САЩ ни помагат да модернизираме армията със стари изтребители

Юлиан Христов 15 януари 2015 в 20:31 9290 22

САЩ ни помагат да модернизираме армията със стари изтребители

САЩ ще подпомогнат модернизацията на българските Въоръжени сили като търсят сътрудничество със съюзни държави.

За това се договориха двете страни след посещението в четвъртък на американския държавен секретар Джон Кери. За целта е формирана работна група, която ще се фокусира върху сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Освен че експертите ще работят върху организацията и провеждането на съвместни учения, изпълнението на Плана за готовност за действие на НАТО, действията за заздравяване на стабилността и сигурността и насърчаването на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа, те ще направят усилия и за напредък в модернизацията на Въоръжените сили.

"Съединените американски щати се ангажираха също да работят с България и други съюзници в подкрепа на усилията на България да модернизира въоръжените си сили и да ги направи по-съвместими с НАТО", съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Уговорката, че това ще стане чрез сътрудничество с други съюзни държави, означава че освен доставката на нова техника не се изключва и по-вероятната възможност за купуване на машини втора употреба.

Един от най-важните модернизационни проекти за армията ни е този за придобиването на нов тип многоцелеви изтребител.

В края на 2012 година първото правителство на ГЕРБ беше пред купуването на употребявани F-16 от португалските военновъздушни сили. По-късно се оказа, че тези самолети всъщност вече са били купени от португалците като втора ръка. Осъществяването на сделката пропадна, защото правителството на Бойко Борисов не изкара пълния си мандат. Тогавашният военен министър Аню Ангелов, сега съветник по сигурността на премиера Борисов, беше основният двигател на идеята. Той изключи възможността за купуване на нови изтребители, най-вече заради по-високата цена, която те биха имали в сравнение с употребяваните. 

„За нас не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот още му остава. Когато говорим за „стари“ самолети, ние не отдаваме значение на това кога са произведени, а какво могат да правят“, заключи в интервю за БНТ тогавашният военен министър. 

Разчетите на правителството през 2012 година показваха, че страната ни има възможности да задели 700 млн. лв.

Възможности за нови машини дават европейският консороциум AEDS (Франция, Италия и Германия) с изтребителите Eurofighter Typhoon и шведската компания SAAB с Gripen. По мнението на Ангелов, макар че вторите са сравнително по-евтини от Eurofighter, те нямат въоръжение и системи за целеуказване. Допълнителното им поръчване би оскъпило сделката.

Предимството, което дават новите изтребители, е това, че в контракта при купуването им ще влезе и ангажимент за поддръжка. При употребяваните изтребители ще трябва да бъде сключен допълнителен договор с производителя им. Ако правителството се спре на американски изтребители, поддръжката им и доставката на резерви части ще минава през Lockheed Martin

Правителството на Пламен Орешарски също не взе решение за осъществяването на сделката. Когато стана ясно, че кабинетът ще подаде оставка, тогавашният военен министър Ангел Найденов мотивира отказа от сделка с избягването на допълнителни негативи към управляващата БСП, защото сметката ще бъде плащана от следващото правителство. По неофициална информация нагласите на правителството на Орешарски клоняха към купуването на шведските изтребители. 

Намеренията на правителството тогава бяха контрирани след непредвидена визита на тогавашния генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен. След падане на правителството в Украйна и "изстудяването" на отношенията на Запада с Русия на преден план излезе темата със зависимостта на авиацията ни от руския военно-промишлен комплекс. Въпросът с диверсификацията в отбранителните доставки беше поставен от президента Росен Плевнелиев след срещата му с Расмусен. 

Надеждите за модернизация на армията обаче бяха попарени от финансовия министър Владислав Горанов. Според средносрочната бюджетна прогноза до 2017 година държавата няма да има възможности да дава държавни гаранции и инвестиционни заеми за големи модернизационни проекти. 

Преди да поеме отново премиерския пост, Бойко Борисов се обяви против купуването на употребявани изтребители, които нарече "бракми". С това той разкритикува служебния военен министър Велизар Шаламанов.

„Аз дори не знам за какво спорят. Ако спорят за това, че трябва да купим един цял самолет втора употреба, съм против. Да купим някоя бракма от Гърция и да се хвалим с един "Фантом“ е обидно за нашата държава. Освен това, ако искат споделена отговорност в рамките на НАТО, така както са подпомогнали много държави, да ни подарят една ескадрила. Във време, в което ние не можем да платим на Здравната каса и Порожанов казва всеки ден, че до края на годината не може да плаща вече, че няма пари в държавата, ние да отиваме да купуваме втора ръка "Фантом“ ми се вижда най-малко неудачното да се говори в този период такова нещо, и най-малкото от служебен министър”.

При тези обстоятелства остава възможността за "подаряване" на бойни самолети. Такива намерения обаче не са обявени до момента от нито една съюзна държава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!