Шефът на ГДБОП за арестуваните журналисти: Не дължа извинение на никого

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2018 в 18:14 8972 8

Снимка mvr.bg

Ивайло Спиридонов

Не дължа извинение на никого. Смятате ли, че трябва да се извинявам заради това, че сме задържали един или два часа повече български журналист в помещение на МВР. Не създаваме ли усещането в българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти, заяви пред bTV директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Спиридонов твърди, че полицаите, задържали Димитър Стоянов от българския сайт "Биволъ" и Атила Биро от румънския Rise Project, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието. 

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване, уличаващо строителната фирма „Джи Пи Груп” в двойно счетоводство и корупционни практики.

Спиридонов е категоричен, че не е възпрепятствано журналистическо разследване. Според него полицаите са си изпълнили задълженията както трябва.

Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, са знаели кой какъв е, каза шефът на ГДБОП.

Той твърди, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. По думите на Спиридонов главният редактор на „Биволъ” Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с документи и най-вероятно ще тръгне към мястото - "поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа".

Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам.

Спиридонов обаче отрече: „Такава информация не е подавана от г-н Чобанов”.

Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? - попита той.

Биволъ: Спиридонов лъга изключително агресивно и безочливо в ефир!

От сайта "Биволъ" излязоха с опровержение след интервюто на директора на ГДБОП. Публикуваме пълния текст на позицията на "Бивол":

"Тази събота" по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов лъга изключително агресивно и безочливо в ефир! Спиридонов излъга, че:

1. Не са имали информация и не са били уведомени от Биволъ, че към точката за унищожаване на доказателства за корупция с обществени средства и еврофондове ще бъде изпратен репортерски екип на Биволъ. /самата точка БОП получи също от Биволъ, след 2 дни пълно бездействие по сигнала за огромни злоупотреби с публични пари и конкретните субекти в корупционната мрежа/

2. Когато бяха арестувани колегите ни от техни хора с бронежилетки и опрени в главата заредени пистолети - не били знаели, че това са журналисти! Напротив - те бяха информирани от нас още около 22 ч. на 13.09, че колегите ни са арестувани и телефоните им са отнети и трябва да бъдат освободени, ако е станало някакво недоразумение. Вместо да освободят ВЕДНАГА колегите ни, служителите на ГДБОП, с които подържахме оперативна връзка, се покриха и престанаха да си вдигат телефоните, т.е. УМИШЛЕНО прекъснаха връзката. Вместо освобождаване и извинение, на колегите ни бяха съставени и издадени ЗАПОВЕДИ за АРЕСТ, които им бяха връчени около 2.30 ч. на 14.09, или цели 4 часа СЛЕД като ГДБОП бяше официално сигнализирано от нас, че журналистите, които изпратихме са арестувани на мястото на своето разследване!!!!

3. Спиридонов, като закравяло и "интелигентно" ченге заяви публично, че "журналистите не можели да имат някаква специална защита от институциите" и го натърти няколкократно под благовидното съгласие на водещата Марчева! Абе Спиридонов, абе Ивайло, ти случайно да си чувал, че има един съд - Европейски съд за правата на човека /ЕСПЧ/ чийто решение България като страна членка на ЕС е ДЛЪЖНА да спазва, барабар с всичките си политици, институции, МВР-та и дървени ченгета!!!! Та тоя същия съд ЕСПЧ има едно специално Решение по делото Goodwin, което също така изяснява, защо журналистите се ползват със специален статут! Защото играят фундаментална роля за информирането на обществеността по важни обществени въпроси. И ако този специален статут не им се признае и не бъдат подпомагани от властите, това ще попречи на пресата да извършва основната си функция - осигуряване на точна и надеждна информация в обществен интерес.

Както по отношение на този конкретен случай, така и по отношение на журналистиката като цяло, е невъзможно да се игнорира ролята, която професията играе в защитата на демокрацията, Спиридонов! Затова когато държавните правоприлагащи органи се опитат да ограничат това право, ЕСПЧ винаги им напомня, че защитата на журналистическите ПРАВА е крайъгълен камък на свободата и ДЕМОКРАЦИЯТА въобще. Другото е сталинската закваска, в която още си киснете развалените мозъци :(

Като лъжете в ефир - внимавайте какво точно лъжете, защото сами си вкарвате голяма беля, като давате ясна индикация, че СЪДЕЙСТВАТЕ и то съвсем умишлено на престъпленията и на Мафията, вместо да пазите Законите и интересите на държавата и обществото. Или ня #КОЙ ти се обади снощи Спиридонов и ти внуши илюзорната си мания за недосегаемост, която още тресе бившата комунистическа ченгеджийска и номенклатурна каста! Ще бъдеш разобличен, Спиридонов - точка по точка!!

Предстявяте ли си тоя изпечен тип да стане Главен секретар на МВР!!!! Това е НЕДОПУСТИМО.

До последно ГДБОП не осъществиха повече комуникация с нас
Четвъртък около 18 ч. Разговор с човек от ГДБОП:

- Изнасят и горят документи, можете ли да пратите екип.
- Ами, не.
- Значи ние да си ги проследим и да ги снимаме?
- Ами, да. Ще се обадя на началника все пак.
- Да не вземе да изтече като миналия път?
- Ами, да не се обаждам тогава."

"Биволъ" разпространи и запис на разговор на главния редактор Атанас Чобанов, проведен на 13.09 (четвъртък) в 18:57 със служител на ГДБОП.

"Фактът е, че от 12 септември на обед ГДБОП е била сезирана по сигнал на Биволъ до Премиера, МВР и Главния прокурор. Лично премиерът Борисов възлага проверка. От този момент до 13 септември вечерта, повече от 36 часа, не са проведени никакви оперативни действия за пресичане на изнасянето и унищожаването на доказателства за корупция с обществени поръчки и еврофондове. От сградата на Черни Връх 59А спокойно се изнасяха папки, чували с нарязани документи и компютри, товареха се и заминаваха нанякъде" - твърдят от "Биволъ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3431

8

zuljin

19.09 2018 в 14:20

Стефане... к'во толкова ги защитаваш тия престъпници бе?
Да нямаш и ти милиционерска жилка?

За мен това са най-долните отрепки в обществото и не заслъжават ничие уважение!!! Не говоря за конкретния случай... и не ми пука кой е прав и кой е крив.

22099

5

Стефан

16.09 2018 в 09:24

ПолицЙте НЕ СА направили гаф. Нито началниците им. И изобщо - не се разливай по теми, за коЙто не си и чувал.
Тактиката си е тактика, и когато някой е поискал от някой друг да употреби сила срещу някого си - вече няма работа да се завира на същото място. Ама ХИЧ!
Това са пишлегарски номера от компютърни игри, и от бг-мами.
От тука нататъка - твоите словоизлияния са словоблудство. Понеже в случая, държавните служители чисто и просто са си свършили работата!

22099

2

Стефан

16.09 2018 в 04:56

И изобщо, що за частно КДС - КГБ?
Написах в гугъла името-фамилията си, излязоха няколко резултата. Никога не съм се стремял към известност. Почти всичките бяха собственост на въпросният Бивол.
Да, публична информация. Но защо групирани именно там, даже гугъла няма тия метаданни.

Господин Главен Прокурор?
Смятайте това за сезиране от гражданин. Затруднявам се да изложа оплакването си, бидейки не юрист. Но в случай на интерес, ще отговоря на въпросите на прокурор.

22099

1

Стефан

16.09 2018 в 01:42

"... и за нищо!" в допълнение на заглавието.
Тия хлапета просто са направили глупост, и сега няма за кво да реват. А ченгетата просто са си свършили работата, просто както се прави. Ако бяха направили желаното от разплаканите - тогава аз щях да вдигна кампания за оставки, но с реални професионални аргументи.
Тоя път биволиците трябва да се извинят, и да намерят начин да приключат въпроса достойно.
Понеже в случая издънката е тяхна, и голяма. Да се правиш на "неизвестна трета сила" по военната терминология - може. Ако го можеш. Да си туриш елече и каска с грамадни бели букви "Преса", и да идеш, където знаеш че едни след малко ще се стрелят - може. А да вдигнеш патардия, че е сега на едно място ще идат бандити, сам да отидеш необозначен, и после да пищиш че си издънил полицейската операция, макар че сам си отишъл вместо бандитите ...
Това не е даже глупост. Това е клоунада.
Биволи, обърнете внимание на подготовката на кадрите!