. За нас е най-важно да се подкрепят семействата, да се увеличат доходите, да се стабилизира икономиката, заявяват в традиционният си стил от БСП и се зарекоха, че ще гласуват "против", ако такова решение се внесе в бъдещото Народно събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови